Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Můžu narvat tlumiče z EE9 na EG4?
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Horst Fust je teď offline  Horst Fust
0
PříspěvekZaslal: 24.4.2008 , 20:48  Naposledy upravil Horst Fust dne 25.4.2008 , 22:10, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Jde to. obtížnost instalace: kdo ví jak vypadají nůžky na plech a jak se drží to zvládne

Tak jelikož se mi auto houpalo už jen na pružinach tak sem zakoupil tlumiče z vteca ee9.
Jediný rozdíl mezi tlumiči na EG4 a EE9 je v předních tlumičích kde spodní průměr tlumiče u ee9 je asi o 4 - 5 mm menší než u EG4.
Takže musíte udělat do vidličky v které drží tlumič vymezovací podložku.

Docela obstojné, jednoduché a v domácích podmínkách splnitelné řešení je vystřihnout z nerezového plechu obdélnik orozměrech:
síla plechu je nejduležitější zjistíteji tim že změříte průměr tlumiče EG4 od tohoto průměru odečtete průměr tlumiče ee9 a vydělíte dvěma výsledek je síla materialu
X=kratší strana odpovídá výšce na vydličce
Y=delší strana odpovídá obvodu nového tlumiče (ee9) matematiku jste měli všichni tak si to spočítejte a odečtěte od toho zhruba 5-8mm a ustřihněte plech.

Poté je třeba plech vytvarovat do kulata já sem si otočil tlumič, přichitil do svěráku a za pomoci velkých sikovek a rukou ohnul a dotvaroval. Ted musíte do roztažené vydličky nacpat váš výtvor to záleží na tom jak šikovní jste byli při ohýbání (lepší je si vydličku ještě roztáhnout třeba šroubovákem) pak musíte narvat tlumič do vydličky s plechem a následně utahnout kam až to pujde (samozřejmě s citem) tím se vám plech krásně dotvaruje.

Samozřejmě vyzkoušíme jestli nám tam tlumič drží jestli ano tak jste počítaly správně jestli ne naučte se počítat.
Mno a potom to povolte vyjměte tlumič a děte to namontovast do auta.

Samozřejmě ty movitější z nás kteří vlastní soustruh si vytočí přesnou podložku kterou nalisují na tlumič a nemusí nic ohýbat akorat musí počítat s výběrem na zub který je na tlumiči (zřejmě určuje jak tlumič přijde do vidličky a jak vysoko).

To to je řešení které jsem provedl dnes dopoledne velice mě tížil čas na výměnu jednoho tlumiče a to i se stažením pružin a zvedáním auta na heveru jsem měl zhruba 1h 15minut a to podotýkam že mám ještě ortézu na noze, nic méně výsledek byl uspokojující a musím poděkovat tomu kdo mé auto tunil protože jsem neutrhl jediný šroub na rozdíl od minulé neděle kdy jsme vyndavali tlumiče z CRX a vyndavali jsme jeden tlumič 3 hodiny a po tom se nám stejně podařilo jeden šroub při povolování ustřihnout a zrovna na příčném rameni.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 24.4.2008 , 20:57   Citovat  

šikovnej kluk Velmi šťastný
jen by mě zajímalo, co by tomu řekli "soudruzi" na STK
nebo nedejbože, kdyby to, třeba po způsobení bouračky, zkoumal technik PČR Tak to koukám!

vojt4s je teď offline  vojt4s
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 7:05   Citovat  

Rom. napsal:
šikovnej kluk Velmi šťastný
jen by mě zajímalo, co by tomu řekli "soudruzi" na STK
nebo nedejbože, kdyby to, třeba po způsobení bouračky, zkoumal technik PČR Tak to koukám!

Přesně podobná věc mě taky napadla, jak jsem to včera večer četl, ale neměl jsem odvahu to říct nahlas HaHaaa

Návod dobrej Mrk

0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 8:06   Citovat  

TO newim to už je jiná ale vzhledm ke všem uprávám co jsou na mém voze by byla asi tuto maličkost.
A soudruh na STK si ani při ewidenční prohlídce newšiml že mám zavařené kliky na dveřich co se mu ale nelíbylo tak byla carbonová kapota a jiný kola, a když ty podložky uděláte přesný tak to ani nepozná musel by to rozebrat musíte brát v úvahu že po několika tisících bude tlumič špinavej jak prase a tady
na tom místě obzvlášt takže vzniká velká pravděpodobnost že si newšimne.

Jo ale co by řikala PČR to netuším ale jak říkám vzhledem kvšem těm úpravám by byla tuto maličkost.

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 13:03   Citovat  

Horst Fust napsal:
Jde to. obtížnost instalace: kdo ví jak vypadají nůžky na plech a jak se drží to zvládne

Tak jelikož se mi auto houpalo už jen na pružinach tak sem zakoupil tlumiče z vteca ee9.
Jediný rozdíl mezi tlumiči na EG4 a EE9 je v předních tlumičích kde spodní průměr tlumiče u ee9 je asi o 4 - 5 mm menší než u EG4.
Takže musíte udělat do vidličky v které drží tlumič vymezovací podložku.

Docela obstojné, jednoduché a v domácích podmínkách splnitelné řešení je vystřihnout z nerezového plechu obdélnik orozměrech:
síla plechu je nejduležitější zjistíteji tim že vydličku utahnete bez tlumiče tak aby se obě stahované strany dotkly a změříte vnitřní průměr od tohoto průměru odečtete průměr tlumiče ee9 a vydělíte dvěma výsledek je síla materialu
X=kratší strana odpovídá výšce na vydličce
Y=delší strana odpovídá obvodu nového tlumiče (ee9) matematiku jste měli všichni tak si to spočítejte a odečtěte od toho zhruba 5-8mm a ustřihněte plech.

Poté je třeba plech vytvarovat do kulata já sem si otočil tlumič, přichitil do svěráku a za pomoci velkých sikovek a rukou ohnul a dotvaroval. Ted musíte do roztažené vydličky nacpat váš výtvor to záleží na tom jak šikovní jste byli při ohýbání (lepší je si vydličku ještě roztáhnout třeba šroubovákem) pak musíte narvat tlumič do vydličky s plechem a následně utahnout kam až to pujde (samozřejmě s citem) tím se vám plech krásně dotvaruje.

Samozřejmě vyzkoušíme jestli nám tam tlumič drží jestli ano tak jste počítaly správně jestli ne naučte se počítat.
Mno a potom to povolte vyjměte tlumič a děte to namontovast do auta.

Samozřejmě ty movitější z nás kteří vlastní soustruh si vytočí přesnou podložku kterou nalisují na tlumič a nemusí nic ohýbat akorat musí počítat s výběrem na zub který je na tlumiči (zřejmě určuje jak tlumič přijde do vidličky a jak vysoko).

To to je řešení které jsem provedl dnes dopoledne velice mě tížil čas na výměnu jednoho tlumiče a to i se stažením pružin a zvedáním auta na heveru jsem měl zhruba 1h 15minut a to podotýkam že mám ještě ortézu na noze, nic méně výsledek byl uspokojující a musím poděkovat tomu kdo mé auto tunil protože jsem neutrhl jediný šroub na rozdíl od minulé neděle kdy jsme vyndavali tlumiče z CRX a vyndavali jsme jeden tlumič 3 hodiny a po tom se nám stejně podařilo jeden šroub při povolování ustřihnout a zrovna na příčném rameni.
pěkná prasečina. A tím se jako chlubíš? Pokud má ten tlumič dole menší průměr tak tou dírou ve vidlici projede skrz. Originál tlumič se totiž zastaví o doraz aby nepropadl níž. A ty to máš tedy jen stažené šroubem přes ten plech. Tak do toho auta bych asi dobrovolně nesedl.

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 16:34   Citovat  

ajé tady to někdo dramatizuje , pokud to sevřeš v tý objímce tak nic nepropadne na ten doraz pak žádná síla nepůsobí , je svěrnej spoj.mimochodem jde o vymezení cca 2 mm pořádnej výtlem.osobně bych teda asi taky radši sehnal tu objímku a přehodil to na rameni.

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 21:09   Citovat  

Né, je dobře. že někdo vyzkoušel a napsal že to jde ...
Ale trochu mi uniká pointa příběhu. Tlumiče z EE8 nebo EE9 jsou starší a vzácnější než na EG4, které nové nesatojí "čerta" navíc jdou sehnat starší slušné ... tak proč to takhle "bastlit" ???

0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 22:01  Naposledy upravil Horst Fust dne 26.4.2008 , 0:03, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

No tak já potřeboval vyměnit všechny 4 tlumiče i pružiny nejlépe za originální. Do ted sem tam měl podvozek TSS newím jak byl starý ale podle stavu a co jsem se dozvěděl o svém autě ho tipuju tak na 2 roky maximálně, ale už byly total tlumiče, celý auto se mi houpalo jak kočárek jenom na pružinách fakt pěkně blbej pocit. Takže sem koknul na HC do bazaru někdo tam prodaval kompletpodvozek z ee9 za 2400 tak sem se optal jak na tom je a jestli pasuje na Eg4 bylo mi řečeno že by měl a údajně jsou tlumiče z ee9 tužší než z neVtecových civiců (nevím co je na tom pravdy)
a při montáži se mi vyskytnul výše zminovaný problém, a jelikož jsem auto odpoledne potřeboval, tak jsem ho po domácku odstranil.

A k tomu dorazu tady máš foto tlumiče TSS a já tam žádnej doraz nevidím:

25042008.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
25042008.jpg, 192.09 kB

0
PříspěvekZaslal: 25.4.2008 , 23:59   Citovat  

A krom toho jsem to dnes prokonzultoval s konstruktérem speciálního nářadí a bylo mi řečeno že je tento spoj dostačující (pokud je síla podložky okolo 2mm), ale bylo mi doporučeno vylepšení mého řešení, a tak nechám vysoustružit podložku s osazením z materiálu který prokonzultuji s odborníkem na materialy, tuto podložku rozříznu takže mi vznikne to samé co z toho plechu akorát nahoře osazené a to už nikam určitě neuteče.

A kdyby mi utekl někam ten plech co je tam tedka tak ten tlumič z té vydličky nevypadne ale pružina ho vysune do maximální možné polohy a tlumič by se zřejmě opřel spodní miskou na pružinu o vidličku. To by se za jízdy projevilo nějakou vůlí. A když se mi něco začne za jízdy dít na autě tak zastavím a zjistím příčinu. A krom toho ten plech, tlumič a vidlička jsou sevřeny zhruba v délce 40mm což je dle mého názoru dostačující.

Ale názorů je spousta, nikomu je neberu a odpověd je jediná a to deformační zkouška ta by nám řekla co to vydrží. Ale tu si asi do výzkumáku zaplatit nepůjdu (leda že by se našel nějaký sponzor).

A nikoho nenutím aby si na autě dělal takovéto experimenty a nenesu žádnou zodpovědnost za vzniklé škody, samozřejmě takovéto experimenty nesmí ohrožovat ostatní příslušníky silničniho provozu a neměli by ohrožovat ani vás a osoby vámi přepravované.

Meda je teď offline  Meda
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.4.2008 , 0:51   Citovat  

Pokud si dobře vzpomínám tak by se tlumič posunout neměl jelikož v místě kde je šroub tak je mírné probrání aby tam prošel Velmi šťastný OK

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.4.2008 , 6:55   Citovat  

monty napsal:
ajé tady to někdo dramatizuje , pokud to sevřeš v tý objímce tak nic nepropadne na ten doraz pak žádná síla nepůsobí , je svěrnej spoj.mimochodem jde o vymezení cca 2 mm pořádnej výtlem.osobně bych teda asi taky radši sehnal tu objímku a přehodil to na rameni.
A sakra. Se omlouvám ze jsem vubec neco psal
pořádnej výtlem čekal jsem ze budu za rejpala a chytráka ale nečekal jsem to zrovna od tebe pořádnej výtlem

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 26.4.2008 , 7:00   Citovat  

vidíte...a já si na svém vyrobil vymezovací podložku a podvozek si zvýšil...

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 26.4.2008 , 8:15   Citovat  

Kmóďa napsal:
A sakra. Se omlouvám ze jsem vubec neco psal
pořádnej výtlem čekal jsem ze budu za rejpala a chytráka ale nečekal jsem to zrovna od tebe pořádnej výtlem
no ode mě se to zrovna čekat dalo , nejsem puritán,občas křížím věci co nebyly původně určený k sobě, automobilky mezi sebou a tak (viz moje album) , jde o provedení a případně o dodržení určitejch zákonitostí aby vše fungovalo jak má. A pokud je tohle udělaný správně,tak aby se ten nový tlumič opravdu sevřel tou objímkou tak v podstatě nemůže vzniknout problém.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Můžu narvat tlumiče z EE9 na EG4?
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina