Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Řízení bez tyče řízení - co vy na to?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
SpaceMan je teď offline  SpaceMan
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 12:40   Citovat  

Dnes jsem čistě náhodou narazil na docela zajímavý článek, který vyšel na iDnes.cz.

tudy odkaz

Jedná se o řízení vozidla pomocí elektroniky a nikoliv pomocí přímého spojení mezi koly a volantem, tzv. řízení po drátu. Vyvíjí to Nisan pro svou exkluzivní značku Infinity. Dle platné legislativy zůstane i klasická tyč řízení, ale bude rozdělená na dvě části a při funkčnosti "drátového" systému bude rozpojená a pokud nastane výpadek "drátu" tak se spojí a auto bude ovladatelné klasicky.

Slibují si od toho lepší odezvu, zrušení nepříjemných rázů od děr na silnici, menší únavu řidiče atd.

Dle mého názoru je to nesmysl a tak nějak si nedokážu domyslet a představit, že když natočím volant do prava, tak to doprava skutečně zatočí, protože nějaká elektronika dala povel. Navíc se bojím ztráty komunikativnosti vozu s řidičem. Co si o tom myslíte vy?
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Dejf je teď offline  Dejf
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 13:39   Citovat  

SpaceMan napsal:
Navíc se bojím ztráty komunikativnosti vozu s řidičem.

myslim, že to je to poslední co by člověk od luxusního auta chtěl Úsměv

jinak to byla jen otázka času
   Návrat  
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 13:45   Citovat  

Celkem nedávno jsem zaslechl, že v dnešních Audi je tento systém už nějakou dobu používán, a třeba při vyšších rychlostech se snižuje převod, takže je potřeba víc otočit volantem na stejné natočení kol .. (prý je to komfortnější na dálnici?)

btw - letadla už dneska lítají fly-by-wire, piloti se toho někteří i bojí.

Jestli to bude takovej rozdíl, jako plyn po lanku vs. plyn elektronický, tak to bude zase o kus línější a nudnější :/
   Návrat  
crxmann je teď offline  crxmann
5 háček
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 14:25   Citovat  

dj-bobr napsal:
Celkem nedávno jsem zaslechl, že v dnešních Audi je tento systém už nějakou dobu používán, a třeba při vyšších rychlostech se snižuje převod, takže je potřeba víc otočit volantem na stejné natočení kol .. (prý je to komfortnější na dálnici?)

Jestli to bude takovej rozdíl, jako plyn po lanku vs. plyn elektronický, tak to bude zase o kus línější a nudnější :/

degresivní řízení (nebo tak nějak) máme v autech taky. Nejde o nic jiného než že ti otáčet pomáhá posilovač, který ve vysokých rychlostech ,,tuhne,, kvůli bezpečnosti.
Valeo testuje a vyvíjí elektronický řízení dobře 5let.
   Návrat  
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 14:34   Citovat  

Jasně, posilovač se snižujícím se účinkem při vzrůstající rychlosti znám a ten se používá už dlouho. Já měl na mysli systém, kde se opravdu v závislosti na rychlosti nějaká násobící konstanta odpovídající změně převodu - při parkování otočím o půl otáčky volantu a kola se pohnou mrtě moc, na druhou stranu na dálnici ve stopadesáti otočím volantem půl otáčky a zatáčí to jen o kousíček..
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 15:21   Citovat  

dj-bobr napsal:

fly-by-wire měla už F-16 v 70tých letech...
   Návrat  
Nipper je teď offline  Nipper
2 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 15:46   Citovat  

dj-bobr napsal:
Jasně, posilovač se snižujícím se účinkem při vzrůstající rychlosti znám a ten se používá už dlouho. Já měl na mysli systém, kde se opravdu v závislosti na rychlosti nějaká násobící konstanta odpovídající změně převodu - při parkování otočím o půl otáčky volantu a kola se pohnou mrtě moc, na druhou stranu na dálnici ve stopadesáti otočím volantem půl otáčky a zatáčí to jen o kousíček..

Variabilní převod řízení - používívá ho například BMW, který ho nazývá dokonce "variabilní sportovní řízení". Co je na tom sportovního nevím. Spíš je to pro lenochy, kteří se nechtějí namáhat ani otáčením volantu. Vyvíjí ho pro ně ZF Lenksysteme společně s elektrickým řízením už několik let. Sám bych ho v autě nechtěl. Nedovedu si představit, že bych potřeboval udělat na dálnici myšku kolem stojící překážky a po škubnutí volantem bych jel stále rovně. Možná to mají nějak ošetřené (čím rychleji zatáčím, tím rychleji zatáčí i kola nezávisle na rychlosti), ale nedovedu si představit, že bych se spoléhal na počítač víc než na svoje ruce.
   Návrat  
Bubaak je teď offline  Bubaak
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 15:53   Citovat  

tudy odkaz

Tak, tak, Bawec s variabilním machruje už nějaký pátek, asi tři roky dozadu jsem měl tu čest s řadou 5 a za sebe řikam že je to minimálně divný a nepřirozený (možná jsem nad tím moc přemýšlel a moc to řešil).

Co se wire řízení týče, u PC s Logitech g25 to funguje dobře pořádnej výtlem
Ještě by místo čelního skla mohli dát monitor. Pak by idální auto mělo mít wire řízení, pádla pod volantem, monitor místo okna a tlačítko reset když bych někoho naboural je to dobrý
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
gear je teď offline  gear
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 16:23   Citovat  

Nipper napsal:
Variabilní převod řízení - používívá ho například BMW, který ho nazývá dokonce "variabilní sportovní řízení". Co je na tom sportovního nevím. Spíš je to pro lenochy, kteří se nechtějí namáhat ani otáčením volantu. Vyvíjí ho pro ně ZF Lenksysteme společně s elektrickým řízením už několik let. Sám bych ho v autě nechtěl. Nedovedu si představit, že bych potřeboval udělat na dálnici myšku kolem stojící překážky a po škubnutí volantem bych jel stále rovně. Možná to mají nějak ošetřené (čím rychleji zatáčím, tím rychleji zatáčí i kola nezávisle na rychlosti), ale nedovedu si představit, že bych se spoléhal na počítač víc než na svoje ruce.

očividně jsi bavouse s tím neřídil. Nejlepší pocit z řízení co jsem kdy měl OK tuhnutí volantu a strmost ideální
   Návrat  
Nipper je teď offline  Nipper
2 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 17:03   Citovat  

gear napsal:
očividně jsi bavouse s tím neřídil. Nejlepší pocit z řízení co jsem kdy měl OK tuhnutí volantu a strmost ideální

Bavouše jsem opravdu s touhle vymožeností neřídil, ale ani neříkám, že je špatné. Proti zvýšení tuhosti nic nemám, to mi vyhovuje, ale změna převodu mi přijde nepřirozená. Je to nejspíš velmi pohodlné a fungovat to může výborně, ale já jsem spíš ze staré školy a rád mám vše maximálně pod kontrolou.
   Návrat  
hopit je teď offline  hopit
4 háčka
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 17:44   Citovat  

systém rozpozná, že řidič chce pokračovat rovně, a sám podle toho auto nasměruje, aniž by to vlastně musel šofér vědět
Jak může systém poznat kam jedu , když to často nevím ani já Velmi šťastný
   Návrat  
Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 21.11.2012 , 21:58   Citovat  

to už auta nemusí mít volant vůbec ... nic pro "staré školy" KO
   Návrat  
Lukas28 je teď offline  Lukas28
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 22.11.2012 , 1:14   Citovat  

Rom. napsal:
to už auta nemusí mít volant vůbec ... nic pro "staré školy" KO

i pro mě nic dobrého, v civicu letělo servo řízení pryč jak to jsen šlo, a udělal jsem velmi dobře přátele

čím víc se z řidičů stávají uživatelé nesouhlas
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 22.11.2012 , 9:11   Citovat  

Lukas28 napsal:
i pro mě nic dobrého, v civicu letělo servo řízení pryč jak to jsen šlo, a udělal jsem velmi dobře přátele

čím víc se z řidičů stávají uživatelé nesouhlas

to záleží kde je

v C6G je snad nejhorší servo co jsem kde zkusil

v FRV, nebo třeba CTR8G je velice dobrý
   Návrat  
RASTA je teď offline  RASTA
4 háčka
PříspěvekZaslal: 22.11.2012 , 13:47   Citovat  

hopit napsal:
systém rozpozná, že řidič chce pokračovat rovně, a sám podle toho auto nasměruje, aniž by to vlastně musel šofér vědět
Jak může systém poznat kam jedu , když to často nevím ani já Velmi šťastný

a co teprve, když si pletu levou a pravou HaHaaa

jinak když si vezmu, jak dokáže elektronika "výborně" fungovat a hlavně "bezchybně" Ble
buďte dobrý pořádnej výtlem
   Návrat  
Meethos je teď offline  Meethos
2 háčka
PříspěvekZaslal: 22.11.2012 , 15:13   Citovat  

Fly by wire je prakticky ve všech Airbusech od A319 a je spousta pilotů, kterým se to zamlouvá a je i spousta takových co mají raději Boeing, který používá Fly by Wire společně s klasickými táhly. Bude to prostě jen o osobní preferenci. Ten kdo používá auto jako nástroj bude spokojený s dráty místo tyče, požitkář bude chtít mechanické spojení. Já osobně bych drive by wire od Francouze nebo Itala asi nechtěl, určitě by nebylo nic příjemného na dálnici dostat varování steering malfunction Velmi šťastný
   Návrat  
sumy je teď offline  sumy
2 háčka
PříspěvekZaslal: 22.11.2012 , 16:08   Citovat  

Takový částečný fly-by -wire je i v ultralajtech. Pro úsporu hmotnosti bývá často ovládání vztlakových klapek a vyvážení elektornicky servem. Pravdou však zůstává, že jsem už několikrát přistával bez klapek, páč se jim nechtělo ven Ble Jo a nebylo to v žádnym domo/robo, ale v továrnim p92. Dokud to nebude 7x jištěný, tak to nechci. Úplně mi stačí, jak se mi občas po ránu u Ufíka vypne servo to snad ne
   Návrat  
SpaceMan je teď offline  SpaceMan
4 háčka
PříspěvekZaslal: 23.11.2012 , 9:19   Citovat  

Jak to tak čtu, tak jsme všichni na stejné lodi. No doufám, že Honda nic takového neplánuje, protože si myslím, že kola by měla být mechanicky spojena s volantem je to dobrý . Samozřejmě i tyč řízení může za jistých okolností prasknout (Ayrton Senna by nám mohl asi vyprávět nebýt špatného úhlu při nárazu) Bueee , ale je fakt, jak napsal Meethos, nechci řešit na dálnici v Německu například ve 160km/h, že mi nefunguje řízení... papa papa
   Návrat  
hopit je teď offline  hopit
4 háčka
PříspěvekZaslal: 23.11.2012 , 11:53   Citovat  

SpaceMan napsal:
Jak to tak čtu, tak jsme všichni na stejné lodi. No doufám, že Honda nic takového neplánuje, protože si myslím, že kola by měla být mechanicky spojena s volantem je to dobrý . Samozřejmě i tyč řízení může za jistých okolností prasknout (Ayrton Senna by nám mohl asi vyprávět nebýt špatného úhlu při nárazu) Bueee , ale je fakt, jak napsal Meethos, nechci řešit na dálnici v Německu například ve 160km/h, že mi nefunguje řízení... papa papa

Už stačí to že plánuje tříválec turbo to snad ne Když vidím ty vyhlídky , tak jediná možnost bude rozšířit řady Honda classic je to dobrý
   Návrat  
s.c.a.r.a.b.e.u.s. je teď offline  s.c.a.r.a.b.e.u.s.
1 háčko
PříspěvekZaslal: 23.11.2012 , 14:50   Citovat  

Drive-by-wire není nic nového ani převratného. Že se to zatím nenasadilo není otázkou vývoje nebo neexistence technologií jako spíše poptávky, ceny a zájmu zákazníka za to zaplatit. Můj osobní názor je takový, že je potřeba zachovat vazbu mezi vozovkou a rukou řidiče. Takovou zpětnou odezvu jako klasická koncepce řízení s posilovačem vám Drive-by-Wire nikdy neposkytne...
   Návrat  
Vergas je teď offline  Vergas
1 háčko
PříspěvekZaslal: 23.11.2012 , 21:10   Citovat  

příklad:"Moc se Vám omlouvám... Jenže já opravdu, ale opravdu necítil tu ztrátu trakce. Mám totiž drive by wire. A proto mé auto dalo pusu tomu Vašemu..." Myslím, že komentář mého názoru na tuhle věc netřeba Úsměv
   Návrat  
Bubaak je teď offline  Bubaak
4 háčka
PříspěvekZaslal: 23.11.2012 , 23:52   Citovat  

už dnes je dost aut bez zpětný vazby a nikdo nebrečí je to dobrý (hlavně s el. posilovačem, ale i s el.hydro. posilovačem)
Tohle řízení si dovedu představit v Citroenech s hydro.pneu. podvozkem (není narážka na poruchovost)
Bohužel doby (bez)hydrauliky a lanek jsou pryč, dnes za plyn a volant taha ŘJ a řidič jen určuje směr a rychlost je to dobrý

Vergas: dneska by spíš řekli v autě ""bez posilovače s hydro posilovačem"": "pardon, ono mi to škublo rukou a ja se lekl"
Volant jim nic neřekne a nesnaží se nic korigovat, ESP vyhodnotí směr jízdy, přibrzdí kola a ono to tam zůstane tak nějak.

Dělám v práci kde většinou jsou moravaci, slezáci. Z 15 lidi do 25 let nemaj řidičák 3 a ten nejlepší z nich kterýho teď učím jezdit s transitem (ano skutečně nejlepší řidič z těch 15), sebou většinou nemá ani ridicak??!!! cože cože ? Nejsme IT firma
Kdyby nedej bože mu utekl zadek, tak ze mě fakt bude bubaak... diky bohu že to ma ESP a rozjezdovy asistent... A věřím tomu, že kdyby zažil Kiu Pregio a nenacouval by v kopci do toho auta za sebou, tak tu zadnici pod protijedoucí náklaďák pošle na beton je to dobrý
Nemá vůbec cit pro řízení a i při řazení čumí na tu páku která ma hodně přesně vytyčený dráhy a jsou i dost krátký na to aby se spletl... Kde jsou ty doby kdy vidláci omotávali 120, fáčka, žigulíky o stromy na polích a v autoškolách učili učitele jezdit pata-špička?

Ne, skutečně se nechci zástavat el. hovadin v autě... proto jsem ani nechtěl auto, co nemá mechanické spojení mezi tím blbem v sedačce řidiče s motorem.

Díky bohu, že na světě jsou pořád firmy jako Subaru, Toyota, občas Nissan a CR-Z bych tam dal taky... kde pořád pracují lidi, co si chtěj prosadit alespoň minimální cit v řízení je to dobrý
Díky za ně... Tak to valím bulvy

Schválně, napadá Vás někoho nějaký auto novšího data 2010, který by Vás skutečně bavilo řídit? Nemyslim adrenalin, ale jet i relativně pomalu a jen si projíždět zatačky?
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Řízení bez tyče řízení - co vy na to?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina