Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
ECU hardware, opravy, schémata
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:26   Citovat  

Drazí hondaři,

občas je nutné problémy řešit hrubou silou. Poslední dobou, jak si hraju s ECU (OBD1 především), potřebuji často různá schémata částí ECU. Něco jde najít na pgmfi, ale semtam si něco musím vypípat měřákem a odkoukat sám. Při následné opravě je toto schéma neocenitelné..
Jelikož jsem zděšeně zjistil, že je mezi námi pár jedinců, kteří se nebojí páječky a občas se v elektrice v autě vrtají, opravují či předělávají ECU atd., rád se podělím o své zkušenosti a o okomentované/doplněné obrázky schémat z pgmfi..

Třeba teď jsem dvě hodiny řešil obvody související s VTECem po nezdařené konverzi P1K ECU na P28, tak si poslužte..

vtecschemata1.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
vtecschemata1.jpg, 438.64 kB
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:36   Citovat  

HIC2 je subdestička plošného spoje přizpůsobující vstupy z čidel do hodnot napětí, s kterými si umí poradit digitální část ECU (tedy zpravidla 0 / +5V)

Schémata převzaty z pgmfi, jen velmi lehce okomentována - kdyby byla nouze, propípám i zbývající cesty.

ecu_hic2.jpg

ecu_hic2.jpg, 396.37 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:39   Citovat  

Další schémata souvisí s převody analogových vstupů (převážně čidla) do digitální podoby - IC5 a IC6 jsou multiplexery 4051, které na základě ovládání z ECU převádějí na jeden analogový vstup ECU postupně jednotlivé analogové signály (ECU má analogové vstupy, ale má jich daleko míň, než je potřeba - takto se rozšiřuje jejich počet tak, že si ECU přepíná postupně jednotlivé "kanály" multiplexeru).

Schéma opět převzato z pgmfi a lehce doplněno

ecu_ad.jpg

ecu_ad.jpg, 442.11 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:41   Citovat  

Další analogová část, de facto pokračování epizody s multiplexery.

Schéma opět z pgmfi, mnou lehce doplněno (ELD fake si nevšímejte - moje malůvka, jak obejít ELD vstup u map, které ho mají aktivní; EDM auta samozřejmě ELD senzor nemají)

ecu_analogmux.jpg

ecu_analogmux.jpg, 424.03 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:45   Citovat  

Digitální část ECU - od procesoru ke konektorům Úsměv Dole vlastní výzkum ovládání výhřevu lambdy a snímání jeho funkčnosti (řešil jsem, jak připojit jednodrátovou lambdu do jednotky s mapou vyžadující 4drát, ovšem bez osazených součástek pro ovládání výhřevu - Q30 atd..)

QM1 a QM2 jsou velké výkonové obvody STA460 vlevo nahoře na desce ECU, každý obsahuje dva tranzistory na buzení dvou vstřikovačů. Když zapojíte při swapu na čtyřbod nízkoohmové vstřiky (např. z OBD0 manifoldu) bez rezistorboxu natvrdo, tyhle obvody časem spálíte..

ecu_digital.jpg

ecu_digital.jpg, 465.31 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:47   Citovat  

Přiznám se, že netuším, odkud mám tato schémata - nejspíš z vlákna na pgmfi, kde se řešilo, jak v engine simulátoru přesvědčivě nasimulovat IACV ventil Úsměv jen kopíruju, pro úplnost..

ecu_iacv.jpg

ecu_iacv.jpg, 363.2 kB

ecu_iacv2.jpg

ecu_iacv2.jpg, 404.71 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.12.2014 , 6:49   Citovat  

Kam vedou jednotlivé piny hlavního procesoru .. (někde bych mohl vyhrabat původní obrázek v lepší kvalitě, tady jsem toho doplnil jen trošičku..)

ecu_mcu.jpg

ecu_mcu.jpg, 375.26 kB

Hansz je teď offline  Hansz
0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 16:45   Citovat  

Tak tohle se hodí Úsměv . Ještě dotaz k tomu poslednímu obrázku to co jde z toho procesoru jde do tovární eprom a z toho si tahá potřebné informace. A chci se zeptat zda by nešlo číst data z té tovární eprom. Jestli tam neexistujou nějaké piny. A ještě pokud máš zájem mám mapu z jednotky P1H z anglána VTi. Kdyby to šlo nějak odečítat data z té původní eprom tak bych měl jednoduchý návod na palubní pc, kde by se nemuselo řešit pararelní spojení na vstřiky přes schmittuv klopný obvod. Taky jsem zkoušel komunikace přes ten 3 drát servisní konektor šlo to ale velké zpoždění. Tak se právě ptám na přímé spojení s tou tovární eprom.

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 17:18   Citovat  

S vyčítáním tovární epromky je to trochu složitější, musí se to trochu "obejít" přes různé bugy továrních procesorů - tady McuReaders to řešili s různými čipy.

Palubní PC je můj dlouhodobý projekt viz tady, komunikuje po sériové lince s jednotkou a pomalý to rozhodně není, 20 FPS z toho vymáčknout jde, ale pak už to nejde rozumně sledovat pořádnej výtlem

0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 17:45   Citovat  

Ty ale jedeš na datalogu s externí eprom ne? A ještě se chci zeptat na jaké jednotce to máš P28? Protože na P1K jsem nenašel ani jednu mapu Velmi šťastný . Pokud to valíš na externí eprom a datalogu tak to mám taky a jedu to v noťasu na svém software myslím že jsem tu už dával odkaz na youtube.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 18:00   Citovat  

P1K, chip - externí epromka, P30 basemapa, nakopírovaná a upravená mapa z D16Z6, datalog plugin.

Jo takhle tys to myslel - kompletně sériová jednotka bez chipu a bez úprav? Jo, opět na pgmfi.org fóru, hledej "stock datalogging" - musí se to balit do "paketů", začínajících bajtem 20 a pak čtyři bajty podle konkrétního požadovaného údaje - nevím, netestoval jsem dosud; vždycky jsem jel na datalogging pluginu, který funguje totálně mrtě jednoduše - bajt tam, bajt příslušné pozice v RAM ECU zpátky Úsměv

0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 18:02   Citovat  

Teď se vlastně dívám že ten palubák máš přes Arduino cesta nejmenšího odporu Velmi šťastný . A jedeš to přes externí eprom. Jen se chci zeptat na jaké jednotce to máš udělané Úsměv

0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 18:05   Citovat  

Aha takže jedeš na mapy z P30 a tu P1K jsi nemusel nějak hardwerově upravovat aby to fakčilo?. Vyzvídám na tu P1K protože kamarád má anglána a mám tam právě tu P1K Velmi šťastný . Tak sháním co nejvíc informací

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 18:08   Citovat  

Jednotka je to P1K, ne úplně běžnej kousek.. je podle pgmfi.org z anglických D14 Civiců ročník 96-2000, nicméně je to téměř standardní OBD1 jednotka - akorát nesedí žádné z běžných schémat předělávek na VTEC, to ještě řeším to mi hlava nebere nejbliž je to layoutu 11F0. Chipnutelná bez problémů, běží na ní P30 basemapa, u které jsou akorát přepsané fuel/ignition tabulky na hodnoty pro motor D16Z6 a mírně poladěné (přibohaceno, launch control atd..) v Crome.

Arduino je sice pro někoho lamovina, ale jinak bych ten palubák psal sto let Velmi šťastný jen jsem se zasekl na driveru pro barevný displej (hardwarové SPI v Arduinu funguje fakt divně..), tak jsem se s pár lidma shodnul na optimální variantě 20x4 alfanumerický LCD s modrým podsvitem a dodělávám testovací kousky - teď je to o čase..

0
PříspěvekZaslal: 8.12.2014 , 18:34   Citovat  

Aha no já to mám na P28 tam jsem nemusel řešit hardwerové úpravy na Vtec ale co vím tak na pgmfi foru to tam pořád řeší a zatím nic nevyřešili Velmi šťastný . Tak nevím s tím ti nepomůžu Smutný . Ale jinak díky za vysvětlení ohledně te P1K. Jinak ten Arduino je dobrý nápad je to jednoduché stačí jen ta destička tišťák s displajem a je to Velmi šťastný . Jako dal jsi mi dobrý podnět. Prvně jsem to chtěl dělat všechno ručně pájet to a psát kod.

neuzra je teď offline  neuzra
0
PříspěvekZaslal: 13.12.2014 , 23:09   Citovat  

Honda Zdravím vás mistři. Mám problém na civic 6g 1,4is (d14a4). Jednotka začla vyblikávat chybu č14. IACventil. vyměnil jsem ho ale stále svítí diagnostika. Když ho odpojím úplně pryč tak zhasne. Kabeláž je proměřená podle Honda manuálu. To znamená, že prostřední pin na konektoru u ventilu má 12V proti kostře a na ostatních dvou pinech jsem proměřil pouze zda jsou průchozí a neprodřený na kostru, protože jsem nikde nevyčet co přesně na nich mám naměřit. Výslednej efekt tohoto problému jsou pulzující otáčky na volnoběh a cukání motoru když 'není v tahu'. Vychází mi to na výměnu řídící jednotky, tedy i jednotky od imobilizéru a čipu v klíčku abychv vůbec zjistil jestli za to může řídící jednotka. Koukám že plošňáky v jednotce máte zmapovaný perfektně. Ptám se teda. Jestli nemůže být chyba v nějaký 'studeňáku' a jak to zjistím abych nemusel kuchat půl palubovky, nebo jestli vás nenapadne lepší řešení? Děkuju za každou radu.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.12.2014 , 3:21   Citovat  

Ahoj,

C6g moc nemám zmáklý. Vím akorát, že IACV na nich bývalo 3pinové..
Chtělo by to zjistit, zda jsou piny na IACV konektoru správně zapojené - jednotka začala 14ku vyblikávat zničehonic na dříve plně funkčním autě?
(domněnka:) jeden z pinů bude mít +12V proti kostře, druhý bude průchozí na kostru (naměřit měřákem odporu nebo vypískávačem), třetí bude spojen s příslušným pinem jednotky. I když některé D14 motory měly IACV třípinové tak, že byl jeden pin kostra, druhý pin IACV+, třetí pin IACV-, protože to bylo RACV - rotační ventil, který jednotka uměla otáčet tam i zpátky .. nevím, nemám zkušenost.

Co bych zkusil: odpojit IACV ventil, pořádně ho vyčistit (třeba vykoupat v naftě, ta ho vyčistí a rovnou i promaže), s odpojeným IACV ventilem nastavit volnoběh podle servisního manuálu (tuším 750ot.) šroubkem vzdušníku na tělese sání (u klapky), pak připojit IACV, resetnout jednotku (odpojení baterie na pár desítek vteřin nebo vytažení ECU+BACKUP+HAZARD pojistek) a zkusit nastartovat.
Dále proměřit kontinuálnost spojení z IACV konektoru k jednotce a zkontrolovat podle servisního manuálu, jestli to náhodou není ta 3pin verze s IACV+ a IACV-..

neuzra je teď offline  neuzra
0
PříspěvekZaslal: 14.12.2014 , 10:07   Citovat  

Auto jsem s touto chybou už koupil. Takže příčinu můžu jen domnívat. Ano je to ten rotační, tedy RACventil. Jako první věc když jsem ho měnil tak byl prostrikanej cisticem brzd, takze se krasne lehce otaci. Ale chyba bude v elektronice, protoze diagnostika sviti okamzite po otoceni klicku i přes provedený reset jednotky. Jediný co jsem neudělal je nastavení těch otáček. Bez ventilu to má teď nějakych 350-400 ot\min.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.12.2014 , 14:12   Citovat  

Hm.. když svítí kontrolka okamžitě, může být prošlusovaný vedení někde. Chtělo by to vyloučit chybu jednotky tím, že bys zkusil připojit jinou jednotku stejného typu, máš-li k dispozici.. (občas se ke mě dostane jednotka z auta, kde člověk po swapu zaměnil konektory IACV a PCV/EVAP popř. IAT, někdy tam potom hoří tranzistory.. Q31 tuším.)
Mám takový pocit, že ten RACV je potřeba nastavit (zašroubovat) do nějaké výchozí polohy, jinak to potom funguje špatně..

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.12.2014 , 11:30   Citovat  

Vzhledem k tomu, že ne až zas tak dávno jsem řešil chybnou funkci palivového (hlavního) relé (kterýmžto problém nakonec způsoben nebyl), hodím sem odkaz na "cestu" signálu FLR skrze jednotku ven na konektory - hodí se, pokud jednotka funguje, ale nespouští palivové čerpadlo a relé je dobré.

tudy odkaz

a pro jistotu zazálohuju text sem
Skrytý: 

** All tests should be conducted with the ECU's fuel pump circuit active, unless otherwise stated. Either cycle key on and monitor circuit during the two second priming function, or manually power the pump itself and idle vehicle. **

Symptom: ECU does not provide ground signal to the main relay, which in turn causes the relay to send power to the fuel pump. ECU operates correctly in all other respects, and operates the vehicle when the fuel pump is powered manually.

Click the image to open in full size.

Theory of operation, and diagnosis:

1) The MCU tells IC7 to activate the fuel pump during first two seconds after the key is cycled, or anytime the engine is operating. It does this in a rather complex fashion, so if anything is wrong between the MCU and IC7 there are going to be a lot more problems than just the fuel pump not working. All you need to know is it communicates with IC7 about the fuel pump at these times.

2) IC7 sends a fuel pump activation signal by sending +5VDC out on pin 32. Seeing as how the ECU board has pin numbers silkscreened around the perimeter of IC7, if you can't figure out which pin you should go ahead and get a rope.

- No power on IC7 pin 32 indicates either a short to ground in the circuit, or a problem with IC7. Since the ECU board should be clean and free of obvious damage it is 99% likely the problem is with IC7.
* There should be power on IC7 pin 32

2) The +5VDC signal from IC7 activates transistor Q10 on pin 3, which tells it to transfer the +5VDC reference on pin 1 to pin 2. Q10's pins are not labeled, so you are going to have to count from left to right on the picture above, one... two... three. I didn't lose you, did I?

- No power on Q10 pin 1 indicates a bad +5VDC reference - which would affect other things than just fuel pump so it is NOT likely. The solder joint at Q10 pin 1 could be corroded or damaged with age.
- No power on Q10 pin 2 indicates a either a short on the board or, more likely, a bad Q10 transistor.
- No power on Q10 pin 3 indicates a bad connection with IC7 pin 32.
* There should be power on all three pins of Q10.

3) The +5VDC signal from Q10 pin 2 travels to RM7 pin7. RM7 is a funny looking package that holds a number of resistors. As far as the fuel pump circuit is concerned, RM7 keeps Q10 from drawing too much current and also keeps Q10 from passing too much current along to the main switching transistor in QM3, that controls the fuel pump curcuit directly. Oh noes, you have to count to nine.

- No power on RM7 pin 7 indicates a potential short to ground inside RM7. This is very unlikely, most resistors open when they go bad. More likely, a broken trace between Q10 pin 2 and RM7 pin 7.
- No power on RM7 pin 6 indicated a potential short to ground after RM7, or much more likely an open circuit between RM7 pin 7 and RM7 pin 6. (proceed to ECU unplugged tests below)
* ECU should have power in RM7 pin 7.
* ECU should have power on RM7 pin 6.

Test with the ECU unplugged and unpowered:

* RM7 pin 7 to RM7 pin 6 (current limiting resistor that prevents passing too much current to QM3) should have approximately 330 ohms resistance. An open circuit indicates a bad RM7.
* RM7 pin 7 to RM7 pin 1 (current limiting resistor that protects Q10) should have 1500-2500 ohms resistance. An open circuit indicates a bad RM7.
* RM7 pin 1 should have continuity with ground at ECU plug A23/A24

4) The +5VDC signal from RM7 pin 6 travels to, and activates, a higher powered switching transistor at QM3 pin 6. The transistor inside QM3, when powered on pin 6, makes a connection between QM3 pin 7 and QM3 pin 10. QM3 pin 7 is connected to ECU plug A7 (also A8, but unused) for grounding the fuel pump side of the main relay. QM3 pin 10 is connected to ground at A23/A24.

- No power on QM3 pin 6 indicates a bad connection with RM7 pin 6, or less likely a short to ground.
* ECU should have power on QM3 pin 6.
* ECU should ground a powered testlight at QM3 pin 7, or via ECU plug A7 or A8. If it does not, suspect either QM3 or it's ground at QM3 pin 10. (proceed to ECU unplugged tests below)

Test with the ECU unplugged and unpowered:

* ECU should have continuity between QM3 pin 10 and ECU plug A23/A24.

0
PříspěvekZaslal: 16.12.2014 , 22:52   Citovat  

Tak sem zase něco hodím. Trošku jsem přemýšlel ohledně toho palubního počítače pomocí standardu OBD I a 3-pinového konektoru. Ten funguje jeden pin k linka druhý a třetí +12 voltu a zem. Tady jsem našel tabulky s dotazy na ISO 9142. To by se zabalilo do dotazu ve tvaru například:
1.Bajt 2.Bajt 3.Bajt 4.Bajt 5.Bajt
0x20 0x05 0x00 0x02 0xC
tak se chci zeptat jestli by to fungovalo Úsměv

PID.pdf
 Komentář:

stáhnout/zobrazit
 Soubor:  PID.pdf
 Velikost:  215.45 kB
 Staženo:  357 krát

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.12.2014 , 23:40   Citovat  

Vycházím z vlákna na pgmfi: Stock ROM Datalogging Information a troufnu si říct, že jo. Akorát najít ty PIDy prý nebylo úplně jednoduché, Hondy to nemají nijak extra standardní, ale na PGMFI fóru se toho dalo dost najít..

(jen bych tam asi úplně nerad viděl +12V, jednotka komunikuje 0/+5V na datových drátech)

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 3:01   Citovat  

Legrace pokračuje: abych nemusel vychytávat komunikaci sériové jednotky s venkovním světem v promrzlém autě s notebookem o výdrži baterie 15 minut, zprovoznil jsem si ECU doma na stole.. statečně vyblikává, až je mi té zoufalé jednotky líto, jak volá o čidla a o motor a on nikde to mi hlava nebere HaHaaa

Odkaz

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 3:22   Citovat  

A pro představu (a slavení prvních úspěchů - teď už je to jen otázkou času naimplementovat čtecí rutinu do palubního počítače), jak vypadá vývoj komunikace se sériovou jednotkou

ecukomunikace.png

ecukomunikace.png, 369.58 kB

M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 11:48   Citovat  

dj-bobr napsal:
A pro představu (a slavení prvních úspěchů - teď už je to jen otázkou času naimplementovat čtecí rutinu do palubního počítače), jak vypadá vývoj komunikace se sériovou jednotkou

Nooo,
výborně Ty ... už se nemohu dočkat až budeme dělat a "zajíždět" Tvůj Palubák u mne v autě, už i držák na to je ... !!!

Ale klobouk dolu při imitaci motoru.

Velmi šťastný

0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 12:30   Citovat  

Tak jsem se tam konečně zaregistroval Velmi šťastný na tom pgmfi. Je tam více méně všechno co už mám. Jen si najít čas a nějak do dát do kupy. Úsměv

M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 12:33   Citovat  

P.S.: My s dj-bobrem už pomalu budeme vymýšlet instalaci a umístění jeho PP do mého Civica, jakmile bude programátor, tak se upraví P30 mapa pro datalog a šup s tím do auta a jedeme ...

0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 14:10   Citovat  

Jo a ještě se chci zeptat to máš zapojeno přímo na ten 3-pinový kablík. A udělaný převodník K linka na USB? Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 14:19   Citovat  

Převodník K-line na USB je starý datový kabel od Siemensu C55 s převodníkem PL2303 (USB>serial v TTL úrovních), jinak jde taky použít známý FTDI232 obvod nebo zkrátka jakýkoliv převodník z USB na sériák v TTL úrovních (tedy NE -12/+12, ale +5V/0), přičemž se natvrdo spojí piny Rx a Tx (bylo mi to divný, ale fakt to tak funguje, stejně jako MBUS kabel u starých DCT3 Nokií).

MBUS kabel od Nokie jde použít tak jak je, akorát odstřihnout konektor k telefonu ..

Nezapojovat +12V z 3pin DLC konektoru, není jak je upotřebit .. napájení kabelu je z USB z počítače.

0
PříspěvekZaslal: 17.12.2014 , 20:25   Citovat  

Tak teď jsem to nepochopil, takže ty to nemáš zapojený na ten DLC 3 pinový konektor? Jako co jsi napsal ten ttl převodník to není problém sehnat kabel od mobilu, ale nevím kde ho zapojit když jsi teď napsal že nevyužíváš ten DLC konektor.

Obsah fóra Honda-club.cz   
ECU hardware, opravy, schémata
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina