Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Stavba mini subwooferu
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:19   Citovat  

čao maniaci
prosím vás, jednoduchý dotaz, k čemu je tohle ? Úsměv
tudy odkaz
Je to aktivní zesilovač určený k instalaci do subwooferu? Jak se to zapojuje a k čemu je z venkovní strany tolik přípojek?

Chci si postavit vlastní subwoofer. Tak aby byl čím jak nejmenší a vyšel na co jak nejmín peněz. V žádném případě nemám v plánu vyhrávat soutěže, chci to jen jako zpříjemnění basů. Možná časem budu měnit repra v platu za nějaké basovější, takže tahle stavba subáče je i tak trochu ze zvědavosti. Něco mě napadlo a chci to vyzkoušet.

Výkon subwooferu bude maximálně 150W RMS
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Sokolik.. je teď offline  Sokolik..
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:31   Citovat  

dle mého je to zesilovač na aktivní subwoofer jak píšeš.

Zapojední :

Dvoulina co tam čouhá a nikam nevede pude na reprák.
Další kontakty na šrubování jsou napájení, kostra a REM ( spínání )
Zbývá jeden pár cinchu, to je na sygnál od rádia.

Snad jsem to popsal dobře Úsměv

Hondik je teď offline  Hondik
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:31   Citovat  

jako na takoveto domaci hrani ti to asi bude stacit kdyz tam budes mit jeden maly reprak tipuju tak prumer 20-25cm
jinak vyvodu tam je dycky hodne z duvodu mozneho napojeni ale vetsinou te budou zajimat cinche a pak 12V zem a spinani od radia
jinak muzu ti nabidnout muj stary zesak a novou kabelaz co tu mam

Strober je teď offline  Strober
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:33   Citovat  

U subwooferu platí co u motorů...objem ničím nenahradíš Mrk ...

Zdendad je teď offline  Zdendad
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:34  Naposledy upravil Zdendad dne 5.6.2013 , 22:44, celkově upraveno 3 krát. Citovat  

FastCivic napsal:
čao maniaci
prosím vás, jednoduchý dotaz, k čemu je tohle ? Úsměv
tudy odkaz
Je to aktivní zesilovač určený k instalaci do subwooferu? Jak se to zapojuje a k čemu je z venkovní strany tolik přípojek?

Chci si postavit vlastní subwoofer. Tak aby byl čím jak nejmenší a vyšel na co jak nejmín peněz. V žádném případě nemám v plánu vyhrávat soutěže, chci to jen jako zpříjemnění basů. Možná časem budu měnit repra v platu za nějaké basovější, takže tahle stavba subáče je i tak trochu ze zvědavosti. Něco mě napadlo a chci to vyzkoušet.

Výkon subwooferu bude maximálně 150W RMS

150rms? Ten zesík má psané 70rms a kdoví jestli nebude mít i míň Mrk
Na audiu se těžko šetří... jaký máš strop? 500,1000,2000,5000?

edit: určitě tě nechci svádět k větší investici do audia, jelikož jsem do toho sám vevalil hodně... ale bylo by dobré, kdyby jsi tady napsal jaký subwoofer tam chceš osadit Úsměv (výkon,rozměr,značka,...)

Já osobně měl jako pro začátek tohle: tudy odkaz a na tak malý výkon a mini bedýnku/reprák to hrálo neskutečně!!!

občas se objeví jetý za poloviční cenu.. (já ho prodával asi za 2tis v top stavu)

Jo a na nějaké "basové repra do plata" se vykvákni.. není to vůbec ono Mrk jak přičichneš k nějaké fajn bedně, tak budeš chtít ještě víc Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:37   Citovat  

Strober napsal:
U subwooferu platí co u motorů...objem ničím nenahradíš Mrk ...

i malé bedny umí zahrát moc pěkně a silně Mrk viz můj Crunch GPX 8 VENTED co mám teď a nebo třeba Axton AB20A Mrk

DOHCVTEC je teď offline  DOHCVTEC
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:53   Citovat  

Zdendad napsal:
i malé bedny umí zahrát moc pěkně a silně Mrk viz můj Crunch GPX 8 VENTED co mám teď a nebo třeba Axton AB20A Mrk

co udelat woffer z kufru , dreveny plato a jedno velky repro ,popripaden nakej ten bas reflex ,
mne to hralo lip nez nakej subwofer a nemel jsem ani zesilovac ..

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 22:57   Citovat  

DOHCVTEC napsal:
co udelat woffer z kufru , dreveny plato a jedno velky repro ,popripaden nakej ten bas reflex ,
mne to hralo lip nez nakej subwofer a nemel jsem ani zesilovac ..

hrát to bude, ale kufr je až moc velká ozvučnice Velmi šťastný to by musel mít reprák jak bongo Velmi šťastný

a nějak ti nerozumím... Se stydím dyť bassreflex je typ ozvučnice... a co ti hralo lip nez nakej subwoofer? Velmi šťastný

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 23:03   Citovat  

a co říkáte na to, když jsou v subáčí dva repráky proti sobě? Nějaké základní info? Postřehy, poznatky?

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 23:06   Citovat  

FastCivic napsal:
a co říkáte na to, když jsou v subáčí dva repráky proti sobě? Nějaké základní info? Postřehy, poznatky?

Nesmysl Velmi šťastný

Jedině něco jako má ten axton... jeden sw reprák a druhý pasivní membrána..

pokud chceš jen dokreslit hudbu o nějaký ty basy tak nevymýšlej bláznoviny Úsměv spokojený budeš se vším.... pokud to není zrovna nějaká krutopřísná tuba od Sencoru a podobných firem..
No ale na co 2 repráky?

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 5.6.2013 , 23:24   Citovat  

Ozvučnice typu isobarik se chová velice podobně jako uzavřená ozvučnice, ale pro dosažení stejných parametrů stačí poloviční objem. Místo jednoho reproduktoru jsou zde dva namontované proti sobě. Mezi reproduktory je uzavřený konstantní objem vzduchu a to spolu s natočením reproduktorů proti sobě zajišťuje i výrazně nižší zkreslení. Polarita reproduktorů je opačná, takže se membrány pohybují vždy stejným směrem.

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 2:57   Citovat  

Za zmínku však stojí, že toto "isobarik" zapojení ve finále snižuje citlivost soustavy o 3dB, takže pro stejný kravál je potřeba dvojnásobný výkon zesilovače..

beastti je teď offline  beastti
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 6:56   Citovat  

cest, sezen si repro ze stare hifi veze. zapojist to primo na radio, zabere minimum mista a hraje to peckovne.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 13:18   Citovat  

FastCivic napsal:
Ozvučnice typu isobarik se chová velice podobně jako uzavřená ozvučnice, ale pro dosažení stejných parametrů stačí poloviční objem. Místo jednoho reproduktoru jsou zde dva namontované proti sobě. Mezi reproduktory je uzavřený konstantní objem vzduchu a to spolu s natočením reproduktorů proti sobě zajišťuje i výrazně nižší zkreslení. Polarita reproduktorů je opačná, takže se membrány pohybují vždy stejným směrem.

z toho nejsem moc chytry ikdyz sem se dival na youtube jak to asi funguje ale budis
co se tyce umisteni o jednom bych vedel a ani by to nebylo videt
pokud bys chtel MDF tak ti jednu muzu dat sice to je jenom 16mm ale na tvuj projekt si myslim ze to bude stacit

sumy je teď offline  sumy
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 13:35   Citovat  

beastti napsal:
cest, sezen si repro ze stare hifi veze. zapojist to primo na radio, zabere minimum mista a hraje to peckovne.

No možná se tu teď napráskám jako zoufalec, ale tenhle způsob jsem měl ve svém prvním autě(sedan s 500l kufrem od šikmého H)a hrálo to překvapivě dobře. Bedny byly vcelku kvalitní dřevěný Shapky a spokojenost naprostá. Když jsem náhodou potřeboval kufr celej naplnit a překáželi by, tak jsem jen přecvakl konektor na origa v platě a bedny vyndal.

Elvis.Helicopter je teď offline  Elvis.Helicopter
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 18:46   Citovat  

abych uvedl na správnou míru.basreflex,když řekne lajk,tak tím myslí pouze basreflexový nátrubek.pro zkušenější je to vážžně typ ozvučnice.
Za můj názor se tu každý autohifista bude zlobit,ale na autohifi sr...y se vybodni.kup si pořádný repro s kvalitním zesíkem a nasimuluj,nalaď a sestav si svůj vlastní subáč.já jsem jich postavil,naladil již 6 a se všemi naprostá spokojenost.všechny subáče,které pro autohifi koupíš mají laďenou frekvenci chvění karoserie (tzn.auto slyším kilometr daleko,ale basy nejsou pevné a místo pořádné muziky slyšíš jen dunění,proto se jim říká dunítka HaHaaa ).simulátorů pro ladění je na netu také spousta.nehledě na to,že udávaný výkon reproduktorů a autozesilovačů ať je to maximální,či rms,se podstatně liší od měřených hodnot.sám jsem toho byl svědkem,když se několik reproduktorů a zesíků měřilo.
PS: objem opravdu nelze nahradit(v dnešní době již ano a to reproduktorem s vysokými lineárními výchylkami a dostatečnou plochou*),ale ozvučnici typu open air(tzv.repro v platě) bych nedoporučil.dá se tím dost snadno repro zničit.na plato podle mého názoru nepatří žádný reproduktor.
*u autoreproduktorů se ale bohužel neudává lineární výchylka,nýbrž jen maximální(ta ale nedokáže zahrát nic)

TAK A TEĎ DO MĚĚĚĚĚ PARDÁLOVÉ!

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 21:32   Citovat  

hmmm, jak bych se zeptal....
mám v ruce reprák, basovej, 16cm, 4ohms, peak power 150W. Jakou ozvučnici, jaký bassreflex (nátrubek) jaké rozměry a co a kam umístit aby to hrálo čím jak nejlíp? V co možná nejmenším rozměru

Jako vím že nejjednodužší a možná i levnejší by fakt bylo si koupit hotovej subáč, ale jsem holt zvědavej a chci to zkusit poskládat si ho sám, i za cenu že třeba nakonec zkončí v koši Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 21:58   Citovat  

FastCivic napsal:
hmmm, jak bych se zeptal....
mám v ruce reprák, basovej, 16cm, 4ohms, peak power 150W. Jakou ozvučnici, jaký bassreflex (nátrubek) jaké rozměry a co a kam umístit aby to hrálo čím jak nejlíp? V co možná nejmenším rozměru

Jako vím že nejjednodužší a možná i levnejší by fakt bylo si koupit hotovej subáč, ale jsem holt zvědavej a chci to zkusit poskládat si ho sám, i za cenu že třeba nakonec zkončí v koši Úsměv

no ja si myslim ze 16cm je malo na to aby to nejak hralo a ten reprak je urceny na to nebo to je obycejny basovy reprak ono by to nemuselo vydrzet
co se tyce umisteni jedno me napadlo a myslel sem ze to tak udelam jedna se o to ze pod tapecem za ridicem je dost mista kde by sel umistit reprak a nikdo by o nem nevedel a jenom by to dunelo Úsměv

DOHCVTEC je teď offline  DOHCVTEC
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.6.2013 , 22:51   Citovat  

Zdendad napsal:
hrát to bude, ale kufr je až moc velká ozvučnice Velmi šťastný to by musel mít reprák jak bongo Velmi šťastný

a nějak ti nerozumím... Se stydím dyť bassreflex je typ ozvučnice... a co ti hralo lip nez nakej subwoofer? Velmi šťastný

2 x 3pasmovej magnat tapojeny jen na radio a mlatilo to slusne , hlavne uvnitr , venku nebylo treba Velmi šťastný

reproduktory-magnat-classic-694-6x9-4372554.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
reproduktory-magnat-classic-694-6x9-4372554.jpg, 17.26 kB

DSC_0097.jpg

DSC_0097.jpg, 719.13 kB

sopta je teď offline  sopta
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2013 , 11:03   Citovat  

DOHCVTEC napsal:
2 x 3pasmovej magnat tapojeny jen na radio a mlatilo to slusne , hlavne uvnitr , venku nebylo treba Velmi šťastný

ale notak, tady se bavíme o subwooferu, to je úplně jiná liga Mrk Vím o čem je řeč, sám jsem kdysi měl v platě 6x9" 4-pásmový ovály Magnat , plato zesílený o 25m dřevotřísku, aby se měly do čeho zapřít a krmený to bylo zesilovačem, né žádným autorádiem...a jo, basovalo to, ale na slušný pevný basy to fakt nemělo ani omylem papa Úsměv

Elvis.Helicopter napsal:
PS: objem opravdu nelze nahradit(v dnešní době již ano a to reproduktorem s vysokými lineárními výchylkami a dostatečnou plochou*),ale ozvučnici typu open air(tzv.repro v platě) bych nedoporučil.dá se tím dost snadno repro zničit.na plato podle mého názoru nepatří žádný reproduktor.

Abych napravil pár polopravd - objem není vždy potřebný, hodně záleží na tom co od subwooferu očekáváš, jakou hlasitost, čistotu přednesu atd...Jednoduše řečeno - čím menší/lehčí membrána a měkčí závěs membrány, tím lepší mikrodynamika přinášející šistotu a švih basům, ubírající ale na objemu basové složky. Malý reproduktor prostě nedokáže při stejné výchylce memrány tlačit tolik vzduchu = udělat tolik hluku jako velký reproduktor - tio je myslím logika fyziky a matematiky...malý reproduktor ale může umět velkou výchylku a tím tlačit větší sloupec vzduch=kompenzovat malý povrch membrány. Jenže takový reproduktor potřebuje pevný závěsy a ty jsou tvrdý, takže to jednak zabije mikrodynamiku, druhak to potřebuje silnej a stabilní zesilovač, stejně jako velkej subwoofer s velkou těžkou membránou a pevným závěsem. Každopádně neplatí že čím větší, tím lepší. Postavit velkej reprák, kterej bude nejen tlačit velký tlaky, ale taky to zvládne čistě a bude mít mikrodynamiku je velká věda a takovej reprák k sobě vždy potřebuje adekvátně silnej a stabilní zesilovač. takovej repráků napočítáš na prstech jedné ruky. Když nehoníš bum-cink a spíš preferuješ kvalitu, budeš volit menší SW, ideálně v uzavřený ozvučnici. když bdueš honit tlaky, půjdeš obrácenou cestou.
CO se free-air SW, existují i přímo pro toto umístění optimalizovaný woofery. Protože nemá membrána repráku v platě oporu v objemu vzduchu za ním (velký objem kufru membránu prostě při zpětné výchylce dozadu nepřibrzdí), je nutno toto kompenzovat pevnými závěsy,aby se takový woofer rozehrál, musí ho krmit adekvátně výkonný a stabilní zesilovač. Většinou to ale dopadne blbě a basy jsou ve výsledku možná OK objemem, nikoliv však kvalitou - opět důsledek příliš tvrdých závěsů, se kterými si zesilovač prostě neporadí, resp. nikdo není ochoten k takovému wooferu koupit adekvátní=drahý zesilovač.
Tolik teorie, aby tu bylo jasno Velmi šťastný

sopta je teď offline  sopta
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2013 , 11:23   Citovat  

FastCivic napsal:

hele ona to není zas taková legrace postavit reprobednu aby hrála jak by sis přál...existuje sice možnost si to nasimulovat v některém z dostupných progámků, kde si dopředu zoptimalizuješ objem bedny a případně naladíš objem bassreflexu či jiného rezonančního zvukovodu, nicméně k tomu od tebe pořebuje software mnohem víc informací než je průměr a peak power Mrk Podle nich totiž nepoznáš lautr nic, klidně to může být reprák jehož možnosti končí někde u 100-50 Hz a tím pádem je pro woofer nepoužitelný...Pro výpočty se používají TS (Thiell-Small) parametry reproduktoru, který definují celkovou funkčnost reproduktoru. Bez nich to celý budeš stavět stylem pokus-omyl. Odhadneš objem ozvučnice, dejme tomu do 20 litrů, protože neznáš parametry repráku, tak uděláš bednu nejspíš uzavřenou, bez žádného bass-reflex vývodu a nebo ho hodíš od oka, nastavíš ho na nějakou rezonanční frekvenci co by se ti tak líbila a budeš se modlit, aby to dopadlo líp než špatně Velmi šťastný No každopádně ten zesilovač co si zde dával odkaz rozhodně nebude žádný zázrak, už jen ty směšně slabý tkaničky do bot, co z toho vedou směrem k reproduktoru nebudí dojem, že by to výrobce myslel s udávaným výkonem vážně (i k vejškáči mi vedou tlustější Velmi šťastný ), každopádně na takovéto domácí subwooferování by ti to stačit mohlo, má to vstup jak přes cinche (což asi použiješ), tak vysokoúrovňový (kdybys neměl cinche, tak tam navedeš již od autorádia zesílenej signál co jinak vede přímo na reprák), má to nastavení horní mezní frekvence kam až bude woofer hrát (LPF)... No hrát to bude, ale fakt si od toho moc neslibuj.
osobně bych to nazval vyhazováním času a peněz a raději bych přihodil 2000 a měl něco, co bude fungovat (ikdyž se stále bavíme o low-endu) a nebudou to z dlouhodobého pohledu vyhozený peníze.
Stavbě reprobeden fandím, ale tady ti chybí úplně vše krom elánu a jen na tom se staví špatně Mrk

Strober je teď offline  Strober
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2013 , 19:39   Citovat  

Pro inspiraci...tohle mé dílko je osazeno dvoucívkovým basovým reproduktorem o průměru 20cm...ozvučnice je uzavřená o objemu přes 30 litrů...krmím to 2x50W přes výhybky přímo z rádia...a nemám koule točit video před barákem jak to fachá HaHaaa...ozvučnice je spočítaná podle vzorečků přímo na daný reproduktor a dělící frekvecni, jako materiál slouží 20mm dřevostříska, na vytlumení jsem použil skelnou vatu... Tak to valím bulvy

sub.jpg

sub.jpg, 1.34 MB

Elvis.Helicopter je teď offline  Elvis.Helicopter
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2013 , 20:20   Citovat  

2Sopta:v plném rozsahu s tebou souhlasím a nemám námitky.ale i klasický 20cm woofer o měřeném výkonu 100w se dá nádherně použít a na přikrášlení spodních frekvencí bohatě stačí.mám vyzkoušeno!ale nesmí od toho moc čekat.
2Strober:hodně slušná práce,ale měl bych námitky. 1.reproduktor se neinstaluje do boxu poomocí nějakých vrutů.musí se přišroubovat inbusovým šroubem s půlkulatouhlavou a metrickým závitem s z druhé strany zatloukací matku(tuším,že se používají hlavně do sádrokartonů) 2.a v neposlední řadě bych nezapoměl na chránič poškození membrány,typu mřížky atd.,ale jinak chválím je to dobrý

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2013 , 20:47   Citovat  

sopta: olalá, pěkně jsi mi to rozmluvil pořádnej výtlem je to dobrý
tak to já to asi prcám Úsměv Si raději hned koupím něco takového a bude klid... nebo spíš nebude HaHaaa
tudy odkaz

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2013 , 21:53   Citovat  

FastCivic napsal:
sopta: olalá, pěkně jsi mi to rozmluvil pořádnej výtlem je to dobrý
tak to já to asi prcám Úsměv Si raději hned koupím něco takového a bude klid... nebo spíš nebude HaHaaa
tudy odkaz

jen to ne!!! podívej se radši po něčem jiném za ty peníze!! Dyť za míň můžeš mít třeba tohle: tudy odkaz

je to opravdu malé a hraje to velice, ale velice dobře! zesík už nezabere tolik místa navíc... můžeš ho někam schovat Mrk
Pokud nejsi zvyklý na nějaké větší basy, tak věř, že s tímto Crunchem budeš zažívat basové orgie :twisted: zároveň má velice přesné basy, rychlé a kopavé Úsměv umí i krásně hluboce zadunět Mrk a nevím jak jednodušeji ti to popsat Úsměv ale snažím se ti vysvětlit, že aktiv jsou utracené peníze, protože za těch 5tisíc můžeš mít daleko výkonější Mrk
troufám si tvrdit, že je pro tebe zbytečné kupovat ještě něco silnějšího/dražšího než ten Crunch, protože by to pak naprosto přehrálo přední a zadní repra.. leda bys měl v plánu i lepší repra Velmi šťastný ale to si nachystej ještě tak několik tis. k tomu Velmi šťastný

nerad dělám někomu reklamu a vnucuju stejné věci, ale tohle když jsem koupil, tak jsem ihned zjistil, že jsem udělal nejlepší koupi v mém životě Úsměv za ty prachy se tomu dá těžko věřit jak to hraje Úsměv když vezmu v potaz ty malé rozměry, tak je to až neuvěřitelné Úsměv Mrk vyzkoušel jsem jak slabší, tak i silnější subwoofery a s tímto jsem dosáhl kompromisu a nehodlám se této bedýnky zbavit Mrk

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.6.2013 , 16:43   Citovat  

tak co jak jsi pokrocil ve stavbe hudby

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.6.2013 , 18:06   Citovat  

že se nechám překvapit co dostanu k narozkám Velmi šťastný
jinak nemám čas vůbec na nic Smutný
ted bych potreboval repajsnout ten podvozek, už mám pružiny tlumiče i silenty doma

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.6.2013 , 19:11   Citovat  

FastCivic napsal:
že se nechám překvapit co dostanu k narozkám Velmi šťastný
jinak nemám čas vůbec na nic Smutný
ted bych potreboval repajsnout ten podvozek, už mám pružiny tlumiče i silenty doma

takze kdy se na to vrhnem? Velmi šťastný

Obsah fóra Honda-club.cz   
Stavba mini subwooferu
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina