Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Minigenerálka motoru a následné zajíždění
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
Cruiser je teď offline  Cruiser
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 12:47   Citovat  

Dostal jsem se do situace, kdy budu muset trošku provětrat VISA kartu a zainvestovat do motoru.

Jedná se o motor B16A2 v seriovém stavu (když pominu kit sání).

Důvody zásahu:
prolínaní oleje těsněním pod hlavou (primární cíl)
spotřeba oleje 1L/1000km
najeto 160 000km

Po konzultaci s Minorem a Darkem (tímto jim velice děkuji za poskytnuté informace), jsem sepsal následující seznam věcí a úkonů, které nechám na motoru udělat. Je velice zajímavé, jak se z výměny těsnění pod hlavou může vyklubat takový seznámeček.

výměna těsnění pod hlavou (Nipparts)
výměna těsnění pod víko ventylů (Nipparts)
výměna gufer na ventilech (Nipparts)
výměna těsnění u svodů
nechat srovnat hlavu
výměna těsnění u otvorů ke svíčkám (Nipparts)
kontrola ventylů, případně obrousit
výměna rozvodového řemene
výměna kladek u rozvodového řemene
výměna klínového řemene
výměna pístných kroužků (Honda)
výměna ojničních šál (ACL)
výměna oleje (Mobil1 5W40) a olejového filtru
čištění a nastříkání vzduchového filtru
výměna svíček (NGK)

Samozřejmě se může po "otevření" motoru objevit spousta dalších skutečností, ale ber me to, jako předběžný seznam.

myslím, že na jedno odpoledne je to dost práce...

A teď k zajíždění motoru. Spolu s Minorem jsme se shodli na tom, že motor by měl mít čas na to, aby si všechno "sedlo" a to shruba do prvních 3tis. km. A to následnovně:
prvních 200km točit pouze do 4tis.
prvních 1000km do sepnutí VTECu (5,5tis.)
prvních 3000km do 6,5tis
po 3000km libovolně (omezovač je na 8,5tis)

Jednoduše netočit moc nahoru, ale přitom mu občas trochu šlápnout na krk, třeba víc plynu, ale řadit ve 4000, ať si zvyká se točit.

Tak a teď bych vás rád poprosil o vaše názory a připomínky. Tímto nechci říct, že bych nevěřil informacím, které mi předali výše zmíněné Kapacity a teď si je tady chci ověřit. Ale možná se do podobné situace dostanou i ostatní členové a bude se jim tato informace hodit. Předem děkuji všem za jejich názor.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
posero je teď offline  posero
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 12:50   Citovat  

neco takoveho mi taky v budoucnu ceka tak sem rad ze to tady potom najdu i s cenama atd Cool

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Sybi je teď offline  Sybi
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 12:59   Citovat  

mě to žere 2l na tisíc pořádnej výtlem
taky už s tim budu muset něco udělat...ale nejhorší je to že už mam všechno dělaný(včetně kroužků...)
no až to již poněkolikáte rozhodim tak konečně změřim ovalitu válců tento fakt sem pominul pač sem si myslel že to bude vcajku ale vypadá to že neni pač 3 válce jsou zalitý olejem...no co bych taky chtěl po motoru co má 250 000 papa

Henges je teď offline  Henges
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:04   Citovat  

No čeče to bude potřeba spíš zlatá VISA Velmi šťastný

Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:08   Citovat  

ja sem na tom taky tak nejak ... koupil sem si druhej motor abych si ho trochu poladil ale aby se neudelaly upravy a (jsem sprostý jako dlaždič, ale polepším se) se tam neco jinyho takze
Komplet GO hlavy .. nove gufera ventilu, prebrouseni ventilu, a i sedel, snizeni hlavy o 1mm
nove tesneni pod hlavu
nove pistni krouzky,
novy filtr
Olej Castrol Magnatec C3
nove svicky,
odlehceni klikovky + setrvaku + vyvazeni
nove gufera na klikovce a olej cerpadle
zarovnani bloku
nove lozisko v setrvaku
komplet vycisteni motoru
vacka z D16A6
stavitelny rozvodovy kolo ...
pak jeste ecu,wideband sonda,eprom programator, vetilovy viko v laku, zvetsenej maifold a vylestenej ... a jeste hromada dalsich veci
pisu se i upravy protoze ty taky neco stoji a ani prace a material neni zadarmo ... proste pruvan v penezence na pul roku a 25 000 tatam

Vinc je teď offline  Vinc
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:18  Naposledy upravil Vinc dne 11.4.2008 , 13:27, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Nechápu smysl tady toho seznamu Ble ten motor je po smrti? jinak co se týče zajíždění,motor po celkové nové kompletaci nechávám po nastartování zahřát při volnoběhu na provozní teplotu,vypnu a nechám uplně vychladnout..potom normálně zajíždím,osobně zajíždím max 1000km s postupným přidáváním.Tohle bohatě stačí..

MalTake je teď offline  MalTake
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:19   Citovat  

Vinc napsal:
nechápu smysl tady toho seznamu Ble ten motor je po smrti?
Velmi šťastný taky mi to tak přijde

kamol je teď offline  kamol
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:20   Citovat  

kdyz zere jenom olej tak zas tolik se menit nemusi ne?

Lukas je teď offline  Lukas
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:37   Citovat  

Mi se zdaji ty pistni krouzky od Hondy zbytecne drahe...snad by stacily od "Nippon"
...a ty kluzna loziska (saly) jsou dobre ACL Race.

Bych to videl na takouvouto nejakou sadu z USA.

Samozrejme vse ale zalezi na stavu bloku a kliky...pokud bude nutny vybrus bloku...budes potrebovat i pisty...

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 13:57   Citovat  

mám k tomu jen drobné připomínky

výměna těsnění pod hlavou (Nipparts) OK
výměna těsnění pod víko ventilů (Nipparts) - pokud není extra špatné nebo při demontáži roztržené tak většinou nechávám původní, ale proč ne...
výměna gufer na ventilech (Nipparts) OK
výměna těsnění u svodů OK
tudy nechat srovnat hlavu - nejdřív změřit rovinnost a pak přebrousit OK
výměna těsnění u otvorů ke svíčkám (Nipparts) OK
tudy kontrola ventilů, případně obrousit - hlavně kontrola sedel ventilů a vodítek ventilů. Zkontrolovat hlavně boční vůli.
výměna rozvodového řemene OK
výměna kladek u rozvodového řemene OK
výměna klínového řemene OK
výměna pístných kroužků (Honda) OK já jsem použil japonské NPR (místo cca 7000 za origo stály asi 2000)
výměna ojničních šál (ACL) OK
výměna oleje (Mobil1 5W40) a olejového filtru OK
čištění a nastříkání vzduchového filtru OK
výměna svíček (NGK) OK

Když už měníš ojniční ložiska tak bych vyměnil i hlavní klikové ložiska. Dále bych určitě vyměnil gufera na klice (obě dvě) a gufera na vačkách, o-kroužek na rozdělovači a gumový špunt druhé vačky. Taky mi tam v seznamu chybí těsnění sacího potrubí.

že by se to stihlo za jedno odpoledne... heh, no pokud to budeš chtít mít všechno pořádně vyčištěno a uděláno (včetně broušení hlavy, sedel vodítek) tak s jedním dnem moc nepočítej... Úsměv

No a zajíždění, na to jsou v motorářském světě různé názory...
Já osobně zastávám názor, že by se mělo jezdit hned od začátku normálním tempem, žádné extra šetření a žádné extra vytáčení. Prostě normálně jezdit ve středních otáčkách, nejlépe po městě a vydržet to cca 500-1000km. Pak už můžeš začít jezdit jak je libo.

Cruiser je teď offline  Cruiser
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 14:07   Citovat  

PreludeZ napsal:
mám k tomu jen drobné připomínky...

Díky... Úsměv

vojt4s je teď offline  vojt4s
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 14:43   Citovat  

tedy jsem pochopil, že jsi to spočel na cca 25 tisíc ?

bordel je teď offline  bordel
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 15:44   Citovat  

Na to zajizdeji jsem take slysel hodne nazoru, nekdo mi rikal prvnich 2000km tocit 4000ot, nekdo rikal jeste vic km s nizsima otackama, nekdo ze je dulezitejsi menit olej...

Takze jsem prvnich 0-300km netocil pres 4000, nejezdil kratky vzdalenosti a snazil jsem se vyhybat delsim prudsim kopcum (proste co nejmit ten motor zatezovat), s plnem vzdy z lehka a v 300km jsem vymenil olej
300-1000km jsem tocil uz pres lehce pres VTEC (tedy 5000), porad snaha nezatezovat motor, nejezdit kratke vzdalenosti a v 1000km jsem vymenil olej
v 1000-2000 jsem tocil uz 7000ot, ale s ohledem na zatez a v 2000km dalsi vymena oleje
v po 2000 uz klasika, vcetne vetsi zateze...
a ted v 10000km se chystam na olej

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 19:04   Citovat  

bordel napsal:
Na to zajizdeji jsem take slysel hodne nazoru, nekdo mi rikal prvnich 2000km tocit 4000ot, nekdo rikal jeste vic km s nizsima otackama, nekdo ze je dulezitejsi menit olej...

Takze jsem prvnich 0-300km netocil pres 4000, nejezdil kratky vzdalenosti a snazil jsem se vyhybat delsim prudsim kopcum (proste co nejmit ten motor zatezovat), s plnem vzdy z lehka a v 300km jsem vymenil olej
300-1000km jsem tocil uz pres lehce pres VTEC (tedy 5000), porad snaha nezatezovat motor, nejezdit kratke vzdalenosti a v 1000km jsem vymenil olej
v 1000-2000 jsem tocil uz 7000ot, ale s ohledem na zatez a v 2000km dalsi vymena oleje
v po 2000 uz klasika, vcetne vetsi zateze...
a ted v 10000km se chystam na olej

to už mi připadá moc složitý a zbytečný... I ty výměny oleje. Olej bys měl vyměnit jednou třeba po tom 1000km a pak už jezdit normálně. V těch dalších výměnách už nic nebude...
A s tím nezatěžováním motoru bych to taky nedělal. Jak říkám, prostě jezdit normálně a ne žádné extrémy (ani na jednu stranu).

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.4.2008 , 22:34   Citovat  

k těsnění pod víko...koukni se jak je tvrdé...podle toho poznáš i zda se motor někdy přehřál a podle těsnění pod vanou to poznáš na 90% ...koukal bych se vždy po sadě těsnění,nejen kůli ceně,ale je v ních pak i těsnění pod rozdělovač ,vstřiky a podobné drobnůstky...bude li těsnění ale funkční,nechal bych ho,jen ač se to někomu nelíbí tak v růžkách ho podmazávám lepidlem na těsnění motorů(mluvím stále o těsnění víka) a jestli byli problémy s fouklím těsněním...měřil bych i blok...je to minimální pravděpodobnost,že se s ním něco stalo...ale jeden byl u PK na ponku teď B16A1 a je mezi 2 a 3válcem o 5desítek prohlí...i to se prostě stává(a je ze série bez úprav).jestli si to chceš dělat sám či nějak garážově...věz že čistota je základ...jak průvan zvednuvší prach ,tak postup mytí a přípravy,či ukládání dílů...ono vahadýlko i z malé výšky,dokáže na klice či vačce udělat pěknej vryp.no a k zajetí toho tu máš dosti...ve finále se všechny návrhy tak nějak shodují...cca po1000 a max do těch 3000 vyměnit oil...na ten další pak těch předepsaných 10 000 VTEC

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.4.2008 , 8:58   Citovat  

kdyz sme tady u toho na kolik by asi prisla vymena tesneni pod vanou?vcetne prace atak jak je to narocne.tesneni sem nasel na autokely za cca 1260kc.
tak me zajima jak je narocna prace a co vsechno se meni jestli staci jenom tesneni atd..
thx

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.4.2008 , 9:08   Citovat  

připočítej si i oil,čistící prostředek(benzín tech)musíš sundat část svodů(když jsou origo a jdou povolit šrouby)nebo celé svody,tudíš pak potřebujež i těsnění pod ně

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.4.2008 , 9:19   Citovat  

PAKO napsal:
připočítej si i oil,čistící prostředek(benzín tech)musíš sundat část svodů(když jsou origo a jdou povolit šrouby)nebo celé svody,tudíš pak potřebujež i těsnění pod ně

jj oil a filtr to je jasne.nenasel sem cenu toho tesneni pod svody.prave musim zjistit jestli je to uz na vymenu nebo ne.a kdyby bylo tak pri dalsi vymene oleje by se to udelalo.tak predbezne at vim s kolika mam pocitat penezi.

daviii je teď offline  daviii
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.4.2008 , 12:22   Citovat  

čau, mám pár otázek když už se to tady řeší, co se týče těch pístních kroužků - vím že jestli už je motor po výbrusu tak se to pozná podle pístů že je to na nich značený ale nevím jak značený? takže to by byla první otázka, druhá se týká toho samýho ale na klice, jak poznám jestli už je klika broušená a podle toho můžu koupit ložiska, je to na nich taky značený? a ješte do třetice, můžu sám nějak zjistit ovalitu válců nebo to musí všechno do brusírny a až tam to zjišťujou?

díky za odpovědi na moje 'hloupý' otázky Mrk

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 12.4.2008 , 13:23   Citovat  

na všechno jedna odpověd -měřit a měřit- prostě budou buď origo nebo výbrusový rozměry. ovalitu zjistíš zase měřením ve dvou osách proti sobě o 90st pootočených
Jinak já jsem opatrnější pokud se šahá na kliku tak doporučím prvních 1 t km do 3-3,5 t ot/min pak do 5t km při řazení vytáčet nad . po 5t výměna oleje a už normální provoz.

Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.4.2008 , 17:00   Citovat  

PAKO napsal:
k těsnění pod víko...koukni se jak je tvrdé...podle toho poznáš i zda se motor někdy přehřál a podle těsnění pod vanou to poznáš na 90% ...koukal bych se vždy po sadě těsnění,nejen kůli ceně,ale je v ních pak i těsnění pod rozdělovač ,vstřiky a podobné drobnůstky...bude li těsnění ale funkční,nechal bych ho,jen ač se to někomu nelíbí tak v růžkách ho podmazávám lepidlem na těsnění motorů(mluvím stále o těsnění víka) a jestli byli problémy s fouklím těsněním...měřil bych i blok...je to minimální pravděpodobnost,že se s ním něco stalo...ale jeden byl u PK na ponku teď B16A1 a je mezi 2 a 3válcem o 5desítek prohlí...i to se prostě stává(a je ze série bez úprav).jestli si to chceš dělat sám či nějak garážově...věz že čistota je základ...jak průvan zvednuvší prach ,tak postup mytí a přípravy,či ukládání dílů...ono vahadýlko i z malé výšky,dokáže na klice či vačce udělat pěknej vryp.no a k zajetí toho tu máš dosti...ve finále se všechny návrhy tak nějak shodují...cca po1000 a max do těch 3000 vyměnit oil...na ten další pak těch předepsaných 10 000 VTEC
muzes se rozepsat o tym tesneni pod vikem a vanou? ja sem to tesneni menil (pod vikem - bylo ztvrdly) ale auto mi olej ani vodu nezere .... a prehraty to taky nebylo ... aspon co s tim jezdim ja

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 16.4.2008 , 18:15   Citovat  

taky ted kupuju pistni krouzky ale nevim ktery, nabizeji se mi NIPPON za 2000, a nebo ACL - ty by měli být možná i o něco levnější, co byste volily z těhle dvou raději?

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 16.4.2008 , 18:26   Citovat  

PreludeZ napsal:
to už mi připadá moc složitý a zbytečný... I ty výměny oleje. Olej bys měl vyměnit jednou třeba po tom 1000km a pak už jezdit normálně. V těch dalších výměnách už nic nebude...
A s tím nezatěžováním motoru bych to taky nedělal. Jak říkám, prostě jezdit normálně a ne žádné extrémy (ani na jednu stranu).

mozna to je zvytecny,kazdopadne auto porad jezdi Velmi šťastný nevim co delaji automobilky pri sestaveni noveho motoru...

tomsto je teď offline  tomsto
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 16.4.2008 , 18:58   Citovat  

daviii napsal:
taky ted kupuju pistni krouzky ale nevim ktery, nabizeji se mi NIPPON za 2000, a nebo ACL - ty by měli být možná i o něco levnější, co byste volily z těhle dvou raději?

daviii : a kde je kupujes ty pistni krouzky ,ja nikde nenasel jenom na automatejcek ,

maryo je teď offline  maryo
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.4.2008 , 19:59   Citovat  

To me to sezralo skoro dva litry a neujel jsem s tim asi ani tu tisicovku to snad ne to snad ne

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 23.4.2008 , 17:02   Citovat  

tomsto napsal:
daviii : a kde je kupujes ty pistni krouzky ,ja nikde nenasel jenom na automatejcek ,

treba na SZAKAL METAL Mrk

Cooo??? Jinak jsem se díval do manuálu co se týče opotřebení piston rings ale nějak jsem nepochopil ty jejich limity co tam uvádějí, mám tady jedno makro mých kroužků, dá se takhle vizuelně něco poznat? jestli už jsou v háji a určo nový nebo to je ještě dobrý a můžou jet dál, popřípadě kdyby mi někdo vysvětlil jak je mám proměřit byl bych rád, nerad bych zbytečně dával nový Mrk Mě se zdají být OK, nějaký velký opotřebení nepozoruju jenže motor extrémně kouřil za tepla i za studena, jenže to mohlo být i guferama na ventilech...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 20:47   Citovat  

nikdo neporadi? no jo tak koupim novy a bude to OK

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 26.4.2008 , 9:07   Citovat  

pokud kouřil extremě a nebylo fouklý těsnění pod palicí , tak ti zbývaj jen ty kruhy, simeringy by tolik nekouřily. vzhledem k tomu jak to máš rozkuchaný tak bych to neřešil a dal nový.vizuelně na tom uvidíš ....

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 26.4.2008 , 15:32   Citovat  

daviii napsal:
treba na SZAKAL METAL Mrk

Cooo??? Jinak jsem se díval do manuálu co se týče opotřebení piston rings ale nějak jsem nepochopil ty jejich limity co tam uvádějí, mám tady jedno makro mých kroužků, dá se takhle vizuelně něco poznat? jestli už jsou v háji a určo nový nebo to je ještě dobrý a můžou jet dál, popřípadě kdyby mi někdo vysvětlil jak je mám proměřit byl bych rád, nerad bych zbytečně dával nový Mrk Mě se zdají být OK, nějaký velký opotřebení nepozoruju jenže motor extrémně kouřil za tepla i za studena, jenže to mohlo být i guferama na ventilech...

Ja kdyz otevrel motor, tak jsem na krouzkach taky nic nevidel, nebyly ani zapeceny. Kdyz jsem teprve porovnal olejovej krouzek s novym, tak na sirce toho krouzku byl videt poradnej rozdil... cca necely 1 mm (spotreba 2.5l/400km pri klidne jizde :lil:)
Pokud to mas venku, tak je dej novy, spolecne s lagrama OK

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 8.5.2008 , 13:36   Citovat  

takže včera mi dorazily nové kroužky (NIPPON), právě jsem se vrhl na to že je půjdu vyměnit, vyndal jsem starý a tak ze zvědavosti jsem si řekl že je proměřím abych viděl ten rozdíl, a ejhle!? žádný rozdíl jsem nenaměřil na žádných kroužcích, ani prvních a druhých ale ani na olejových, takže jsem z toho tak trochu 'blazen', jestli jsou teda kroužky ok tak proč ten motor tolik kouřil, válce už jsem měřil a ty na tom jsou taky poměrně dobře, ještě jsem nerozdělávál hlavu takže jsem neviděl gufera na ventilech ale jak psal monty tak by kvuli simeringům motor tolik nekouřil, tak mě napadá ještě to těsnění pod hlavou, ale to bych snad poznal, je sice pravda že jsem s autem najel asi tak jen 200km po koupi ale i tak, žádný příznaky že by bylo fouklí, teda kromě toho že motor hodně kouřil, jinak vůbec nic. Tak jsem z toho teď takovej bezradnej, má cenu tam dávat ty nový kroužky když ty co tam byly jsou uplně stejný?
Jinak tu hlavu snad rozdělám příští týden tak uvidím jak budou vypadat ty gufera. Budu rád za každou radu a poznámku co koho napadá. Díky

Obsah fóra Honda-club.cz   
Minigenerálka motoru a následné zajíždění
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina