Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Uprava panelu topeni
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
RobiXman je teď offline  RobiXman
3 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 13:39   Citovat  

Zdravicko,

chci si upravit panel topeni, protoze mi uz nejak zevsednel a navic me nebavi to rucni posouvani teploty a intenzity foukani. Tak jsem se rozhodl to predelat Úsměv, ale jelikoz jsem el. lama potreboval bych trochu pichnout a treba se to bude hodit i ostatnim. Zapojeni jsem si nasel v manualu (strana 907). Ale netusim cim nahradit tenhle prepinac - chci si tam dat klasicky tlacitka OFF,1,2,3,4, tak pokud je nekdo schopen mi poradit budu jedine rad Úsměv diky

resistor.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
resistor.jpg, 35.55 kB
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 15:48   Citovat  

Potřebuješ aretovaný přepínač(jeden zmáčkneš a druhý vyskočí)...mechanický je isostat a kdyby si to chtěl elektronické (třeba s relátky), tak na to jsem kdysi dělal zapojení: tudy odkaz

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 15:55   Citovat  

Já měl kdysi cukání vyhodit z toho panelu přepínač, vrazit tam potenciometr a dodělat PWM regulaci - to by byl jednoduchý obvod na řízení střídy + MOSFET spínající motor větráku. Pohořel jsem bohužel na mechanické stránce věci..

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 16:32   Citovat  

Stepa napsal:
Potřebuješ aretovaný přepínač(jeden zmáčkneš a druhý vyskočí)...mechanický je isostat a kdyby si to chtěl elektronické (třeba s relátky), tak na to jsem kdysi dělal zapojení: tudy odkaz

vypada to paradne Úsměv, jen doufam ze se to bude dat maximalne minimalizovat Úsměv chci pouzit palubku na uplne neco jineho, ale kvuli tomu se nevzdam topeni a klimy Úsměv

2 dj-bobr jak na mechanicke strance veci ?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 19:09   Citovat  

Jinak varianta co popisuje Bobr je také možná...před měsícem jsem to dělal známému do nakladače.

Jestli chceš variantu s mechanickými přepínači, tak Ti můžu jednu sestavu s 5ti přepínači poskládat. Mám nasyslené nějaké zásoby...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 21:05   Citovat  

Stepa napsal:
Jinak varianta co popisuje Bobr je také možná...před měsícem jsem to dělal známému do nakladače.

Jestli chceš variantu s mechanickými přepínači, tak Ti můžu jednu sestavu s 5ti přepínači poskládat. Mám nasyslené nějaké zásoby...

jeste to musim cele nejak promyslet, preci jen minimalizace je super, ale abych na to potom v aute dosahl a bylo to taky nejak prehledne, jinak planuju i neco podobneho na posun teploty, pocitam ze tam dam nejakej krokovej moturek treba se 7mi polohama a jen tlacitko plus a minus, kterym by se posouvalo po tech polohach a nejakej malej LED display kde by se zobrazovala zvolena poloha, jen je otazka jestli to nejakej moturek vubec zvladne utahnout Úsměv

a nebo to udela misto LED dispalye pomoci LED zarovek9 poloh po 3 LED (zelena, zluta, cervena) a da se to nad ty tlacitka aby to bylo fakt co nejmensi Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2013 , 21:23   Citovat  

Krokáč to utáhne...v tom bych problém neviděl. A udělat se dá víceméně všechno Velmi šťastný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2013 , 18:17   Citovat  

Stepa napsal:
Krokáč to utáhne...v tom bych problém neviděl. A udělat se dá víceméně všechno Velmi šťastný

no tak pokud to krokac utahne tak by to byla parada Úsměv ukazatel se udela z LED at se tam necpe nejakej display Úsměv, tlacitka se zmenci a obrazky se daj na ne, podsviti se to a z topeni bude jen maly uzitecny prouzek na palubni desce Úsměv

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 15.1.2013 , 7:00   Citovat  

podle mě když už se v tom hrabat a dávat servo tak rovnou procík a udělat si automatický hlídání teploty -klimačku .než jen servem simulovat manuální knoflík

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.1.2013 , 12:59   Citovat  

monty napsal:
podle mě když už se v tom hrabat a dávat servo tak rovnou procík a udělat si automatický hlídání teploty -klimačku .než jen servem simulovat manuální knoflík

na to nemam mozek Velmi šťastný me staci kdyz eliminuju ten predni panel na tenkej prouzek kde bude vsechno a zustane mi misto pro jiny kravinky ktery tam chci dat Úsměv, ale pokud by se nekdo chtel ujmout predelanim do komplet digitalu nebudu se branit Velmi šťastný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.8.2013 , 22:20   Citovat  

ozivuji jelikoz je to ted aktualni Úsměv

dneska jsem cca 3 hodiny predelaval JEDNO !!! tlacitko topeni abych mel obrazek primo na tlacitku - vysledek = strasne Smutný prochazel jsem I net kvuli tlacitkum, ale nic moc jsem nenasel Smutný

neporadite nekdo cim to nahradit ? potrebuju dat pryc ten prostredni pruh ve kterem je jen info co k cemu je a misto toho dat ovladac teploty a vetraku Úsměv

sopta je teď offline  sopta
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.8.2013 , 13:09   Citovat  

když chvilku počkáš, Monty (se tu zapoměl zmínit), že pro mě vyvíjí právě celej novej modul s digitální klimou Mrk Momentálně je ve fázi posledních úprav, tak pak myslím nebude problém dohodnout se a postavit to i tobě Mrk

Každopádně jak se při vývoji ukázalo, tak jednoduchý to úplně není, nějaký úskalí tam jsou, třeba pískání motoru, kvůli kterýmu se musel původně navržený modul přepracovávat...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.8.2013 , 15:26   Citovat  

sopta napsal:
když chvilku počkáš, Monty (se tu zapoměl zmínit), že pro mě vyvíjí právě celej novej modul s digitální klimou Mrk Momentálně je ve fázi posledních úprav, tak pak myslím nebude problém dohodnout se a postavit to i tobě Mrk

Každopádně jak se při vývoji ukázalo, tak jednoduchý to úplně není, nějaký úskalí tam jsou, třeba pískání motoru, kvůli kterýmu se musel původně navržený modul přepracovávat...

ja uz mam take z velke casti hotovo Úsměv jen ted resim ty tlacitka, ale to uz jsem pravdepodobne take vyresil Úsměv uvidime jak to bude vypadat v realu az sezenu dalsi panel topeni na pokusy Velmi šťastný (alespon jeden funkcni si musim nechat v aute kdyby to nevyslo Velmi šťastný)

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.8.2013 , 17:54   Citovat  

sopta napsal:

Musí se zvolit vyšší frekvence PWMky, takže rychlejší drivery, aby to stíhali a nerušilo to Mrk

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 5:08   Citovat  

Stepa napsal:
Musí se zvolit vyšší frekvence PWMky, takže rychlejší drivery, aby to stíhali a nerušilo to Mrk

jasný ,to šlo když jsem tam nahrál jen ovládání PWM, problém byl že další program(vyhodnocení teploty,porovnání atd )pak zpomaloval proběh programu a tím i pwm + to mělo ještě další nectnosti.
zkoušel jsem hledat jak to obejít ale neuspěl jsem (podotýkám že se tohle teprv učím,tzn možná to nějak jde ale..)
takže jsem to rozhodil na dve desky kdy předpokládám že už nebude problém.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 6:27   Citovat  

to monty: co používáš za MCU? Musíš používat HW PWM (v nouzi jde použít přerušení od časovače, ale to moc zpomaluje hlavní smyčku), ne SW, kde "taháš" za pin v nějaké funkci, kterou voláš z hlavní smyčky. Například AtMegyxx mají minimálně 2 kanály HW PWM, na kterou použiješ některý z časovačů. A pouze parametry ji tam sypeš do ovládacích registrů z nějaké funkce, která vyhodnocuje otočení potenciometrem/stisk tlačítka, ostatní generování PWM jede paralelně s hlavní smyčkou a nedochází k žádným kolizím a zpomalením (potom na PWMku nemají vliv ani přerušení).

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 7:56   Citovat  

arduino tudy odkaz
jo našel jsem že by mělo jít používat vnitřní oscilátor ale myslím že jsem to nedokázal pořádně rozběhnout nebo se to chovalo nějak špatně ,mám pocit sice nepískalo ale kolísali otáčky ??už nevím už je to dlouho, nemám čas si s tím hrát,obejdu to Velmi šťastný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 10:12   Citovat  

áá, další čerstvý majitel Megy 2560, co si ji chce cpát do auta přátele myslím, že ta PWM tam jde generovat fakt hardwarově, už jsem na to koukal..

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 10:14   Citovat  

já neříkám že nejde , já říkám že MĚ to nešlo -uspokojivě. Velmi šťastný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 10:38   Citovat  

no tak tomu co tu pisete ani za mak nerozumim Úsměv, ale abych to zjednodusil

potrebuji 2 veci:

1. silnejsi moturek na teplotu rozsah je od studenyho po horky 4cm a me bohate staci 5 pozic
- 1. studeny 4cm
- 2. studenejsi 3cm
- 3. 50 na 50 2cm
- 4. teplejsi 1cm
- 5. horky 0 cm

stejne vic to topeni ani nepouzivam (v 90ti procentech studeny, 50 na 50 nebo teply)

tohle vsechno bude ovladane 5ti tlacitky (pro kazdou pozici jedno - nemyslim si ze je to velky problem pro nekoho kdo se v tom vyzna Úsměv otazka je co budou stat komponenty, ale I tak si myslim ze by to melo byt za par Úsměv pro prepinani chci pouzit puvodni panel topeni z c5g kvuli tomu abych nemel v jednu chvili zapnute dve tlacitka (myslim to ten 5ti panel s urcovanim proudeni vzduchu)

2. prepinac taky 5ti stupnovy na ventilator (ovladani ventilator v c5g je sice tahlem, ale to posouva jen packu pres prepinac viz prvni obrazek v topicu)tohle bych ale chtel ovladat jen dvema tlacitky jedno pro posun nahoru a jedno pro posun dolu a k tomu jednoduchy LED display abych vedel v jake pozici vetrak je 0-4.

v praxi by to melo byt tak ze zmacknu li tlacitko UP prepinac mi prepne o jednu polohu nahoru a na display zobrazi o jedno cislo vic, jedine co se bude muset nastavit aby kdyz to bude na 0 tak tlacitko down nedelalo nic a naopak az to bude na 4 tak aby tlacitko UP nedelalo nic. Myslim si ze toto je taky otazka hodinky nez by to nekdo dal dohromady.

Tak a ted by me zajimalo kdo je schopen toto spachat a za kolik nebo alespon pripadne dodat nejakej navrh tistaku Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.8.2013 , 20:06   Citovat  

monty napsal:
arduino tudy odkaz
jo našel jsem že by mělo jít používat vnitřní oscilátor ale myslím že jsem to nedokázal pořádně rozběhnout nebo se to chovalo nějak špatně ,mám pocit sice nepískalo ale kolísali otáčky ??už nevím už je to dlouho, nemám čas si s tím hrát,obejdu to Velmi šťastný

Tak 2560 má PWM kanál dokonce na každém ze 3 timerů. A jede to na oscilátor, který tomu nastavíš, takže vnitřní, nebo přesný vnější.

2560 je zbytečně velké železo na ovládání klimy. Za tu cenu arduina to musí být celé a komplet.

Na učení si si "možná" vzal zbytečně velký MCU. Ale jen tak dál, držím place je to dobrý

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 17.8.2013 , 7:31   Citovat  

Stepa napsal:
Tak 2560 má PWM kanál dokonce na každém ze 3 timerů. A jede to na oscilátor, který tomu nastavíš, takže vnitřní, nebo přesný vnější.

2560 je zbytečně velké železo na ovládání klimy. Za tu cenu arduina to musí být celé a komplet.

Na učení si si "možná" vzal zbytečně velký MCU. Ale jen tak dál, držím place je to dobrý

ono to není jen klimačka ale komplet ovládání, výdechy , větrák,zobrazení teplot atd ,2560 byla zvolená právě kvuli počtu vstupů výstupů ale ted tam jsou dvě arduina mini= celkově to bude menší skladnější.
no ono začinal jsem s menšíma a jednoduššíma projektama -termostaty , přívstřik e85 ,palubní počítač atp ,to je pohoda ale tohle se trochu rozrostlo

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.8.2013 , 11:14   Citovat  

Robe, já se na to zkusím v tejdnu kouknout s tím Arduinem (ta destička s čouhajícím USB kabelem, co jsem ti ji ukazoval na Chodově).. mělo by to být celkem snadné, jen si prosímtě kup ten LED displej (jen ti teď nepovím z fleku, jestli se společnou anodou nebo katodou, mrknu v pondělí - to je velmi důležitý parametr)

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.8.2013 , 12:15   Citovat  

dj-bobr napsal:
Robe, já se na to zkusím v tejdnu kouknout s tím Arduinem (ta destička s čouhajícím USB kabelem, co jsem ti ji ukazoval na Chodově).. mělo by to být celkem snadné, jen si prosímtě kup ten LED displej (jen ti teď nepovím z fleku, jestli se společnou anodou nebo katodou, mrknu v pondělí - to je velmi důležitý parametr)

taky si myslim ze pro nekoho kdo s tim umi je to hracka Úsměv a nechces se dneska stavit u me a vytepovat to tvoje auto ?

Obsah fóra Honda-club.cz   
Uprava panelu topeni
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina