Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Čím fotíte, aneb poraďte, co koupit za foťák
Fórum: Fotky
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 18
Kapky je teď offline  Kapky
2 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 18:27   Citovat  

Čauvec, už docela dlouho si pohrávám s myšlenkou, že bych si udělal radost a pořídil si nějakej pořádnej foťák a tak mě napadlo, že se zeptám nejdřív fotografů tady.. Velmi šťastný Poraďte, co se osvědčilo za "železo" Vám a s čím fotíte vaše plechový miláčky.. Velmi šťastný Nejsem snad úplný střevo a dá se říct, že tak nějak k focení, úpravám fotek a hlavně Photoshopu mám hodně blízko, ale chtěl bych se posunout na trošku vyšší level a pořídit si, nejlíp, nějakou digitální zrcadlovku.

Co se fotek týče, myslím, že ze začátku budu fotit v největší míře především statický objekty.. Největší důraz proto kladu hlavně na kvalitu fotek, míru šumu a kvalitu čipu - určitě chci minimálně APS-C, "full frame" je cenově bohužel úplně jiná liga.. A teď asi to nejdůležitější - cena. Je mi jedno, jestli foťák seženu jako použitej nebo novej, jde mi o to, se s tím hlavně nějak obstojně naučit fotit, ale jelikož si zas tolik nevěřím, tak jsem ochotnej do toho dát zhruba 15tkč. Jako vhodnej kandidát mě zaujal Nikon D5100 - má všechno, co do začátku potřebuju, ale rád bych znal třeba ještě nějaký názory přímo od Vás. S čím fotíte, co byste doporučili?

Díky moc
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 19:06   Citovat  

D5100 mam, myslim ze je to momentalne docela dobra volba, samozrejme kazdy fotak ma sve pro a proti, ale celkove jsem s nim jako zrcadlovkovy zacatecnik spokojeny Úsměv
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 19:17   Citovat  

Fotit se naucis snad s kazdou zrcadlovkou pokud budes chtit. V zasade jsi pouze ve fazi kdy se rozhodujes do ktere znacky teprve zacnes vrazet penize HaHaaa Casto je dobrou volbou jit do stejne znacky jako ma nektery z tvych dobrych znamych, pokud ti poskytne obcas nejakou cast sve fotovybavy na vyzkouseni.
Trida pristroju jako Nikon D5100 uz je hodne dobry stred, ale v cene okolo 15 tkc sezenes "jenom" telo s jednim zakladnim setovym objektivem. Pokud te to chytne tak stejne zacnes nakupovat lepsi skla a potom prijde i na samotne jine telo, kdy u vyssich trid ocenis (mj.) predevsim moznost vsemozneho nastaveni primo na tele pristroje, bez nepraktickeho a dlouheho vchazeni do menu.
Takze se nabizi moznosti od koupe nejakeho entry-level pristroje na nauceni klidne z druhe ruky a nasledne dobreho tela (pokud te to chytne), pres moznost nakupu stredni stridy o ktere uvazujes se kterou si ev. vystacis naporad (pokud te to nechytne), nebo rovnou pridas penize a koupis nejakou stredni az poloprofi tridu, u Nikonu dneska treba D7000.
Nejaky boj mezi znackami jsou zabomysi valky, zkus si proste co ti vyhovuje. Navic dneska uz neexistuje jenom Nikon a Canon, ale od urcite tridy delaji vynikajici pristroje i znacky jako Sony, Pentax apod. . Vyrobci dalsi vybavy (dalsi skla, blesky,..) se uz taky neomezuji jenom na CaNikon.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 20:20   Citovat  

Divam se ze ted se da NIKON D5100 + 18-55 AF-S DX VR + 55-200 AF-S VR koupit novy za 17367,- co jsem ted rychle nasel, takze pouzity by mohl jit sehnat do 15, aspon ja toto par mesicu zpet poridil jeste o nejakou tu tisicovku levnej Úsměv D7000 ma stejny cip jako D5100, takze fotky z nich lezou pri porovnani kvality v podstate stejne, rozdil je prave jak pise Bully predevsim v ovladani... u D5100 to neni idealni, ale pokud nefotis vylozene profi, tak si myslim ze to neni zase az takova prekazka, da se na to zvyknout.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 20:43   Citovat  

Silenec:
jenom podle cipu posuzovat nemuzes, to je mozna jedina vec co maji spolecneho. Ten samy maji i vylozene poloprofi modely od Nikonu i Sony (BTW ho pro Nikon dela prave fa Sony). D7000 je vyraznou evoluci (nebo uz revoluci? Velmi šťastný ) D90ky se spoustou zasadnich vylepseni (pocet ostricich bodu a to i tech krizovych, kvalitni fotky i pri extremne vysokem ISO, 2 sloty na karty atd. atd., vsak se da vsechno detailne porovnat na vselijakych fotoserverech). Vcetne utesneneho a magnezioveho tela a zmineneho ovladani. I kdyz je to porad rekneme stredni trida, vyuzitim a funkcemi se proste silne blizi poloprofi. Kazdy z nich je urceny pro nekoho jineho, viz muj predesly prispevek. Ja bych urcite vyhody D7000 oproti D5100 povazoval za uplne zasadni a rozdil v cene by mi stal za to, ale u kazdeho to muze byt jinak přátele
   Návrat  
Nipper je teď offline  Nipper
2 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 20:47   Citovat  

Přesně jak píše Bully. Nejdřív vyzkoušet na prodejně (např. Megapixel a Fotoškoda) a pak koupit, co ti bude vyhovovat. Jestli nejsi vyloženě zastánce Nikonu, tak za vyzkoušení určitě stojí i Canon 650D a Pentax K-30. Všechno to jsou výborné stroje pro začátečníka ve světě DSLR.
   Návrat  
CJMonty je teď offline  CJMonty
Tajný agent
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 20:54   Citovat  

Ja treba puvodne taky uvazoval o D5100, ale nakonec jsem skoncil u D3100. Dost mi vadil ten vyklopny displej, diky kterymu tam chybi jedna rada tlacitek a ovladani mi prislo dost horsi, kdyz jsem to tehdy porovnaval. Nedavno jsem mel moznost si znovu D5100 osahat a jen me to v nazoru utvrdilo. Takze jsem radsi v te dobe(cca 2 roky zpatky) usetril a za rozdil na cene tela jsem si koupil dalsi sklo:) D7000 bych rekl je pro zacatecnika zbytecna investice.

Btw kdyz uz to tady bylo zmineno, co presne znamena, ze je ostrici bod krizovy? Nejak mi to stale unika Se stydím
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 20:58   Citovat  

Chybu se známými značkami (Nikon, Canon) neuděláš... Pak jde jen o to,c Ti líp padne do ruky. My koupili Canona 400D, páč ho měl i švára, který si kupval jiný objektiv a setový 18-55 nám dal,takže jsme ušetřili nějakou korunu... Úsměv
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 21:00   Citovat  

Bully: Samozrejme ze rozdilu je vic, ale pokud Kapky klade nejvetsi duraz na "kvalitu fotek, míru šumu a kvalitu čipu" a pokud ma D5100 a D7000 stejny cip, tak mira sumu a kvalita cipu bude stejna, kvalita fotek pak zalezi predevsim na fotografovi, ale pokud Kapky vyfoti fotku se stejnym nastavenim, tak i ta kvalita fotek bude stejna - pocet slotu na kartu, magneziove utesnene telo a podobne veci na to nemaji vliv (dobre, mozna teoreticky ten pocet ostricich bodu v nekterych situacich ano). Pokud tyto vylepseni ale nepotrebuje, pak je hlavni znatelny rozdil prave v ovladani (fotak musi ovladat kazdy, 2 sloty treba kazdy vyuzit nemusi) přátele
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 21:24   Citovat  

CJMonty napsal:
...Btw kdyz uz to tady bylo zmineno, co presne znamena, ze je ostrici bod krizovy? Nejak mi to stale unika Se stydím

Křížové (nemam klavesnici s diakritikou Se stydím) AF ostrici body ostri jak na vodorovne, tak i svisle linie. Ostatni pouze na jedny z nich. Takze se muze stat ze fotoaparat proostri. Ale samozrejme zalezi i na jejich rozmisteni; predevsim pak na tom jak s fotoaparatem zachazi samotny fotograf, jako u vseho).

silenec napsal:
... pokud ma D5100 a D7000 stejny cip, tak mira sumu a kvalita cipu bude stejna, kvalita fotek pak zalezi predevsim na fotografovi

Stejny cip maji i jine, daleko dokonalejsi pristroje a kvalita fotek i pri stejnem nastaveni ruznych pristroju a stejnem pouzitem objektivu bude jina. Bude se silne blizit v idealnich podminkach pro foceni, v narocnejsich situacich muze jit klidne o rozdil vynikajici/pokazeny snimek. Tech promennych je strasna spousta a bylo by to na dlouho, ale samozrejme ze je i D5100 vyborny pristroj a muze trvat klidne i roky nez clovek narazi na hranici moznosti pristroje. Driv najde ty svoje Úsměv
   Návrat  
Bubaak je teď offline  Bubaak
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 21:28   Citovat  

Měl jsem canon 550D teď mám 7D, stejný snímač a někdy se mi zdálo že 550D fotila líp, ale rozhodně bych už nikdy nešel do 550/600/650 o tolik horší ovládání, držení, výdrž.... za ten minimální rozdíl mi to nestojí a hlavně z RAWu se dá vytáhnout dost.
Takže ano kvalita fotek bude stejná, ale je to něco jiného. Víš co má společný Toyota Corolla a Lotus Elise? Motor, čím by ses svezl raději?
Na foťáku víc dělaj skla než snímač, vyber si to, co ti padne nejlíp do ruky, nevynechal bych rozhodně Pentax (pokud nechceš točit video). Zrcadla neztracej hodnotu, takže to ber i jako investici, Třeba Canon 50D v bazaru stojí víc, než za kolik se vyprodával....
Nejvíc ale dělaj ruce je to dobrý Znám lidi co 450Dečkem se seťákem fotí líp jak někteří machři s FF meetallll
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 21:55   Citovat  

Bully napsal:
Stejny cip maji i jine, daleko dokonalejsi pristroje a kvalita fotek i pri stejnem nastaveni ruznych pristroju a stejnem pouzitem objektivu bude jina. Bude se silne blizit v idealnich podminkach pro foceni, v narocnejsich situacich muze jit klidne o rozdil vynikajici/pokazeny snimek. Tech promennych je strasna spousta a bylo by to na dlouho, ale samozrejme ze je i D5100 vyborny pristroj a muze trvat klidne i roky nez clovek narazi na hranici moznosti pristroje. Driv najde ty svoje Úsměv

Ok tak jinak, stejny je nejen samotny senzor, ale i:

D5100: Sensor interface - EI-155 ; Image Processor - EI-154 ; I/O Processor - TMP19A44FEXBG
D7000: Sensor interface - EI-155 ; Image Processor - EI-154 ; I/O Processor - TMP19A44FEXBG

Proste hardware a firmware ktery zpracovava a ovlivnuje vyslednou fotku maji tyto fotaky v podstate stejny (s tim ze krome odlisnosti jako je 2x slot jsou nektere pokrocile funkce u D5100 vypnute z duvodu marketingu), az na uz zmineny autofocus (CAM1000 u D5100 a CAM4800DX u D7000).

Ja tvrdim ze kvalita fotek bude pri stejnem nastaveni, stejnem objektivu a za stejnych podminek u techto dvou fotaku temer zcela identicka, protoze nema duvod byt jina (googlem lze dohledat i prakticke testy).

Stejny cip tedy sice maji i jine pristroje a kvalita fotek u nich bude opravdu jina, ale to uz je zpusobeno jinym zpracovanim dat z cipu - ruzny vyrobce muze mit ruzne metody zpracovani dat z cipu, ale u techto dvou fotaku je pouzita stejna technologie a stejny cip, tady tento:
Detailnejsi informace lze dohledat na http://nikonhacker.com/
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 22:01   Citovat  

když dáš jen na papírový hodnoty pak: tudy odkaz
Myslel to s tebou dobře je to dobrý
   Návrat  
Jonaasek je teď offline  Jonaasek
2 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 22:42   Citovat  

tudy odkaz
máš ho za 15 funglovku, já jsem ho pořídil po tříměsíčním procházení diskuzí, seťáky 18-50 a 50-220/300 nejsou prý tak dobré, tento objektiv dost chválí a na začátky je nejlepší, vyfotíš všechno co potřebuješ, ostří během sekundy, nemusíš ty objektivy měnit...původně jsem chtěl pořídit něco kolem 10tis. takže třeba canon 1100D, pak jsem chtěl D3100 ,díval jsem se i na bazarové 5100 ale pak jsem si řekl že koupit něco, takové jako DSLR z druhé ruky není moc dobrý nápad a pár tisíc není tak moc a rozhodoval jsem se nezi canonem 650D a nikonem D5100 větší dynamický rozsah výklopný displej režim HDR a větší rozlišení vyhrálo, mě ta výklopka dost pomáhá, když fotím od země nebo pro změnu z výšky tak je to víc než praktické, navíc já jsem na něj čekal měsíc, protože tyto objektivy byly okamžitě vyprodané a dal jsem za něj 19 tis i s kartou....ty ho můžeš mít hned...koupil jsem si k němu knihu a čím víc fotím hraju si a zkouším tím víc mě to baví, zkoušel jsem si ho i v megapixelu v brně, ale na prodejně si toho moc nevyzkoušíš, max jak se drží v ruce, ale které tlačítka a jak často budeš používat zjistíš až časem...většina foťáků se stejně drží stejně Velmi šťastný
   Návrat  
gregy4 je teď offline  gregy4
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 22:44   Citovat  

pred rokem jsem taky uvazoval o D5100 a nevybral jsem si ho hlavne kvuli malemu hledacku, zvolil jsem canon 600d. u canonu jsou ale horsi zakladni objektivy takze tvuj limit by si s canonem zrejme prekrocil.

doporucil bych D90 s objektivem 18-105 VR, je starsi nez D5100 ale zase o tridu vys - zpusob ovladani, o 50% vetsi hledacek ... novy stoji s objektivem 20tis. ale vzhledem k tomu ze se prodava o dost dele nez D5100 cekal bych ze se da koupit i z druhe ruky - pripadne koupit novy fotak a pouzity setovy objektiv, to bych asi preferoval kdybych chtel snizit cenu.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 22:46  Naposledy upravil Bubaak dne 10.11.2012 , 22:47, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

hlavně si od nikoho nepujčuj setovou 18-55 .... 105 rozhodně lepší kresbu nemá Tak to valím bulvy
Ostří oba pomaleji je to dobrý
105 je univerzalnější a pohodlnější, to ano
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 22:47   Citovat  

silenec:
nechce se mi tu dohadovat o detailech ktere si muze kdo chce dohledat i sam. Navic treba i az dvojnasobna rychlost zaverky, podstatne dokonalejsi AF (nejde jenom o pocet ostricich bodu), velikost hledacku, o polovinu vyssi rychlost serioveho snimani, motorek s nahonem (moznost pouziti skel bez vnitrniho ostreni) atd. .
Pro praxi: uz jenom zminene ovladani zvenku na pristroji umozni vyfotit treba pri sportu to, co mi vchazenim do menu utece. A co se tyka tveho zaveru o stejnem vystupu se stejnym snimacem to same- uz jsem to zase psal vys- pri idealnich- coz neni to same jako VZDYCKY stejnych!- podminkachpro foceni to muze byt az +- stejne kvalitni snimek, se zhorsujicimi se podminkami se bude rozdil zvetsovat.
Je to proste o preferencich, co kdo z nas pozaduje. Od toho se to tu i resi, kazdy muze rict svuj uhel pohledu. Navic se shodujeme na tom ze je to stejne nejvic o oku a zkusenostech, profi pristroj neudela z telete dobreho fotografa.

Bubaak:
kdyz sem zacnes plest jeste skla tak se z toho Kapky se svym rozpoctem sesype Tak to valím bulvy Ale je fakt ze se setovymi objektivy nema cenu dopodrobna rozebirat schopnosti tela pristroje, kdyz se nevyuziji. Tohle jsem mel na mysli prave tou frazi ze se clovek jenom rozhodne do ktere znacky zacne vrazet penize, u 15 tkc to stejne neskonci. Prave i s ohledem na skla se ale vybira i to telo pristroje.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:14   Citovat  

Bully: jo, ted uz se chapem a shodnem, slo me o to ze pokud si v laboratornich podminkach nastavim ty dva fotaky stejne (u D5100 zdlouhavejsim zpusobem v menu) a i stejne zaostrim, ze vysledna fotka bude stejne kvalitni. V praxi rozhoduje i to, jak rychle dokazes fotak nastavit a tam ma vyhodu D7000, jak uz jsme oba psali přátele
U statickych objektu na tom treba zas az tak nezalezi, pro nekoho kdo foti sport to muze byt naopak rozhodujici, to uz je na kazdem co od fotaku pozaduje, k cemu ho bude pouzivat...
   Návrat  
SaKaL je teď offline  SaKaL
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:15   Citovat  

Bubaak napsal:
Měl jsem canon 550D teď mám 7D, stejný snímač a někdy se mi zdálo že 550D fotila líp, ale rozhodně bych už nikdy nešel do 550/600/650 o tolik horší ovládání, držení, výdrž.... za ten minimální rozdíl mi to nestojí a hlavně z RAWu se dá vytáhnout dost.

Člověče, tys to napsal tak, jako kdyby tyhle foťáky neuměly RAW...

Bubaak napsal:
Nejvíc ale dělaj ruce je to dobrý Znám lidi co 450Dečkem se seťákem fotí líp jak někteří machři s FF meetallll

Tak já mám dokonce ještě 400D... Hihi (a seťák mám taky... (ve sklepě))

A přikládám link na recenzi 650D ani ne tak kvůli té recenzi, ale ve snímcích pod recenzí je vidět auto jedné naší oblíbené značky HaHaaa
   Návrat  
mattheo je teď offline  mattheo
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:22   Citovat  

trosku se sem drze vetru Velmi šťastný
taky sem nedvano vybiral zrcadlovku, ale sem uplnej zacatecnik s DSLR, vzal sem canon 1100D se setovym objektivem 15-55 + 75-300 a zatim si nemam na co stezovat, protoze se mam jeste hodne co ucit.
a ted k tomu co sem chtel, premejslim o nejakym novym objektivu, ale nevim jakej vybrat, chtel by sem bud nejakej na makro nebo nejakej univerzalnejsi jestli to ma cenu, nemele sem jeste moznost porovnat vysledky se setovejma objektivama proti jinejm kvalitnejsim, me fotky prijdou pekny i tak, protoze je nezkoumam okem odbornika Velmi šťastný
takze, jakej objektiv byste doporucili na Canon, za prijatelnou cenu Úsměv
   Návrat  
Parker je teď offline  Parker
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:24   Citovat  

Hellborn napsal:
Chybu se známými značkami (Nikon, Canon) neuděláš... Pak jde jen o to,c Ti líp padne do ruky. My koupili Canona 400D, páč ho měl i švára, který si kupval jiný objektiv a setový 18-55 nám dal,takže jsme ušetřili nějakou korunu... Úsměv

Moje první a zatím jediná zrcadlovka je také Canon EOS 400D. Dnes nový neseženeš, na prodejnách jsou tuším 500D, 550D, 600D a 650D.
Objektiv mam setový EFS 18-55mm, na portréty ještě canon ef 50mm f/1.8 II (bohužel nemám zrovna peníze na světelný objektiv bez pevného ohn., ale nedám na něj dopustit. Těch pár kroků navíc udělám.).
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:34   Citovat  

mattheo napsal:
taky sem nedvano vybiral zrcadlovku, ale sem uplnej zacatecnik s DSLR, vzal sem canon 1100D se setovym objektivem 15-55 + 75-300 a zatim si nemam na co stezovat, protoze se mam jeste hodne co ucit.

Záleží na tom, čemu říkáš "přijatelná cena"...
Pokud nemáš 15 až 20k, tak si nech to co máš...
Pokud máš, pak záleží co hlavně fotíš...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:36   Citovat  

Hnujday? Ble offtopic
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:40   Citovat  

Bubaak napsal:
Hnujday? Ble offtopic

A ten červenej C8G? Lucy
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:42   Citovat  

Mr. Green VTEC
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:49   Citovat  

mattheo napsal:
a ted k tomu co sem chtel, premejslim o nejakym novym objektivu, ale nevim jakej vybrat, chtel by sem bud nejakej na makro nebo nejakej univerzalnejsi jestli to ma cenu, nemele sem jeste moznost porovnat vysledky se setovejma objektivama proti jinejm kvalitnejsim, me fotky prijdou pekny i tak, protoze je nezkoumam okem odbornika Velmi šťastný

Nemyslim to ve zlem, ale pokud nepoznas rozdil mezi setakem a kvalitnim sklem, nedosel jsi proste na hranici materialu co uz mas, nakup noveho materialu pro tebe budou jenom vyhozene penize. Az budes vedet co chces presne fotit, jakou ohniskovou vzdalenost nebo jeji rozsah pozadujes a jakou potrebujes svetelnost objektivu, pak ti urcite nekdo z lidi foticich na Canon poradi.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.11.2012 , 23:55   Citovat  

ok, diky za rady Úsměv
takze se jeste budu ucit a prectu si chytrou knizku co sem si koupil na studovani a pak casem az budu chytrejsi, tak poridim novej objektiv,
jinak ted fotim tak nejak od vseho neco a jak sem psal, sem zatim uplnej zacatecnik se zrcadlem Se stydím ale i jako zacatecnik poznam ze vysledky jsou uplne jiny proti fotaku co sem mel predtim, hlavne se mi libi moznost upravy RAWu Úsměv
   Návrat  
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2012 , 12:35   Citovat  

Kapky: krome funkci atd. je dulezite, jak ti padne do ruky. Mam D80 a pri osahani D3000 (a myslim, ze D5000 je stejna velikost) se mi to drzelo hur, na me je to proste male. Takze urcite osahani nekde v prodejne ma smysl.

Hlavni problem uvazovani je podle me v zamereni se na telo a ne na objektivy - setaky jsou casto hruza, jak rychle na to prijdes zalezi predevsim na tom jak moc fotis, co fotis a jak moc dobre. Ja koupil k D80 rovnou 18-200 VR, proti tehdy nejrozsirenejsimu nikonimu setaku 18-70 nebe a dudy. Jenze to znamenalo vyrazne navyseni ceny, protoze set stal cca 33k, zatimco telo plus 18-200 bylo temer za 50. Ale penez jsem nikdy nelitoval, naopak. Navic telo casem vyrazne ztraci na hodnote, objektiv ne. BTW aby nedoslo k mylce, tak 18-200 VR je sice v teto kategorii nadprumer, ale porad je to "jen" vyborny univerzal, zadna spicka pro fotky do katalogu (ale na kalendar H-C to bude v poho stacit Velmi šťastný ).

Zvazil bych tedy nakup noveho tela (zminena D5100 je slusny prumer, D90 uz ma sice leta, ale zase je s ohledem na kvalitu za vybornou cenu oproti D7000) a k tomu bych se podival po nejakem dobrem jetem objektivu, nejlepe neco svetelneho s ultrazvukovym ostrenim a 100% se stabilizaci:
- Tamron 17-50/2.8 nema ultrazvuk a lze i bez stabilizace, nicmene bez nich bych uz dnes objektiv nekoupil krome nejakych specialnich; na bezne foceni je to ale velmi dobra pomucka, mnohem dulezitejsi, nez chybejici HSM - to ale vadi predevsim u sportu, ktery s tim fotit s ohledem na kratke ohnisko stejne nebudes a za horsich svetelnych podminek
- nebo o dost drazsi Sigma 17-50/2.8 ktera ma jak stabilizaci, tak HSM, tento objektiv bych koupil dnes, kdybych 18-200 nemel; nicmene by to byl boj mezi svetelnosti a rozsahem, ja bych potreboval 18-200/2.8 ale to z pochopitelnych duvodu nikdo nedela (staci se podivat na velikost 70-200/2.Cool

Zamerne nezminuju Nikon, protoze jejich 17-50/2.8 stoji 2x vic, nez Sigma (cca 35k).

V kazdem pripade bych se vyhnul cemukoliv s gigantickym rozsahem a cenou par kacek, tam budes s kvalitou temer 100% nespokojen a s ohledem na tve naroky si myslim, ze dlouhe ohnisko stejne nevyuzijes a tedy bych sel cestou vyse zminenych svetelnych skel. Pokud bys pak dlouhe ohnisko vyuzil, fantasticky pomer cena/vykon/velikost ma Nikkor 70-300 VR (s tim je focena vitezna fotka z minuleho kola souteze a snad vsechny fotky aut z "fotis, fotim, fotime", ktere jsem tam daval).
   Návrat  
maxxi je teď offline  maxxi
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2012 , 14:32   Citovat  

mattheo napsal:
ok, diky za rady Úsměv
takze se jeste budu ucit a prectu si chytrou knizku co sem si koupil na studovani a pak casem az budu chytrejsi, tak poridim novej objektiv,
jinak ted fotim tak nejak od vseho neco a jak sem psal, sem zatim uplnej zacatecnik se zrcadlem Se stydím ale i jako zacatecnik poznam ze vysledky jsou uplne jiny proti fotaku co sem mel predtim, hlavne se mi libi moznost upravy RAWu Úsměv

Ahoj fotím s Canon jako základní sklo používám Canon EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM mohu jen doporučit!
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.11.2012 , 15:50   Citovat  

maxxi napsal:
Ahoj fotím s Canon jako základní sklo používám Canon EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM mohu jen doporučit!

diky za radu Úsměv
jeste budu studovat, fotit, fotit a zase fotit a potom si nejakej takovej objektiv poridim, i kdyz mozna by sem si ho mohl poridit pod stromecek Se stydím Velmi šťastný
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Čím fotíte, aneb poraďte, co koupit za foťák
Fórum: Fotky
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina