Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jaký koupit Foťák?
Fórum: Fotky
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Bubaak je teď offline  Bubaak
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 24.9.2012 , 18:25   Citovat  

Mr. Green Bože, to zas bude blábol

Ne nechci poradit, naopak jsem si všiml že focení tu mnoho členů baví a je to i jejich koníček!
Snad proto mě překvapilo, když jeden nejmenovaný člen chtěl poradit s výběrem fotoaparátu.
Bohužel však nepatřím mezi lidi, který by uměli poradit a tak vyzývám zkušenější a i lidi co nevědí jakej "okradač duší" koupit, PIŠTE naštvanej (sorry že řvu Se stydím )

Dovolte tedy abych rožšířil pár nepravd/polopravd/zažranejch blábolů/faktů o focení, který mnohdy již ani pravdou nejsou a některé se po dlouhodobém lhaní pravdou staly svatoušek

Základní dělení:
- Kompakt - snad nejrozšířenější konstrukce, která je postupem času vytlačována víc a víc ze scény díky mobilním telefonů, je to škoda protože kompakty mnohdy fotí mnohem líp než následující kategorie.

- Ultrazoom - tuhle kategorii nesnáším a nikomu bych jí nedoporučil, a však nejsem objektivní a proto mě můžete napadnout a opravit

- Kompakt s výměným objektivem, bez zrcadlo, zrcadlo bez zrcadla... a já nevim - čim dál rozšířenější kategorie která už má co nabídnout. Bohužel je tam ale dost černých koní, který týhle kategorii ničí jméno

- Zrcadlovky - mnohýma uznávaná modla, která není vždy výhra!

- Tuhle kategorii tady řešit nebudem Mr. Green ale abych Vás nenechal uplně o hladu tak třeba tohle je fajn hračka tudy odkaz

Kategorie, uštřím si práci a plácnu sem tudy odkaz

Pokud jste odkaz přečetli, asi už zhruba tušíte co chcete.
Takže na co si dát pozor.

Velikost snímače, ať je to kompakt nebo zrcadlo, obecně platí: větší je lepší
- většinou zajistí menší šum na fotografii.
- Méně megapixelů je většinou lepší!! Ano, nehrabe mi, pokud fooaparaty maj stejně velký snímač a jsou zhruba stejně starý, ten co bude mít miň pixelů bude nejspíš miň šumět a bude mít lepší dynamický rozsah (jednotlivé pixely se tolik neovlivňují). Tady je tudy odkaz , jsou tam hlavně (99%) zrcadla

Objektiv, čím menší rozsah, tím lepší. Tohle platí jak u zrcadel, bez zrcadel tak pro kompakty.
- Čím je rozsah objektivu větší, tím se stává univerzálnějším. Ano, můžete ho použít častěji a efektivněji, taky foťáci s vyměným objektivem nebudou tak trpět (nebude třeba měnit objektiv a nebude hrozit vše co u výměny hrozí). Ale podepíše se to na optické kvalitě. Běžec líp běhá, plavec líp plave, desetibojař neumí ani jedno pořádně, líp se sním ale chlastá. Proto jsou nejlepší pevný skla (bez zoomu), ale brzo vás budou "stlát" Mr. Green
- Koukejte i na světelnost. Není nic lepšího, než světelný objektiv s nezměněnou světelností po celém rozsahu.
- Odkaz na test objektivů, dá se tomu věřit, vždy jsem měl podobnou zkušenost (jen zrcadla) tudy odkaz

Značka, tak tohle bude horší, jsem Canonista i když uznávám že fotoaparaty se snímačema od Sony maj lepší dynamiku (Pentax, Sony, chvaléný modely od Nikonu). Ale záleží na preferencích.

Pokud budete kupovat něco s výměným objektivem, tak věřte že objektivy jsou základ, tělo nehraje tak velkou roli (ano, záleží na cenové relaci...).

Neberte tohle jako nějakýho průvodce, naopak, ptejte se navážejte se, opravujte a raďte, ať Hondaři nemusí spoléhat na názory fanatiků z digiareny a podobných, když tady mezi Váma je tolik skvělých a zkušených fotografů!

M@jk - nejlepší kompaktér široko daleko, jasnej důkaž že když člověk chce, je nepřekonatelný svatoušek
WotanMitUns, Mulder, Lubosh.... a mnoho dalších Lucy
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Strober je teď offline  Strober
1 háčko
PříspěvekZaslal: 24.9.2012 , 19:32   Citovat  

Začátečníci vybírají nejlepší fotoaparát, amatéři objektiv a profíci světlo... Velmi šťastný
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
4 háčka
PříspěvekZaslal: 24.9.2012 , 20:15   Citovat  

Světlo je to, co si ne vždy vybereš, pokud na světlo lze počkat, nebo si přivstat, pak máš štěstí Mr. Green
Hlavní rozdíl je v tom že profík neremcá Velmi šťastný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 8:22   Citovat  

Koukám že osoba je plachá, tak to pošlu za něj Úsměv
dotaz dotyčné osoby:
"tyjo dobrý schrnutí Úsměv tak uvidim Úsměv já nechci fotit nějak furt někde jezdit atak ale štve mě že když jsem byl někde s přítulí na vejletě atak nebo si chtěl nějak hezky nafotit céro tak prostě fotky s digitálu stojej za prd vim že jdou různě doladovat atd ale to je pro mě ještě větší vesnice Velmi šťastný prostě něco sčim se dají udělat už slušné fotky když se chce Úsměv "

co jsem mu na to řekl:
Zkus se porozhlídnout po nějaký bezzrcadlovky, nejlíp asi Sony, nebo nějakou vstupni zrcadlovku.
Pohybujou se cenou okolo 10-16 tisíc.
Za sebe bych bral spíš to zrcadlo, líp se drží, líp se ovládá, umožňuje snažší vývoj. Zas je ale o něco větší.
Jsem ale trošku zaujatý, proto jsem založil ten topic, víc lidí líp poradí (občas). Ale bude to chtít se s tím trošku zacházet (s obojím) Se stydím
Co se značky týče, ber to, co má tvůj dobrý znamý, pak si ůžete pujčovat objektivy, blesky, dávat si rady..

Tak mu prosím taky trošku pomozte Se stydím
   Návrat  
shaman je teď offline  shaman
4 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 9:23   Citovat  

Já bych na začátek pořídil nějakou levnější zrcadlovku... Jde hlavně o to aby se to naučil ovládat.
Projel bych recenze a fora o focení kde se může dozvědět zkušenosti z focení u různých fotáků.

Já fotím s Pentaxem K7 ale až vyjde K5 II tak si jí asi pořídím...
U Pentaxu se mi líbí jaký má ovládání, jak padne do ruky... zkoušel jsem si různý Canony a Nikony ale s žádným se mi nepracovalo tak dobře jako s tím Pentaxem

jinak uvažuju o prodeji svého kompaktu Panasonic FZ20 (recenze)
já mám stříbrný, mám k tomu kompletní krabicové příslušenství + druhou náhradní baterii, polarizační filtr, stativ
cenu bych si představoval tak 3000 Kč za komplet
   Návrat  
vespula.mortifer je teď offline  vespula.mortifer
3 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 9:48   Citovat  

Moje rada. Pokud nevis jestli se tomu budes venovat vic a koukas i tak trochu na penize, nekupuj zadnou novou novinku. Treba zrcadla Sony se daj koupit v dobrym stavu za par tisic. A vzhledem k tomu, ze pak ta cena drzi, nebo klesa pomalu, tak pokud tefoceni chytne, muzes ho zas prodat aniz bys nejak výrazně prodelal a koupit si neco novyho. Za mně vede Canon, i když teď fotim Sonakem. Ten jsem si poridil diky možnosti používat stary skla od minolty a stejně ... nemam na to čas.
   Návrat  
silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 11:05   Citovat  

vespula.mortifer napsal:
Pokud nevis jestli se tomu budes venovat vic a koukas i tak trochu na penize, nekupuj zadnou novou novinku.
OK ja koupil docela vyhodne rok starou novinku a kdyz bych se ji chtel zbavit, tak ji jeste nejakou dobu v pohode prodam za stejnou cenu... takze mozna neni spatne (kdyz na to clovek nespecha) vytipovat si par modelu a sledovat nejakou dobu inzeraty, obcas se najde vyhodna nabidka a i kdyz neni clovek uplne rozhodnuty pro konkretni model, tak pak treba rozhodne cena (ja tak vyresil docela neresitelnou otazku jestli vzit canon nebo nikon) Mrk
   Návrat  
njn je teď offline  njn
2 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 14:18   Citovat  

Zajímali by mě fotky, přece jen už má 7 let OK
shaman napsal:
Já bych na začátek pořídil nějakou levnější zrcadlovku... Jde hlavně o to aby se to naučil ovládat.
Projel bych recenze a fora o focení kde se může dozvědět zkušenosti z focení u různých fotáků.

U Pentaxu se mi líbí jaký má ovládání, jak padne do ruky... zkoušel jsem si různý Canony a Nikony ale s žádným se mi nepracovalo tak dobře jako s tím Pentaxem

jinak uvažuju o prodeji svého kompaktu Panasonic FZ20 (recenze)
já mám stříbrný, mám k tomu kompletní krabicové příslušenství + druhou náhradní baterii, polarizační filtr, stativ
cenu bych si představoval tak 3000 Kč za komplet
   Návrat  
Nipper je teď offline  Nipper
2 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 16:48   Citovat  

shaman napsal:

S tím musím souhlasit. Také jsem zkoušel zrcadlovky Canon i Nikon, ale nejlépe se mi fotí s Pentaxem. Canon nabízel v mé cenové hladině velmi chudou a zastaralou výbavu a Nikon mi zase nesedl v pro mě zmateném ovládání. Teď momentálně mám slabší K-r (na K5 nebo K30 už nezbyly finance), který je i tak pořád lepší než většina levnějších zrcadlovek. Bohužel má Pentax jednu velkou nevýhodu a to malý výběr a dostupnost příslušenství. Pro začátečníka a amatéra je to ale velmi vhodná zrcadlovka už jen tím, že objektivy nepotřebují stabilizaci a o to jsou levnější.

Příjemně mě překvapili i bezzrcadla Sony NEX-5N a Pentax K-01. Na dovolenou nebo víkendy s partou někde v přírodě jsou ideální. Sony bezzrcadla umí až na tu slabší setovou optiku. K-01 byl pro mě pěkně vyvážený, ale zase velikostí je úplně mimo svojí třídu a designem taky nikoho neoslní i když se zase lépe drží.

Mezi ultrazoomy a kompakty se také najdou světlé výjimky a úplně bych je nazatracoval. Například Canon a Nikon je stále drží nad vodou. Sám jsem si pořídil Canon SX130 jako rezervní foťák pro případ, kdy bych mohl dražší stroj zničit.
Můj koníček bylo dřív lezení a nedokážu si představit, že bych tahal po skalách něco většího než kapesní foťák a mobil za 10tisíc bych tahat z kapsy ve 20 metrech nechtěl.
Kompatky podle mého časem vymizí a rozdělí se na levné ultrazoomy pro děti a nezničitelné kompakty pro extrémní sporty.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 17:12   Citovat  

Tolik Pentaxařů Je to tam.
Pentax bych vždy volil nejraději a jediný proč jsem si ho nekoupil, bylo právě nedostatečná nabídka příslušenství... a kupovat objektivy přes internet se mi dvakrát nikdy nechtělo Tak to valím bulvy Rozhodně bych ho ale bral raději jak Sony (vim že maj stejný snímače, ale snímač není všechno). Pentax ovládáním dokáže zahanbit ve stejných třídách jak Canon tak Nikon a fotoaparáty jsou i slušně vybavený.

U mě bohužel tehdá vyhrál souboj Canon díky lepší dostupnosti příslušenství, většímu rozšíření, mělo ho víc znamých a držel/ovládal se mi vždy líp jak Nikon.
Pokud bych dnes dostal penize co jsem do focení narval, beru pentax... pokud bych zas měl projít vývojem, bral bych asi Canon Se stydím
Obecně ale platí že jak Nikon, tak Pentax maj lepší obrazovou kvalitu než Canony, né o moc, ale i to někdy stačí.

Taky se připojuji k názoru, že zrcadla a objektivy vůbec neztrácej hodnotu. Když koupíš 550d za 10, za rok ho prodáš za 9,5. Jednou jsem si koupil objektiv za 12 a po roce jsem ho prodal za 12,5 to mi hlava nebere
Obecně bych ale nekupoval zrcadla starší cca. pěti let, iso a živý náhled se občas hoděj a novší generace co to umí jsou řádově o 500kč dražší v bazaru.
   Návrat  
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 18:00   Citovat  

Prekvapuje me tolik kladnych ohlasu na Pentax - pro me je ta znacka velkym zklamanim ve vsech smerech. Nevim presne, co ma kamarad za model, ale je to soucasnik D80, kterou mam ja a pusobi to rozdilem tridy ve prospech Nikonu (ovladani, fotky).

Jinak dnes je situace jinde, parametrem pro vyber u me byla nabidka objektivu, kdy Canon mel bud totalni setove smejdy nebo pak draha eLka. Nikon oproti tomu nabizel vyrazne lepsi kvalitu za rozumnou cenu, s eLky se to srovnat nedalo, ale pomer cena/vykon byl lepsi. To vse proto, ze tehdy Nikon nemel fullframe a vse vrhnul do podpory APS-C, zatimco Canon se snazil tlacit profi radu a tedy predevsim profi skla, zatimco DX da se rict zanedbaval.

Dnes bych asi volil Nikon spis ze zvyku ohledne ovladani, ale kdybych zadne zrcadlo nemel, rozhodovat bych se nechtel. Nikon uz ma i hi-end skla, Canon naopak rozumnou kvalitu ve stredni tride. Tela byla srovnatelna vzdycky, jedinou nevyhodou Canonu byla absence horizontu v hledacku, coz by duvod nekoupit nejspis nebyl.

Kdyz se k tomu dnes pridaji mirrorless, zacatecnikum nic nezavidim, kazdopadne je dulezite, k cemu to clovek chce. Napriklad na foceni aut v pohybu je 90% techto aparatu k nicemu, hledacek ma tusim jen samsung a jeden z nikonu (bez nej je to mission impossible).

Co je zajimava rada je nakup jeteho fotaku - chce to ale vedet, na co se divat, napr. pocet pixelu v haji nebo pocet udelanych fotek. U stredni tridy vydrzi zaverka kolem 100k fotek, odejit ale muze senzor (jako treba ted po cca 40k fotkach me - bleeding na ISO nad 100 neni zadna vyhra, servisni zazemi mizerne, cena ne uplne zanedbatelna). Tedy za sebe rikam, ze bych asi jete telo nekoupil, ne nijak stare (max nejake v zaruce, to muze byt dobry kauf).

Oproti tomu objektiv je temer vecny a pokud motorky funguji a neni zjevne zapraseny vnitrek, je precejen vetsi sance, ze to vydrzi. Ale kolik stoji takove pochroumane ultrazvukove ostreni bych snad vedet ani nemusel.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 18:27   Citovat  

Kolem 4000 u Canonu, záleží na objektivu, jetému objektivu bych se vyhnul spíš než tělu.
Pokud to bude nějaký kvaltinější sklo (nemyslim seťáky a bejkárny jako 18-105 a podobný odpadní skla) a někdo ho prodává, je jasný že mu upadl, nebo je něco zle, první pohled nic neřekne a pokud člověk neví jaký má mít chod ostřící/zoomovací kroužek a neví jakou má kresbu, pak je to sebevražda.
Vím o jednom Tamronu 70-200 2,8 (střední třída) kterej prodavala firma Foto Škoda jako 1/b a byl seznámen se zemí... Pak znám pár lidi kolem sebe, co koupili objektiv přes paladix a všechny taky poznaly zem víc než by si přály (bohužel vždy se vyplatilo koupit nový).

Co se Pentaxe týče, starším modelům nedělalo dobře nikdy ISO a setové objektivy stojí taky za jelena. K5, K7, K-x a K-r jsou už fajn stroje... Ale jak jsem řekl, pokud bych měl zažít vývoj, zas koupím Canon, to nové plastové 1100D už je docela použitelný, nebo nějaký jety 550D. Od Nikonu zas 5000D, D90, 5100... Nikonum 3000/3100 bych se vyhnul, to raději Canon.
   Návrat  
Badunclesam je teď offline  Badunclesam
2 háčka
PříspěvekZaslal: 25.9.2012 , 18:28   Citovat  

Jsem jenom amatér a je to moje hobby.
Začínal jsem u Pentax K200D na naučení k tomu byly setový objektivy 18-55mm a 50-200mm,které kvalitou zrovna neoslní.
Teď mám víc jak rok Pentax K5 a jsem maximálně spokojený.
Musím souhlasit,že zrcadlo se parádně drží a ma intuitivní ovládání,ale ten kdo držel Pentax sám dobře ví.
Co mě osobně vadí u Pentaxu je hledáček a jeho "velikost", nosím dioptrické brýle a špatně se mě do hledáčku kouká,
vše bylo v pohodě do té doby než sem se koukl přes hledáček kamošovýho Nikona D90 Smutný .
Funkci Liveview vůbec nepoužívám i když tam je, ani video....jsem taková ta "stará škola" co si ráda hraje/zkouší a fotí na Manual většinou černobíle a sem tam něco v barvách Se stydím

Co se týče příslušenství u Pentaxu je na tom opravdu hůře jako Canon nebo Nicon a někdy i cenově naštvanej
Ale nikdy jsem neměl problém (jako amatér/hobby)sehnat objektiv, který jsem potřeboval,chtěl Se stydím .
Co mě ale vadí jsou ceny orig. přísluš. jako je třeba battery grip na K5 přijde kolem +- 5000,- to snad ne a to jenom díky tomu,že je odolný vodě a povětrnostním podmínkám Mr. Green .

Teď právě používám objektivy, starou dobrou pevnou Pentax M50mm1.7 (na černobílé foto), Tamrona 17-50mm2.8 (všechnomožný), Tamron 90mm Macro a právě pokukuji po nějakém FishEye : to mi hlava nebere

Hlavní nevýhodu u Pentaxu je servis. Ten český stojí za kiss me a většinu složitějších závad stejně posílají do německa, třeba i na seřízení "ostření" , aspoň co jsem četl a slyšel.
Navíc z mé vlastní zkušenosti nikdo a žadný "neautorizovaný" servis (aspoň v Brně) nechce čistit Pentaxe a jeho snímače Smutný .
   Návrat  
johson je teď offline  johson
PříspěvekZaslal: 21.1.2015 , 14:48   Citovat  

would like to start bought some cheaper SLR ... It's all about to make it learned to control it.
I went through reviews and forums on a photo shoot where they can learn from the experience of taking photos at different camera. I take photos with the Pentax K7 but to com
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jaký koupit Foťák?
Fórum: Fotky
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina