Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Honda CRX D16A9 - Cukani, vyssi a nepravidelny volnobeh
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Marphy je teď offline  Marphy
2 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 22:36   Citovat  

Zdravim vsechny,

mam dotaz. V posledni dobe (priznam se, ze ted mi zpetne dochazi, ze je to problem uz tak pul roku, ale stalo se to tak 1X za 14, ze auto skublo po delsi jizde bez plynu se zarazenym kvaltem) mi Honda zacala dost skubat a to tak, ze si prijdu asi takhle Je to tam.

Co to dela:

Startuje na prvni otoceni, at je studena, zahrata, at je -20 nebo + 30 - to asi opravovat nebudem Velmi šťastný

V poslednich par dnech se po nastartovani a pomalym rozjezdu vubec nemuze "probudit", slapnu na plyn, slysim, jak filtr saje, ale holka se vubec nemuze dostat dopredu, jako bych se rozjizdel na petku, coz ale dela i kdyz jen slapnu na plyn bez zarazeny rychlosti..Chvili se nadechuje a pak tepreve reaguje na plyn to mi hlava nebere Kdyz jen pridam plyn, skube, chce umrit, ale nakonec se rozjede (to sem zkusil jednou, jinak mi to jeji trapeni spis lame srdce). Prijde mi, jako by mi nejakej zlej skritek stal na palivovy hadicce. Ze je zle poznam uz po nastartovani, kdy si drzi otacky pomerene nizko a auto se rozvibruje, obcas to i chcipne, pokud nepridam. Jednou (to uz sem byl docela vytocenej) jsem ji pri tom jejim skubani vytocil asi 3x az do omezovace, pak to do chcipnuti motoru uz neudelala

Bezhem bezny jizdy ve vyssich otackach je vcelku ok, ale pri jizde mestem, kdyz jdou otacky niz (vetsinou se pohybuju kolem tech 2500 - 3000), opet skube

Kdyz stojim treba na semaforech, nekdy si z niceho nic sama prida na volnobeh a pohybuje se cca kolem 2000 otacek, obcas pulzuje mezi 2000 - 2250 (odhad cca podle carek na otackomeru). Kolikrat po chvili sama zase padne na normal.

No a stare dobre, kdyz jedu napr. z kopce se zarazenou rychlosti a pod kopcem slapnu na plyn, skubne si. To sem vypozoroval, ze se deje prave pri tom, kdyz drzi vyssi otacky. Kdyz drzi vyssi otacky (cca 2000) na volnobeh a ja na miste zkusim pridat plyn, je videt, ze otackomer nejdriv klesne nekam k 1800 a pak vyskoci vejs.

Vymenil jsem palivovej filtr, ale zadna vyrazna zmena se nekona. ECU chybu neblika. Benzin jen Robin Oil, obcas Benzina, Shell, obcas Tesco, ale to tak 1x mesicne, kdyz je sleva z nakupu Velmi šťastný

Prijde mi, jako by pri nizsich otackach teklo malo paliva, nebo nevim to mi hlava nebere

Po technicky strance nemam problem nic najit a promerit, ale potrebuju trochu navest, takze diky za kazdou radu.

Zitra jeste skocim pro svicky...jestli dojedu Se stydím Ale porat mam nutkavou myslenku, ze kdyby to bylo jen svickama, jak by ovlinily to kolisani volnobeznejch otacek... to mi hlava nebere Spucasny svicky jsou NGK, ale maj nalitano tak pade Se stydím
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Minor je teď offline  Minor
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 22:44   Citovat  

To škubání a špatnej výkon může dělat vadnej tlakovej regulátor.
Ty otáčky může způsobovat zase něco jiného, zanešený EACV ventil a tak.
Můžeš zkusit i jinej rozdělovač, ten může být taky na vině Úsměv

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 22:50   Citovat  

Minorku, ten tlakovej regulator myslis MAP?

EACV uz sem nasel v manualu, zkusim promerit Úsměv

Ze se ECU nepochlubila (neblika) to mi hlava nebere

Jeste edit: Pises zaneseny EACV, ale v manualu to vypada jen na "nejaky cidlo". Myslis ten EACV na klapce? Predpokladam, ze jinej tam neni.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 22:59   Citovat  

EACV - váleček s konektorem vzadu na sání, jde do něj a z něj i voda.
Tlakovej regulátor na liště, takovej klobouček a z něj vede hadička.

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 23:07   Citovat  

Příznaky odpovídají velmi chudé směsi (připomíná mi to velmi silně mou první jízdu na čistý E85 v neupraveném autě)

Dělá to tohlecto i s odpojenou lambdou?

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 23:20   Citovat  

A9 nema lambdu vubec Úsměv

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 23:20   Citovat  

Takže dělá Velmi šťastný

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 23:23   Citovat  

Tak jo no, fail Velmi šťastný

V tom případě je fakt asi v první vlně podezření regulátor tlaku, dále bych prověřil vedení k TPS - čidlu polohy klapky..

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.5.2013 , 23:25   Citovat  

Ano Velmi šťastný

Uz mam asi ten regulator, vypada to jak palivovej filtr na fichtlu, ze? Velmi šťastný No, ten ale nepromerim, nemam na to cajky na mereni tlaku.. to mi hlava nebere

Minorku, Tobe urcite lezi v jedny z prepravek ve sklepe, ze Úsměv přátele To mi totiz prijde jako jedna z nejpravdepodobnejsich pricin, pac ECU neblika chybu - ten regulator podle vseho neni hlidanej a me prote prijde, ze tam jde malo stavy..

EACV zkontroluju, vycistim a zkontroluju i ten TA sensor, i kdyz ECU nic nehlasi..Jistota je jistota..

Jofrey je teď offline  Jofrey
4 háčka
1
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 8:28   Citovat  

Po ohřátí motoru na provozní teplotu odpoj ECT 2pin senzor a pozoruj chování motoru. Když bude dobré, je buď vadný konektor, nebo sensor samotný. Závadu ECT (6) načte ECU jenom, když je opravdu nefunkční, rozpojený obvod, jinak vůbec. Několik případů už mi prošlo rukama a po výměně ECT, nebo opravě svazku u konektoru bylo Céro jako nové OK

Když bude chování i tak špatné, postupoval bych IMA sensorem plus seřízení bohatosti směsi na emisích, <100 ppm HC, dál ovládání EACV a jeho funkčnost s nastavením volnoběhu, poté zapalovací modul a svíčky.

ECT1.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
ECT1.JPG, 139.01 kB

ECT2.JPG

ECT2.JPG, 116.49 kB

IMA1.JPG

IMA1.JPG, 260.73 kB

IMA2.JPG

IMA2.JPG, 312.8 kB

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 8:55   Citovat  

Je pravda, ze 6tka chyba mi kdysi blikala..Jednou se stalo, ze se zvedly otacky nekam ke 3000, rozsvitila se chyba motoru, ECU vyblikala 6tku..Tak sem cidlo odpojil, ocistil kontakty, prostikl a po resetu uz neblikla..Ale kouknu na nej..Diky Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 9:23   Citovat  

Marphy napsal:
Je pravda, ze 6tka chyba mi kdysi blikala..Jednou se stalo, ze se zvedly otacky nekam ke 3000, rozsvitila se chyba motoru, ECU vyblikala 6tku..Tak sem cidlo odpojil, ocistil kontakty, prostikl a po resetu uz neblikla..Ale kouknu na nej..Diky Úsměv

Šel bych po tý šestce. Ne spoustě CRX hnije pomalu přechod vodičů do konektoru na svazku k ECT, vzniká veliký přechodový odpor a otáčky si dělají co chtějí díky náhlé změně bohatosti směsi a otevírání a zavírání EACV.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 10:16   Citovat  

Marphy napsal:
Ano Velmi šťastný

Uz mam asi ten regulator, vypada to jak palivovej filtr na fichtlu, ze? Velmi šťastný No, ten ale nepromerim, nemam na to cajky na mereni tlaku.. to mi hlava nebere

Minorku, Tobe urcite lezi v jedny z prepravek ve sklepe, ze Úsměv přátele To mi totiz prijde jako jedna z nejpravdepodobnejsich pricin, pac ECU neblika chybu - ten regulator podle vseho neni hlidanej a me prote prijde, ze tam jde malo stavy..

EACV zkontroluju, vycistim a zkontroluju i ten TA sensor, i kdyz ECU nic nehlasi..Jistota je jistota..

Když ke mně doskáčeš, zkusíme vyměnit pár věcí, co to udělá. Jinak ano, nějaký ventil asi v nějaké přepravce leží, ba se tam nejspíš i válí Úsměv

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 10:47   Citovat  

Tak, zatim je vyvoj asi takovej:

na radu Jofreyho jsem po asi kilonetru jizdy (ohrati) odpojil TW sensor (byl jsem zrovna v Chomutove, kdyz si mi to psal, takze to bylo to prvni a nejjednoduzsi, co sem mohl udelat) a dojel s odpojenym TW do Mostu (cca 15km), zastavil u baraku, chcipnul, asi 10 minut nechal stat, nastartoval, popojizdel po meste, chcipnul u zakaznika, nastartoval a dojel znova domu. Za celou dobu ani jedno skubnuti, ani kdyz jsem sjizdel z kopce a pod min malicko pridal plyn (coz me driv katapultovalo malem do vesmiru). Volnobeh drzi tam, kde bych si ho predstavoval a ani pri popojizdeni neskubne a plynule reaguje na plyn, proste takhle nejak bych si predstavoval, aby to vypadalo.. Je to tam.

Ted jedna otazka: Jak dlouho to muzu bez toho sensoru testovat? Predpokladam, ze ECU si bez nej poradi a jede si nejaky svoje hodnoty z tabulky, ale pro jistotu se ptam. Jde mi o to, zkouset s tim jezdit treba do vecera po meste (pokud mi kontrolka motoru nevypali diru ho hlavy Velmi šťastný )

Jdu ted promerit kabely, abych zbytecne neprudil nekoho kvuli cidlu a nebyl v haji kabel.. Úsměv

Zatim dekuju vsem Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 10:53   Citovat  

Jezdit s tím můžeš jak dlouho chceš, ale problém je v tom, že při sundání nohy z plynu ECU neodpojí vstřiky, nebrzdíš efektivně motorem, vstřiky stále vstřikují volnoběžné množství paliva.

Druhý problém je ve startování, horko těžko nastartuješ studený motor, nefunguje obohacení směsi podle teploty kapaliny a nefunguje ovládání EACV, takže sytič a volnoběh při studeném motoru nefungují.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 10:57   Citovat  

Dobre, diky Úsměv Necham to odpojeny max do vecera, pak uz budu vedet, jestli je to kabel, nebo cidlo Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 11:35   Citovat  

Marphy napsal:
Dobre, diky Úsměv Necham to odpojeny max do vecera, pak uz budu vedet, jestli je to kabel, nebo cidlo Úsměv

Tak dej potom vědět.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 12:52   Citovat  

Tak sem to ted byl projet, abych motor poradne zahral (7km mestem), ani jedno cuknuti, vzdy to bylo nejhorsi pri vyjezdu z kruhaku, ted uplne v pohode.

Po prijezdu sem okamzite zmeril odpor na TW (mel by byt 200 - 400 Ohm) a nameril sem 188, po chvili 192 (zrejme stoupa, jak auto chladne)..Ty hodnoty sou hodne hranicni, tak nevim, jestli z toho usuzovat, ze je cidlo dead, nebo ne. Kabely sem promeril, mezi sebou i mezi + a kostrou baterky a vsude 5V (4,96 presneji). Du najit, kde ma svazek od TW piny na ECU a zmerim odpor cidla az za kabelama, pokud tam je prechodak na konektoru, tak to ukaze vyssi odpor..Doufam, ze jo.

/Edit: V manualu je par dalsich postupu, du zkusit..Asi zacinam tusit odkud vitr fouka Tak to valím bulvy

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 13:10   Citovat  

Graf teplota/odpor u TW jsem ti vložil do topicu OK
tudy odkaz
Fakt bude zrada tady.

2 háčka
1
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 14:42   Citovat  

Dekuju za graf, sem si vsiml, ze tam nejakej je, ale ani me nenapadlo ho zkoumet Se stydím

Meril jsem odpor cca 40 minut po tom, co to stalo a nameril sem kolem 570 Ohm, coz mi prijde podle grafu by ocko ok (i kdyz teda nevim, jestli i mala odchylka muze delat velkej bordel). Nicmene..Zmeril jsem odpor primo na cidle, pak u velkyho kulatyho konektoru podle manualu a nakonec primo u ECU. Mezi odporem u ECU a primo na cidle byl rozdil cca 6 Ohmu, coz mi prijde ok (Ale jak rikam, nevim, jaka odchylka je uz moc). Jak sem se v tom tak hrabal zjistil sem, ze jeden dratek od IMA u ECU visi na vlasku..Repektive hned, jak sem ho vzal do ruky, utrhl se..Takze sem to opravil, vse zapojil, resetnul ECU a uvidime..Pri testovaci jizde cca 5km, bylo vse OK..

Kdyz si narazil na vadny TW, jaky hodnoty tam litaly? Byl to rozdil treba v tisicich Ohmu, nebo jen minimalni? Dekuju za rady Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 18:40   Citovat  

570 Ohm je něco pod 60°C, to skoro nevychladlo za třičtvrtě hodiny?
200 - 400 Ohm je něco mezi 100 - 80°C

Téměř vždy byl odpor pod 150 Ohm po warm up, jednou hodně přes 1M0 Ohm. Na mém Céru, šest let zpět, byl jenom lehce pod 200 Ohm a po výměně vše OK. Po odpojení dobrý, po zapojení si motor dělal co chtěl. Při sešlápnutí plynu cukal, chcípal až někdy úplně chcípnul. Tehdy ale nešel v aftermarketu TW sehnat, musel jsem koupit origo. Dnes dělá TW v aftermarketu Hella asi za 700 Kč.

Takže zřejmě to bylo velkým přechodovým odporem vodiče IMA na ECU? Z toho jsem měl strach pokaždý, když jsem dělal konverze elektriky ze Z5 na A9, že to bude blbnout kvůli hodně starým vodičům, ale zatím na všech Cérech OK i po několika letech provozu.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 20:14   Citovat  

Jj, asi to bylo tim, doufam teda...Zatim vse ok, tak snad to tak zustane...

Ja mam sice motor A9 a ECU taky, ale po bouracce jsem objednal novou kastli a ta je ze Z5, takze hodne veci, vcetne IMA je dodelavanych, protoze na svazku na ne nebyl konektor a u toho IMA sem to asi blbe spojil Se stydím

Pokud to zacne zase blbnout, rovnou ten TW vymenim a uvidime, zatim je klid. Urcite dam jeste vedet a dluzim Vam vsem velke podekovani.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2013 , 20:40   Citovat  

No paráda muhehe

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.7.2013 , 21:48   Citovat  

Tak už je to nějakej ten pátek a výsledek je asi takovej: Po opravě spoje u IMA je vše OK. Hondička valí jako nová a klesla i spotřeba a to dost výrazně - Troufám si to odhadnout někde kolem 20% - Dřív za 400Kč ujeto cca 150km, teď s přehledem 200 a kdybych se nebál, že to někde zdechne, asi by to ještě jelo. Takže doufám definitivně vyřešeno. Díky všem za pomoc. přátele

Obsah fóra Honda-club.cz   
Honda CRX D16A9 - Cukani, vyssi a nepravidelny volnobeh
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina