Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
HTB: Honda CRX 2G - Stavba 4x4
Fórum: Showroom
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 7
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 7:47   Citovat  

Zdravím všechny přihlížející.
Po více než roce jsem se odhodlal do plánované přestavby CRX na 4x4.
Podvozek bude použit ze Civica 4x4. Myslel jsem si, že to nebude žádný problém, ale není tomu tak, pro jsem se rozhodl napsat tady na fóru. Má někdo zkušenosti s touto přestavbou? Problém mám v usazení zadních vlečných ramen. Ramena ze Civica jsou o 3,5cm delší a spodní rameno vychází přesně pod náboj. Uchycení spodního ramene na Civicu 4x4 je až za nábojem, což je o další 3cm dozadu. Délka ramene není až takový problém. Otázka je jestli usazení spodních ramen může zůstat v původním uchycení na karoserii nebo budu muset inplantovat celý most ze Civica.
Mám obavy, že by byl problém se domluvit s geometrií.
Řešil někdo z Vás již tento problém? H+
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Jajin83 je teď offline  Jajin83
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 7:55   Citovat  

Ahoj, v sekci Bazar tady někdo prodával crx 4x4 turbo na amaterské závody, tak zkus inzerát pohledat a kdyztak napsat prodávajícímu
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 7:57   Citovat  

Jdu to pohledat a zeptám se na zkušenosti. Děkuji.
   Návrat  
jazzik je teď offline  jazzik
3 háčka
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 8:06   Citovat  

ahoj ... a na crx clubu odkaz to taky nekdo v projektech resil,kdybys nenasel,registruj se a zeptej se v nove zalozenym tematu Úsměv
   Návrat  
M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 9:54   Citovat  

Ahoj,
Vítám Tě v Showroomu.

Noooo, to bude zajímavé. Držím palce a upravil jsem Ti nadpis, dle pravidel. Prosím, doplň jej o rok a typ.

Díky přátele
   Návrat  
Radek_KA7 je teď offline  Radek_KA7
3 háčka
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 9:56   Citovat  

Skřítek tenkrát udělal CRX bimoto Úsměv to bylo taky 4x4
   Návrat  
monty je teď offline  monty
Moderátor
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 10:04   Citovat  

tj ale ten usazoval defakto celej předek dozadu do kastle = pro tenhle případ nepoužitelný. resp když má jen problém usadit zadní nápravu dozadu pochybuju že se bude pouštět do toho usazovat celou přední nápravu vzadu - rozřezávat kastli , vytvářet držák pro diferák atd násobně víc práce a drastičtější zásahy
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 10:19   Citovat  

Tak dávat celý předek dozadu mi přijde jako šílenost. Není to to, co od toho auta potřebuji. Ty zadní ramena tam dostanu, to není problém, ale ptám se jen proto, abych si to třeba zbytečně nekomplikoval když je snadnější řešení o kterém nevím.
   Návrat  
walda91 je teď offline  walda91
2 háčka
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 20:15   Citovat  

Pardón, že se vetřu offtopic , má někdo zkušenost se zástavbou do c5g HB? Je snažší implantovat ústrojí se shuttle či z 5g rtsi? Motor bude D-series. Může mi někdo třeba do SZ popsat rozdíly mezi pohonem, které je v shuttle a v rtsi? Díky moc
   Návrat  
akurák je teď offline  akurák
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.11.2012 , 23:06   Citovat  

zajimave tema myslel jsem ze crx 2 by nemuselo bejt problemi ze zadni napravou a ono jo. Budu peclive sledovat todle tema chystam se na neco podomneho o generaci nis crx 1 4*4 turbo. Drzim palce
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 6.11.2012 , 6:42   Citovat  

Zdravím všechny.
Po včrejším důkladném měření jsem zjistil, že skutečně hlavní vlečné rameno je od začátku (od malého ramínka stavění sbíhavosti) po střed náboje o 3,5cm delší. Ramena jsem použil ze Civica sedan 4x4. rozhodl jsem se tedy o 4cm vlečné rameno zkrátit.
Další rozdíl je výška ramene v místě horního ramínka ovlivňující odklon kola. To by ale neměl být problém.
Je tady ještě jedna diference, a to v místě spojení vlečného ramene a spodního příčného ramene. Na CRX je příčné rameno téměř pod nábojem kola, ale u Civica 4x4 je toto uchycení až za nábojem. Je to z důvodu, aby se minul tlumič s poloosou vycházející z vlečného ramene.
Problém s přízným ramenem budu řešit po zkrácení ramen a usazení do karoserie, ale pravděpodobně posunutí středového mustu bude nevyhnutelné.
Pokusím se Vám vše dokumentovat a rád se s Vámi podělím o své zjištění, zkušenosti a i o to co jsem udělal blbě, aby jste se toho vyvarovali.
   Návrat  
skritek je teď offline  skritek
2 háčka
PříspěvekZaslal: 6.11.2012 , 13:25   Citovat  

Teď to taky dělám zajdi na crx klub fórum a najdi si skritek si koupil crx já už mám ramena prevareny tak můžeš kouknout jak to dělám já
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 6.11.2012 , 13:54   Citovat  

Rad se podivam. Dekuji
   Návrat  
odos je teď offline  odos
1 háčko
PříspěvekZaslal: 6.11.2012 , 19:30   Citovat  

HTB napsal:
Zdravím všechny.
Po včrejším důkladném měření jsem zjistil, že skutečně hlavní vlečné rameno je od začátku (od malého ramínka stavění sbíhavosti) po střed náboje o 3,5cm delší. Ramena jsem použil ze Civica sedan 4x4. rozhodl jsem se tedy o 4cm vlečné rameno zkrátit.
Další rozdíl je výška ramene v místě horního ramínka ovlivňující odklon kola. To by ale neměl být problém.
Je tady ještě jedna diference, a to v místě spojení vlečného ramene a spodního příčného ramene. Na CRX je příčné rameno téměř pod nábojem kola, ale u Civica 4x4 je toto uchycení až za nábojem. Je to z důvodu, aby se minul tlumič s poloosou vycházející z vlečného ramene.
Problém s přízným ramenem budu řešit po zkrácení ramen a usazení do karoserie, ale pravděpodobně posunutí středového mustu bude nevyhnutelné.
Pokusím se Vám vše dokumentovat a rád se s Vámi podělím o své zjištění, zkušenosti a i o to co jsem udělal blbě, aby jste se toho vyvarovali.

Miro, to zvládnem Úsměv i když nevím, kolik času budu moct uvolnit. přátele
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.11.2012 , 7:02   Citovat  

Úvodem bych chtěl poděkovat Skřítkovi za konzultaci. Oba na to jdeme podobným způsobem. Ono asi víc možností ani není.
Jinak včerejší práce se nesly v duchu přípravy jednotlivých částí pro instalaci. Provedl jsem GO zadních poloos. K mému údivu, předchozí majitel čtyřkolky dal do kloubů bílou vazelínu, tak jsem vše řádně očistil, ošetřil poloosy nástřikem, naplnil grafitkou a poskládal. Bohužel neměl jsem doma k dispozici foťák, abych sem vložil fotky jak vše vypadalo po rozebrání z původního vozu.
Dál jsem stihl jestě vyčistit zadní diferenciál a přetěsnit ho.
Nemám doma svářečku a sám ani neumím svařovat, ale kamarád se stavil s pokrácenými rameny. Zatím to bylo vše jen nabodované ať se zkusí jak vše pasuje. Nešlo jen o zkrácení délky. Bylo nutné zmenšit i vzdálenost od středu náboje po střed šroubu pro uchycení horního ramene. Dnes by už vše mělo být svařené ve finální podobě.
Pokud se k tomu dnes dostanu, rád bych vytáhl z CRX převodovku. Už tam je usazena skříň za 4x4. Při její montáži do auta se musel měnit úchyt silentbloku na pravém nosníku (byl tam rozdíl ve výšce), ale to vše už je vyřešeno včetně bovdenového řazení. Do převodovky musím vrátit výstup pro o náhon kardanu. Byl odstraněn z důvodu výfukových svodů 4-2-1. Výstup pro kardan zavazel výfuku. Nyní jsou připravany svody 4-1, tak v tom už problém nebude. Ještě bude nutné převodovku rozdělat a zkrátit 3 a 4 rychlostní stupeň. 1 a 2 jsou krásně krátké a ideálně na sebe navazují. Mezi 2 a 3 je velký odstup a hochází ke značné ztrátě výkonu.
Když vše půjde, dnes večer bude převodovka připravena.

Od pár lidí jsem slyšel, že instalace 4x4 je styl plug and play. Není tomu tak. Je s tím spojeno spoustu zásahů a věřím, že nyní ještě ani netuším v čem všem vzniknou problémy a bude se to muset upravovat.
Jak budu mít nové informace, tak Vám je zde přidám.
Přeji všem hezký den. HTB H+
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2012 , 6:54   Citovat  

Včera jsem musel zařizovat jiné věci než si hrát s autem, tak jsem se nikam dál neposunul. Auto dělám venku a když je brzy tma, je to na nic a v 18 hodin po tmě se mi převodovku vytahovat rozhodně nechtělo. Udělal jsem aspoň pár foteček.
Fotil jsem repas poloos, diferenciálu a rozestavěnou 4 stupňovou převodovku hewland. Ta převodovka půjde do auta až příští rok. Musím nechat na zakázku vyrobit jeste přesmykovač mezi 1 a 2. Nejde vše tak rychle jak bych si přál.

P1010712.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
P1010712.JPG, 1.94 MB

P1010713.JPG

P1010713.JPG, 2.26 MB

P1010714.JPG

P1010714.JPG, 2.19 MB
   Návrat  
RichiZC je teď offline  RichiZC
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2012 , 19:19   Citovat  

Cau Miro. Vidim, ze ses do toho pustil z ostra. Vypada to slibne. Stopa uz je skoro za dvermi, tak doufam, ze to stihnes a bude se na co divat Mrk Svarecku do ruky a do toho! Drzim palec přátele
   Návrat  
Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 8.11.2012 , 22:33   Citovat  

RichiZC napsal:
Cau Miro. Vidim, ze ses do toho pustil z ostra. Vypada to slibne. Stopa uz je skoro za dvermi, tak doufam, ze to stihnes a bude se na co divat Mrk Svarecku do ruky a do toho! Drzim palec přátele

co ty starý vlku, kde ses tu vyskytl? Úsměv Mira vám staví těžkou konkurenci, měli bysme zas neco nového vymyslet :hehe:

jinak Miro už budu na mobilu, volej o 106. Mám tam i díly ze 4kolky a bude mi to asi nanic, tak můžu poskytnout
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2012 , 6:21   Citovat  

Letos Po stopě Valašské zimy nepojedu. Auto zatím ve fázi vývoje a nebude na takovou soutěž připraveno. Ta 4kolka sebere hodně výkonu, tak to nemůžu nechat se sériovým motorem. To bych dosahoval rychlosti dětského odražedla.
Včera jsem vytáhl z auta převodovku a vracel do ní výstup pro kardan. Když jsem ji měl rozdělanou, tak jsem chtěl zkrátit 3 a 4, ale bodužel hřídel převodovky má jiné drážkování než převodovky předokolky. Neměl jsem doma jiná kolečka s lepším převodem. Vzdal jsem to a složil ji zpět. O to větší důvod co nejdřív dodělat toho hewlanda.
Snad se dostanu z práce domů normálně a stihnu do tmy hodit převodovku do auta ať se o víkendu může začít bojovat s usazením zadní nápravy a délkou kardanu.
Přeji všem hezký den a začínající víkend. Mira H+
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2012 , 6:51   Citovat  

HTB napsal:
Letos Po stopě Valašské zimy nepojedu. Auto zatím ve fázi vývoje a nebude na takovou soutěž připraveno. Ta 4kolka sebere hodně výkonu, tak to nemůžu nechat se sériovým motorem. To bych dosahoval rychlosti dětského odražedla.
...... H+

s těmi kolečky jsi měl zavolat víťovi (streedkid). Ja nemám do 14:00 do čeho píchnout. Skoda ze jsi v práci Úsměv Jedu dodělat civica.. VTEC Teda aspon at muze na cestu . kdyby mi odpo padla práce, tak ve 3 bych byl u tebe v monterkách. Pozdeji uz to nemá cenu. Sem si dnes přivstal Úsměv
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2012 , 6:58   Citovat  

Víťovi jsem volal, ale byl na Slovensku. Ještě dnes mu zavolám jestli není možnost jak pokrátit tu 3 a 4. Kdyby ano, skočil bych na motorku a vletěl za ním. Ale pokud se brzy podaří dodělat ten hewland, bylo by to teď zbytečné.
Kdyby jsi mi mohl pomoct nasadit tu převodovku tak to by bylo skvělé. Sám s tím budu hrozně zápasit. Je těžší než z předokolky.
Doma bych měl být po 15 hodině pokud nebude nějaký problém v práci. Musím zajet ještě vyzvednout díly na brzdy.
Zítra jedu pro nádrž a pak už to půjde nastartovat ať se s tím dá popojet do vjezdu.
   Návrat  
RichiZC je teď offline  RichiZC
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2012 , 11:50   Citovat  

[quote="Streetkid"]co ty starý vlku, kde ses tu vyskytl? Úsměv Mira vám staví těžkou konkurenci, měli bysme zas neco nového vymyslet :hehe:

Stary vlk uz pomalu fotrovati a na auta nezbyva cas Úsměv Aspon bracha dela tem Hondam trochu cest. Co by jsi chtel proti Mirovi vymyslet? 4x4 v turbu je prece jen nekde jinde nez obyc CRX Úsměv My rozhodne zustaneme u predokolky. Mozna by se nam ale hodila spera pokud by mel nekdo navic... Co Miro? Mrk

to HTB: Je skoda, ze to nestihnes dodelat,ale nez to neudelat poradne tak radsi vubec. Kvalita chce cas Mrk Kazdopadne jsem velice zvedavy na vysledek
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2012 , 12:01   Citovat  

Turbo je až krajní mez kdyby mi chyběl výkon. Nejraději bych zůstal u atmosféry. První testování bych chtěl stihnout 24.11. v Biskupicích. Sice mezi čtyřkolkama dojedu poslední, ale nejde mi o výsledek. Bude to test podvozku, geometrie a funkčnosti všech dílů. Přeci jen na stavbu používám starší díly. Sice repasované, ale pořád jsou staré. Do Valašky bych to hravě stihl dodělat, ale než to na takovou soutěž vytáhnu, první se s tím budu muset naučit jezdit. Netuším co to bude dělat když je Céro tak krátké. Počítám, že to bude mít snahu se přetáčet. To se vychytá nastavením a kdo ví, třeba mi to sedne. Stejně už s předokolkou jsme jezdili s Odosem zatáčky ve skluzu všechny čtyři kola. Vůbec nemám páru jaké budou jízdní vlastnosti. Když jsem začínal s Cérem, uzavíral jsem výsledkovou listinu. Po třech letech jsem na jejím opačném konci. Doufám, že i toto bude stejný příběh.
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.11.2012 , 6:36   Citovat  

Po víkendu je v autě převodovka s výstupem pro kardan. Myslel jsem si, že když tam bude výfuk originál 4-1, že nebude problém, ale to jsem se pletl. Výstup na kardan narážel o trubku výfuku. Budu to muset upravit.
Dál jsem nasedil zadní ramena, aby se to dalo převézt do dílny.
Bude opravdu notné uřezat celou zadní nápravnici a dát tam nápravu ze 4x4. Chtěl jsem se tomu nějak vyhnout, ale to není možné. Zkrácení ramen o 38mm se ukázalo jako správné. Bude nutné zkrátit ještě uložení horního ramene na 18cm od středu náboje. Zatím jsem to obešel stavitelnými rameny. Budu si muset udělat simulaci jak se mění odklon kola. Dále jsem musel odstranit stabilizátor zadní nápravy, ale ten přijde ve finále zpět. Jen bude trošku jinak uchycen.
Stalé se oběvují nové a nové problémy. Vypadá to, že bude potřeba vyřezat i podlahu a dát tam větší tunel, aby se do něho vešel výfuk i kardan. Mužná výfuk povedu jinudy. To se ještě ukáže. Přidávám pár fotek.
Tento týden mám plno práce, tak nevím zda se k CRX vůbec dostanu.

P1010723.JPG

P1010723.JPG, 2.27 MB

P1010724.JPG

P1010724.JPG, 2.26 MB

P1010726.JPG

P1010726.JPG, 2.3 MB
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.11.2012 , 14:59   Citovat  

Nebude vyhlý i zadní tlumič, když je rameno za nábojem ??? To je taky na prd, pac bude trpět. Jinak ty ramínka odklonu máš hjůstne naopak a klidně bych to uchycení tak nechal, zdají se v pravém úhlu a tam se ti ovlivňovat moc nebude, pač při propružení se odklon moc nezmění. A pokud ano, určitě se bude měnit do negativu, což vadit nebude. Jen aby to kolu nezavazelo
   Návrat  
Jofrey je teď offline  Jofrey
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.11.2012 , 20:16   Citovat  

HTB napsal:
Turbo je až krajní mez kdyby mi chyběl výkon. Nejraději bych zůstal u atmosféry. První testování bych chtěl stihnout 24.11. v Biskupicích. Sice mezi čtyřkolkama dojedu poslední, ale nejde mi o výsledek. Bude to test podvozku, geometrie a funkčnosti všech dílů. Přeci jen na stavbu používám starší díly. Sice repasované, ale pořád jsou staré. Do Valašky bych to hravě stihl dodělat, ale než to na takovou soutěž vytáhnu, první se s tím budu muset naučit jezdit. Netuším co to bude dělat když je Céro tak krátké. Počítám, že to bude mít snahu se přetáčet. To se vychytá nastavením a kdo ví, třeba mi to sedne. Stejně už s předokolkou jsme jezdili s Odosem zatáčky ve skluzu všechny čtyři kola. Vůbec nemám páru jaké budou jízdní vlastnosti. Když jsem začínal s Cérem, uzavíral jsem výsledkovou listinu. Po třech letech jsem na jejím opačném konci. Doufám, že i toto bude stejný příběh.

Já to tvrdím pořád a stále, že s Cérem se dá jezdit, ale je potřeba umět řídit a najít kouzlo a styl jízdy offtopic
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
skritek je teď offline  skritek
2 háčka
PříspěvekZaslal: 12.11.2012 , 20:17   Citovat  

odos napsal:
Nebude vyhlý i zadní tlumič, když je rameno za nábojem ??? To je taky na prd, pac bude trpět. Jinak ty ramínka odklonu máš hjůstne naopak a klidně bych to uchycení tak nechal, zdají se v pravém úhlu a tam se ti ovlivňovat moc nebude, pač při propružení se odklon moc nezmění. A pokud ano, určitě se bude měnit do negativu, což vadit nebude. Jen aby to kolu nezavazelo

tak to ver ze to bude delat velkej problem Smutný

jinak ja uz mam ramena prevareny komplet mam je v mistech svaru jeste vystuzeny a upraveny na kotoucove brzdy jen je jeste nemam natreny pujdou opiskovat a pozinkovat.

dnes jsem tam dal prevodovku a ted prijde auto otocit o 90stupnu abych na nej navaril drzaky kardanu a zadni napravnici z 4x4 jen nemam cas dene tak max 2hod a to toho clovek moc neudela Smutný

2012-11-09 12.24.04.jpg

2012-11-09 12.24.04.jpg, 598.3 kB
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 13.11.2012 , 6:47   Citovat  

Odos: Ty ramínka jsem dal záměrně naopak. Při propružení kola by mohlo jít ramínko až ke karoserii. Tlumič by něměl dělat problém. na té délce je to minimum a to uhne v silentblocích.

Jofrey CRX: Naprosto s Tebou souhlasím. Při prohledu z venku to vypadá, že za volantem je nějaký totální magor, ale pokud člověk dojde na to jak se to auto chová, co o něho může člověk čekat, tak s tím jdou dělat psí kusy a je to zábaba.

Skřítek: Dělal jsem si simulaci pohybu ramene a pokud jsem neudělal někde chybu, tak při odlehčení kola v zatáčce, by mělo jít kolo odklonem do mírného plusu, což by se mělo stavět proti směru zatáčky. Já jezdím stejně na rovně stojícím autě -2° negativ. Jsou to vše jen odhady a teorie. Vše se ověří praxi 24.11. na závodech pokud to stihnu doskládat. Pokud to nebude vyhovovat mému jízdnímu stylu, upravím to dle originál ramen. Ty potvory šikmooké to mají dobře spočítané. je to dobrý
Jak budeš bojovat se středovým tunelem, aby se tam vešel kardan i výfuk? Já asi výfuk zruším. Vypadá to, že ho vyvedu za předním kolem pokud se to tam nevejde.

Jsem rád, že tady píšete své názory. Třeba mne to upozorní na nějaký detail který jsem při stavbě přehlédl.
   Návrat  
monty je teď offline  monty
Moderátor
PříspěvekZaslal: 13.11.2012 , 8:44   Citovat  

určitě bych dal konusovou podložku mezi horní misku pružiny a kastli, jinak se bude pružina při zatížení prohýbat a je pravděpodobnost že prdne.
   Návrat  
HTB je teď offline  HTB
1 háčko
PříspěvekZaslal: 13.11.2012 , 9:14   Citovat  

Monty, to je dobrá poznámka. Na rally to dostává dobré rany. To půjde vypočítat o kolik mám tlumič vychýlit směrem dozadu. Jako nominální hodnotu délky tlumiče použiji střední mezi klidovou polohou (když auto stojí na rovině při normálním zatížení) a maximálním stlačení (když auto bude stát jen na jednom kole). Bude to dle mého odhadu podložení misky v pření části asi o 2mm, ale to je jen střelba od pasu. Musím to změřit a vypočítat.
Ale děkuji za poznámku. je to dobrý
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
HTB: Honda CRX 2G - Stavba 4x4
Fórum: Showroom
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina