Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Pevná montáž měniče 12V>230V
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 13:37   Citovat  

Ahoj,

pouštím se do úletu zvaného stabilní montáž měniče 12V>230V včetně stabilní elektrické zásuvky namontované na zadní straně středového tunelu místo zadního popelníčku, a zajímá mě názor zdejších elektro znalých lidí (elektriku mám sice vystudovanou, ale takovýhle úlet bych raději vhodil v plén k diskusi)

Kam připojit ochranný vodič? Měnič v autě vytváří 230V v izolované soustavě (I), zároveň však "zem" tvoří kastle, která je však galvanicky odizolována.

Ochranný vodič připojit ke kastli nebo nikam (ve vzduchu)?

Tipnul bych, že nikam - to je na první pohled logické. To, že moderní spínané zdroje s obrovskými kondenzátory X/Y připojenými mezi "fázi" a "nulák" a opírající se o "ochranný vodič" si vytvoří na kostře měkkých, ale i tak kopajících 115V, mě (snad?) nemusí zajímat, protože těch 115V není proti ničemu jinému, než právě té virtuální fázi nebo virtuálnímu nuláku..

Ukostřit ochranný vodič na kastli? Proč ano / proč ne? (berme ohled i na rušení - z toho měniče lezou spíš obdélníky, než sínusy)

A nepište mi, že to je hovadina Velmi šťastný jakožto mj. elektrikář mám ve zvyku takovéhle problémy řešit a ne nad nima jenom mávat rukou.. (padesátku mám propadlou, což na tom ale nic nemění..)
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 14:27   Citovat  

Malý UPík pro navnadění .. prvotní verze. Osvědčí-li se, proběhne zatmelení a lakování načisto..

stredak.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
stredak.jpg, 108.52 kB

skritek je teď offline  skritek
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 16:40   Citovat  

ja to mam v aute taky ale pripojil jsem jen plus a minus z baterky a natahl kabel s 220 a nikam jsem nic vic nepripojoval mam to uz vice jak 2 roky a v pohode. Utahne mi to i rozbrusku coz je pro me dulezite

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 16:45   Citovat  

skritek napsal:
ja to mam v aute taky ale pripojil jsem jen plus a minus z baterky a natahl kabel s 220 a nikam jsem nic vic nepripojoval mam to uz vice jak 2 roky a v pohode. Utahne mi to i rozbrusku coz je pro me dulezite

Ty jo to když máš zapojenou rozbrusku a děláš s ní,tak máš nastartováno ne? Ten měnič umí kolik wattů,že ti tam jde ta rozbruska?

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 17:03   Citovat  

Kmóďa napsal:
Ty jo to když máš zapojenou rozbrusku a děláš s ní,tak máš nastartováno ne? Ten měnič umí kolik wattů,že ti tam jde ta rozbruska?
jo pokud s ni delas dyl tak jo ale na uriznuti sroubu nemusíš. uz si nepamatuju silu ale vim ze jsem schanel silnej. Ale je i tak pravda ze při rozbehu te rozbrusky menic vypadne ale jak ma meky restart tak se rozbruska zacne pomalu roztáčet a taky je to na lehke brouseni a rezani jako 5cm plnej materiál s tim nepreriznes ale uz nas to párkrát zachnranilo. V kombinaci s kamaradovo svářečkou na 24 voltu(2x 12V autobaterka ) opravujeme i v rumunsku v lese

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 17:52   Citovat  

Ten můj měnič je nějaká čína, prý 400W .. realita je taková, že cca 150W je reálné maximum, pak začne vypadávat ochrana. Dost možná by to spravilo natažení zvláštního přívodu od baterky přes samostatnou tlustou dvojlinku (a samozřejmě pojistku), teď to živím ze zásuvky zapalovače, tam bude po cestě hned několik slabších drátů a určitě hraje roli i přechodovej odpor v zásuvce zapalovače..

(flexu by mi to asi neutáhlo ani tak - na výstupu měniče jsou dva páry jakýchsi čínských mosfetů budících dojem "nic extra". ale na leštičku to stačí)

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 18:39   Citovat  

tak to ja to mam primo z baterky tazene az dozadu cca 8mm silnym kabelem a vykon je kolem 1000-1200w.

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 5:05   Citovat  

mám taky -600/1200w, musí být přímo od baterky, zapalovač to nepřenese . při tý stálý instalaci mu nezapomen zajistit přívod a odvod vzduchu na chlazení. zemnící kolík tam myslím ani nemám , neřešil jsem ,mám to jen přenosný a nepoužívám nic s kovovým obalem .

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 9:28   Citovat  

Mám tam připravenou tlustou dvojlinku

tohoto typu - SCY 2x2,5mm2 - doufám, že tam nebudu qůli odběru tahat 2x4mm2 Úsměv

a na propojování 12V v autě se mi mrtě osvědčily modelářské konektory Deans Ultra T - výborný kontakt, drží jak čert, proudově dimenzovaný, i levné kousky fungují prvotřídně.

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 10:56   Citovat  

dj-bobr napsal:
Ten můj měnič je nějaká čína, prý 400W .. realita je taková, že cca 150W je reálné maximum, pak začne vypadávat ochrana. Dost možná by to spravilo natažení zvláštního přívodu od baterky přes samostatnou tlustou dvojlinku (a samozřejmě pojistku), teď to živím ze zásuvky zapalovače, tam bude po cestě hned několik slabších drátů a určitě hraje roli i přechodovej odpor v zásuvce zapalovače..

(flexu by mi to asi neutáhlo ani tak - na výstupu měniče jsou dva páry jakýchsi čínských mosfetů budících dojem "nic extra". ale na leštičku to stačí)

Já teda nevim co máš za leštičku,ale moje má třeba 900W. Tenkrát jsem si koupil měnič co měl 150W a řekli mi že to je tak přpojit televizi,notebook nabít,žádný elektronářadí. Tenkrát jsem měl leštičku z Baumaxu,taková ta volantová,ta měla takhle málo wattů,tak tu jsem zkoušel a běžela,ale jen svoji váhou,jak se sebe míň přitlačilo tak se zastavila. To bylo na takové šudlání,leštit se s tím nedalo...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 11:26   Citovat  

No jo, to je taky volantovka, a když nemám nastartován motor, tak při přitlačení taky chcípne .. při běžícím motoru to utáhne.
Ono taky primárně moje použití bude na různý nabíječky atd..

Obsah fóra Honda-club.cz   
Pevná montáž měniče 12V>230V
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina