Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Olej (rozdělené tema-zap. svíčky)
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
spoon je teď offline  spoon
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 2.2.2008 , 0:45   Citovat  

Jsme rádi,že jsi díky nám konvertoval na NGK víru,máme od nich provize pořádnej výtlem Ne,koukni na ten článek,z toho jde vyčíst dost.Osobně jsem si ho dal 3x,protože přes tyhle věci nejsem,a něco z toho mi ve škéce utkvělo je to dobrý
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.2.2008 , 0:51   Citovat  

Petr 78 napsal:
Já myslím že bych ani moc překvapenej nebyl. Spousta lidí tam ty iridia má stejně jenom pro dobrý pocit nebo aby mohli machrovat, že je mají.
Nikdo ti neřekne, že to jede stejně a že vyhodil o 2000,- navíc zbytečně.

To je to samý jako s motorovým olejem. Spousta lidí do Hond cpe 5W-40 aby mohli machrovat, že tam lejou plnou syntetiku a nejlíp Castrol. To jsou největší frajeři. Přitom do Hondy patří 10W40 a může to bejt klidně i Mogul. Ale běda, jak by někdo řekl, že do Hondy leje Mogul. To by bylo posměchu.......

Anebo další dobrej příklad jsou vrtané nebo drážkované kotouče. Proč si je lidi kupujou? Protože brzdí líp?
Blbost.
Při zachování velikosti kotoučů drážky nebo díry zmenšují třecí plochu, takže to rozhodně líp brzdit nemůže.
Je to zase jenom o tom, že někdo chce ukázat že si může dovolit koupit 2x dražší kotouče prakticky na parádu.

Představ si, to bys nevěřil, do Hondy momentálně liju Mogul a k plné spokojenosti! muhehe. A asi tě moc nepotěším, ale dávám tam 5W-40 HaHaaa. Na Mogul racing pro 5W-40 nedám dopustit. Taky jsem dlouho byl proti Mogulu, ale kamarád ho vyzkoušel a pak mě ukecal. Motor je sice zastudena mírně hlučnější než s 10W-40 ale olej podstatně dřív maže a zvlášť teď v zimě je to cítit. S 10W-40 to za mrazu prvních 10km jelo jak přidušené, teď se musím hlídat abych tomu zastudena moc nedával, protože motor jede hned po startu zlehka, ručička teploty se ještě ani neodlepí a už to lační po otáčkách. Zatepla nepozoruju žádnej rozdíl. Taky jsem dřív trpěl předsudkem "do Hondy jedině 10W-40", ale pak jsem zkusil 5W... navíc v návodu a v servisním manuálu je povolen 5W-30, ten má ještě nižší viskozitu, takže 5W-40 pohoda kouř.

Jinak co se týče iridiovejch svíček, taky je mám ale ne na chlubení. Schválně jsem tam na chvíli vracel obyčejné abych zjistil rozdíl - s iridiovýma to prostě jede líp, ale kupodivu s obyčejnými svíčkami měl motor uhlazenější projev. Za koruny bych si je ale nikdy nekoupil, za dolary to bylo víc jak 2x levnější Mrk.

A co se týká drážkovaných kotoučů, osobní zkušenost nemám ale mám za to, že rozdíl v třecí ploše je zanedbatelný. Drážky poměrně efektivně odvádějí otěr brzdových destiček nebo případné nečistoty (prach, voda..) ze styčných ploch, takže brzdy mají rychlejší nástup, v deskách není zapečená rez setřená z kotoučů... určitě to má spoustu výhod, jinak by se to asi nepoužívalo u závodních aut. Asi to má i nevýhody, desky nejspíš ubývají rychleji... Vhodnost použití na auto používané v běžném provozu ať si každý posoudí sám, spousta hondařů i v běžném provozu jezdí poměrně ostře a maximální výkon brzd je pak přednější před jejich trvanlivostí.

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 3.2.2008 , 20:27   Citovat  

Ivoss napsal:
Představ si, to bys nevěřil, do Hondy momentálně liju Mogul a k plné spokojenosti! muhehe. A asi tě moc nepotěším, ale dávám tam 5W-40 HaHaaa. Na Mogul racing pro 5W-40 nedám dopustit. Taky jsem dlouho byl proti Mogulu, ale kamarád ho vyzkoušel a pak mě ukecal. Motor je sice zastudena mírně hlučnější než s 10W-40 ale olej podstatně dřív maže a zvlášť teď v zimě je to cítit. S 10W-40 to za mrazu prvních 10km jelo jak přidušené, teď se musím hlídat abych tomu zastudena moc nedával, protože motor jede hned po startu zlehka, ručička teploty se ještě ani neodlepí a už to lační po otáčkách. Zatepla nepozoruju žádnej rozdíl. Taky jsem dřív trpěl předsudkem "do Hondy jedině 10W-40", ale pak jsem zkusil 5W... navíc v návodu a v servisním manuálu je povolen 5W-30, ten má ještě nižší viskozitu, takže 5W-40 pohoda kouř.

Jinak co se týče iridiovejch svíček, taky je mám ale ne na chlubení. Schválně jsem tam na chvíli vracel obyčejné abych zjistil rozdíl - s iridiovýma to prostě jede líp, ale kupodivu s obyčejnými svíčkami měl motor uhlazenější projev. Za koruny bych si je ale nikdy nekoupil, za dolary to bylo víc jak 2x levnější Mrk.

A co se týká drážkovaných kotoučů, osobní zkušenost nemám ale mám za to, že rozdíl v třecí ploše je zanedbatelný. Drážky poměrně efektivně odvádějí otěr brzdových destiček nebo případné nečistoty (prach, voda..) ze styčných ploch, takže brzdy mají rychlejší nástup, v deskách není zapečená rez setřená z kotoučů... určitě to má spoustu výhod, jinak by se to asi nepoužívalo u závodních aut. Asi to má i nevýhody, desky nejspíš ubývají rychleji... Vhodnost použití na auto používané v běžném provozu ať si každý posoudí sám, spousta hondařů i v běžném provozu jezdí poměrně ostře a maximální výkon brzd je pak přednější před jejich trvanlivostí.

Tak to budeme asi jediný dva Hondaři co používají olej Mogul. O nikom jiném nevím. Já teda používám 10W-40 celoročně a i v tuhých mrazech bych řekl funguje v pohodě. Při ceně 390,- Kč za 4L kanystr mi vůbec nevadí měnit olej po 5 000 Km - s C5G ani za rok víc nenajezdím.

S těma svíčkama to je zajímavá zkušenost. A spotřebu jsi náhodou neporovnával?

S těmi drážkovanými kotouči taky nemám praktické zkušenosti, takže pravdu bude mít jeden z nás. Chtělo by to nějaký test v praxi, aby se ukázala pravda.

feroF je teď offline  feroF
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 13:02   Citovat  

Petr 78 napsal:
Tak to budeme asi jediný dva Hondaři co používají olej Mogul.

Tak zle to zase nebude-))). Minimalne dvaja dalsi ludia maju v Honde Mogul a jazdia-)

Mam to tam prvu vymenu a priznam sa, ze na zimu to uz davat nebudem. Ranne starty su jednoznacne hlucnejsie ako to bolo pri oleji Total.

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
ChuCky je teď offline  ChuCky
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 17:11   Citovat  

Petr 78 napsal:
Já myslím že bych ani moc překvapenej nebyl. Spousta lidí tam ty iridia má stejně jenom pro dobrý pocit nebo aby mohli machrovat, že je mají.
Nikdo ti neřekne, že to jede stejně a že vyhodil o 2000,- navíc zbytečně.

To je to samý jako s motorovým olejem. Spousta lidí do Hond cpe 5W-40 aby mohli machrovat, že tam lejou plnou syntetiku a nejlíp Castrol. To jsou největší frajeři. Přitom do Hondy patří 10W40 a může to bejt klidně i Mogul. Ale běda, jak by někdo řekl, že do Hondy leje Mogul. To by bylo posměchu.......

Anebo další dobrej příklad jsou vrtané nebo drážkované kotouče. Proč si je lidi kupujou? Protože brzdí líp?
Blbost.
Při zachování velikosti kotoučů drážky nebo díry zmenšují třecí plochu, takže to rozhodně líp brzdit nemůže.
Je to zase jenom o tom, že někdo chce ukázat že si může dovolit koupit 2x dražší kotouče prakticky na parádu.

Ale nechme toho. Je to každýho věc, za co svoje peníze utratí. Ať už s rozumem nebo bez.
Hlavně doufám, že jsou tady rozumní lidé a nekoupí radší iridiové svíčky než třeba nové brzdy.

promin ale ja si myslim ze nevis co povidas:-) s tim olejem je to zalezitost kolik ma dany motor najeto, ten kdo ma 150tis tam tezko bude cpat 5W40:-) s tema kotoucema lajcky vzato-co bude brzdit lepe...cista rovna plocha nebo "zdrsnena" plocha ruznym drazkovanim? dalo by se polemizovat zdali to vice neopotrebuje desticky, ale za ten brzdny ucinek za to si myslim stoji:-)

kamol je teď offline  kamol
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 18:35   Citovat  

ChuCky napsal:
promin ale ja si myslim ze nevis co povidas:-) s tim olejem je to zalezitost kolik ma dany motor najeto, ten kdo ma 150tis tam tezko bude cpat 5W40:-) s tema kotoucema lajcky vzato-co bude brzdit lepe...cista rovna plocha nebo "zdrsnena" plocha ruznym drazkovanim? dalo by se polemizovat zdali to vice neopotrebuje desticky, ale za ten brzdny ucinek za to si myslim stoji:-)

a proc ne?ja mam 150tis najeto a liju Mobil synth S 5w40 a pohoda.a spokojenost funguje jak ma zadny problem sem nevidel.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:07   Citovat  

ChuCky napsal:

Jak píše kamol. Stav kilometrů nemusí nic říkat o stavu motoru. S tím 5W-40 jsem to zvolil jako špatnej příklad. Lepší příklad by byl závodní olej 10W-60 v seriovém motoru.

Drážkovaný kotouče budou určitě víc "žrát" destičky, to je jasný. Ale brzdnej účinnek dělají spíš destičky než kotouče.
Já osobně jsem zastáncem kvalitních hladkých kotoučů a kvalitních destiček. Mám kotouče Brembo + desky ATE a brzdí to fakt suprově. Bez ABS bych ani větší brzdnej účinnek už nevyužil.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:12   Citovat  

Petr 78 napsal:
Jak píše kamol. Stav kilometrů nemusí nic říkat o stavu motoru. S tím 5W-40 jsem to zvolil jako špatnej příklad. Lepší příklad by byl závodní olej 10W-60 v seriovém motoru.

Drážkovaný kotouče budou určitě víc "žrát" destičky, to je jasný. Ale brzdnej účinnek dělají spíš destičky než kotouče.
Já osobně jsem zastáncem kvalitních hladkých kotoučů a kvalitních destiček. Mám kotouče Brembo + desky ATE a brzdí to fakt suprově. Bez ABS bych ani větší brzdnej účinnek už nevyužil.

jj presne zalezi na stavu motoru.nekdo lije 5w40 ikdyz ma motor najeto 350 000.kdyz se poctive meni olej v danych intervalech tak prece ten motor musi vydrzet kdyz se mu nedava za studena.jinak prave chci kupovat taky tu kombinaci brembo + ate.ty kotouce co tam mam jsou nic moc a jsou vrtane nekde rucne pořádnej výtlem predchozi majitel provrtal origo kotouce Velmi šťastný a uz je to trosku zvlnene ale jako brzdi to jeste ale nechci aby mi to nekde jeblo.

Douby je teď offline  Douby
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:32   Citovat  

Petr 78 napsal:
Tak to budeme asi jediný dva Hondaři co používají olej Mogul. O nikom jiném nevím. Já teda používám 10W-40 celoročně a i v tuhých mrazech bych řekl funguje v pohodě. Při ceně 390,- Kč za 4L kanystr mi vůbec nevadí měnit olej po 5 000 Km - s C5G ani za rok víc nenajezdím.

S těma svíčkama to je zajímavá zkušenost. A spotřebu jsi náhodou neporovnával?

S těmi drážkovanými kotouči taky nemám praktické zkušenosti, takže pravdu bude mít jeden z nás. Chtělo by to nějaký test v praxi, aby se ukázala pravda.

Tak já jezdím taky na Mogul. Konkrétně na Mogul Ultra Pro 5W-30 a přidal jsem do něj aditivum Cyclo Premium. Co se týče mazání tak super. Hned po startu je motor nažhavenej na ostrou jízdu. Mám se krotit Velmi šťastný . I při mé jízdě kolem 8000ot. se teplota vody nedostala přes 70 stupňů. Jediné negativum je v tom, že motor je trošku hlučnější (po startu mě trochu připomíná diesel Mrk )

Co se týče svíček, tak ty potřebujou také vyměnit a právě přemýšlím o iridiových (Denzo nebo NGK). Tak nevím?

Co se týče brzd tak VTičko ty brdy nemá nic moc. Jsou trochu měkčí. Určitě by je to chtělo vyměnit za něco lepšího.

Olej.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
Olej.jpg, 65.13 kB

Olej-Přísada.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
Olej-Přísada.jpg, 77.03 kB

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:34   Citovat  

kamol napsal:
jj presne zalezi na stavu motoru.nekdo lije 5w40 ikdyz ma motor najeto 350 000.kdyz se poctive meni olej v danych intervalech tak prece ten motor musi vydrzet kdyz se mu nedava za studena.jinak prave chci kupovat taky tu kombinaci brembo + ate.ty kotouce co tam mam jsou nic moc a jsou vrtane nekde rucne pořádnej výtlem predchozi majitel provrtal origo kotouce Velmi šťastný a uz je to trosku zvlnene ale jako brzdi to jeste ale nechci aby mi to nekde jeblo.

Dobře děláš. Jsi rozumnější než můj kamarád s Fordem Focusem. Má sjetý vrtaný kotouče a od těch direk jsou normálně popraskaný. A on s tím pořád jezdí i po dálnici. No sebevrah.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:37   Citovat  

Petr 78 napsal:
Dobře děláš. Jsi rozumnější než můj kamarád s Fordem Focusem. Má sjetý vrtaný kotouče a od těch direk jsou normálně popraskaný. A on s tím pořád jezdí i po dálnici. No sebevrah.

jo no ja byhc to nikdy nenechal vrtat na kotoucich ktere nejsou vrtane od vyroby.tosku tam jsou prasklinky ale hlidam se a chci to vymenit nejsem blazen aby mi to nekde jeblo.mam se rad pořádnej výtlem

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:38   Citovat  

Douby napsal:
Tak já jezdím taky na Mogul. Konkrétně na Mogul Ultra Pro 5W-30 a přidal jsem do něj aditivum Cyclo Premium. Co se týče mazání tak super. Hned po startu je motor nažhavenej na ostrou jízdu. Mám se krotit Velmi šťastný . I při mé jízdě kolem 8000ot. se teplota vody nedostala přes 70 stupňů. Jediné negativum je v tom, že motor je trošku hlučnější (po startu mě trochu připomíná diesel Mrk )

Co se týče svíček, tak ty potřebujou také vyměnit a právě přemýšlím o iridiových (Denzo nebo NGK). Tak nevím?

Co se týče brzd tak VTičko ty brdy nemá nic moc. Jsou trochu měkčí. Určitě by je to chtělo vyměnit za něco lepšího.

si delas (jsem sprostý jako dlaždič, ale polepším se) s tim ze hned po startu je motor nazhavenej na ostrou jizdu?chudak motor.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:40   Citovat  

ono s tim olejem tady snad je nemalo vlaken.u oleje hlavne dodrzet specifikace ktere udava vyrobce.a pak si myslim ze olej udela svuj ucel.ale je fakt ze kazdy olej bude jinaci.vubec nevadi ze tam nacpees mogul nebo cokoliv jineho hlavne at to splni normy ktere udava vyrobce.pak se staci podivat dovnitr motoru jak si olej poradil Úsměv

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:41   Citovat  

Douby napsal:

Hezký, další vlastenec přes oleje. Úsměv
A to jezdíš 5W-30 i v létě? V zimě možná ještě v pohodě, ale v létě by byla lepší 40. A že je motor s tímhle olejem hlučnější je úplně normální - je docela řídkej.

A u svíček je jasná volba NGK. S Denso Iridium jsem četl špatné zkušenosti. Málo vydrží. Možná míň než obyč NGK.

To nejsi sám, kdo říká že VTI mám brzdy nic moc. Pokud máš v pohodě kotouče, tak nejdřív zkus koupit nějaké lepší destičky. Třeba ATE.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:51   Citovat  

kamol napsal:
ono s tim olejem tady snad je nemalo vlaken.u oleje hlavne dodrzet specifikace ktere udava vyrobce.a pak si myslim ze olej udela svuj ucel.ale je fakt ze kazdy olej bude jinaci.vubec nevadi ze tam nacpees mogul nebo cokoliv jineho hlavne at to splni normy ktere udava vyrobce.pak se staci podivat dovnitr motoru jak si olej poradil Úsměv

Přesně tak OK

Zajímalo by mě, po jaký době se pozná jestli olej špiní motor ze vnitř.

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 20:55   Citovat  

Petr 78 napsal:
Hezký, další vlastenec přes oleje. Úsměv
A to jezdíš 5W-30 i v létě? V zimě možná ještě v pohodě, ale v létě by byla lepší 40. A že je motor s tímhle olejem hlučnější je úplně normální - je docela řídkej.

A u svíček je jasná volba NGK. S Denso Iridium jsem četl špatné zkušenosti. Málo vydrží. Možná míň než obyč NGK.

To nejsi sám, kdo říká že VTI mám brzdy nic moc. Pokud máš v pohodě kotouče, tak nejdřív zkus koupit nějaké lepší destičky. Třeba ATE.

I vy vlastenci HaHaaa kdo je asi majitelem Mogulu ...

No a k těm brzdám ... zkuste orig. Honda (Nissin) destičky i kotouče a repasované nebo nové brzdiče OK na okruh to sice není, ale možná se budete divit jak Honda umí brzdit Tak to koukám!

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 21:02   Citovat  

Rom. napsal:
I vy vlastenci HaHaaa kdo je asi majitelem Mogulu ...

No a k těm brzdám ... zkuste orig. Honda (Nissin) destičky i kotouče a repasované nebo nové brzdiče OK na okruh to sice není, ale možná se budete divit jak Honda umí brzdit Tak to koukám!

Velmi šťastný
A kdo je majitelem Mogulu? Že by Američani?

Destičky Nissin se dají koupit i jinde než v Hondě?

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 21:05   Citovat  

citace:
I při mé jízdě kolem 8000ot. se teplota vody nedostala přes 70 stupňů
v tom případě si vyměň termostat pořádnej výtlem

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 21:05   Citovat  

Jo a jinak to tady pěkně zasírá*e OTčkama (hlavně já Se stydím )
Nejsem si jistej, jestli se zakladatel tohohle vlákna dozvěděl co potřeboval.....

Tímto se mu omlouvám a budu se snažit přestat Mrk

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 21:09   Citovat  

Petr 78 napsal:
Jo a jinak to tady pěkně zasírá*e OTčkama (hlavně já Se stydím )
Nejsem si jistej, jestli se zakladatel tohohle vlákna dozvěděl co potřeboval.....

Tímto se mu omlouvám a budu se snažit přestat Mrk
mohl bych to rozdělit , jak se přešlo na olej. udělat z toho nový tema co vy na to ?

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 21:22   Citovat  

monty napsal:
citace:
I při mé jízdě kolem 8000ot. se teplota vody nedostala přes 70 stupňů
v tom případě si vyměň termostat pořádnej výtlem

haha presne myslim ze motor by se mel zahrat na provozni teplotu .asi mu ten mogul pekne chladi pořádnej výtlem

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 22:12   Citovat  

Přes těch 70 stupňů se fakt nedostanu. Koupil jsem si i přídavný teploměr se stupnicí (v hondě není, že) a 70tky se to jen tak tak dotýká. Tedy alespoň teď v zimě, v létě nevím protože jsem ho namontoval v lednu.

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 22:36   Citovat  

Douby napsal:
Přes těch 70 stupňů se fakt nedostanu. Koupil jsem si i přídavný teploměr se stupnicí (v hondě není, že) a 70tky se to jen tak tak dotýká. Tedy alespoň teď v zimě, v létě nevím protože jsem ho namontoval v lednu.
zima nebo leto je jedno- liší se jen doba za kterou se na provozní teplotu dostaneš , ta by měla být kolem 85-90 st .pokud se teda opravdu bavíme o teplotě vody a ne oleje.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 4.2.2008 , 23:14   Citovat  

Tak co s tím mám dělat. Může být špatné čidlo? Ručička teploty po 2hod. jízdy do hor byla vodorovně (v půlce rozsahu), na to samé čidlo mám udělaný vývod na externí budík a ten ukazuje tak 65 stupňů. Ble

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 5.2.2008 , 8:09   Citovat  

Douby napsal:
Tak co s tím mám dělat. Může být špatné čidlo? Ručička teploty po 2hod. jízdy do hor byla vodorovně (v půlce rozsahu), na to samé čidlo mám udělaný vývod na externí budík a ten ukazuje tak 65 stupňů. Ble
aha no tak pokud origo budík je v půlce a např při sjíždění z kopců nebo při malým zatížení motoru neklesá tak to neřeš , to je nejspíš jen chyba toho přídavnýho budíku , maximálně si sežeň klasickej teploměr a zkus to změřit jestli odpovídá budík vrs teploměr.Je taky možný že k tomu budíku patří jiný čidlo (jiný hodnoty odporu) pak to zobrazení celý posune jinam.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 6.2.2008 , 5:53   Citovat  

Díky. zkusím to a uvidím. Cidlo k tomu přídavnýmu budíku mám, akorát jsem nevěděl kam ho mám zapojit (zašroubovat), proto jsem se napojil na kontakt z budíku na teplotu (z palubky). Kde je vůbec zapojené to čidlo? Zkoušel jsem vypojit všechny konektory v motoru, když byl motor zahřátý (a vypnutý samozřejmě), ale ručička se ani nepohla směrem dolů.

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 6.2.2008 , 10:19   Citovat  

Douby napsal:
Díky. zkusím to a uvidím. Cidlo k tomu přídavnýmu budíku mám, akorát jsem nevěděl kam ho mám zapojit (zašroubovat), proto jsem se napojil na kontakt z budíku na teplotu (z palubky). Kde je vůbec zapojené to čidlo? Zkoušel jsem vypojit všechny konektory v motoru, když byl motor zahřátý (a vypnutý samozřejmě), ale ručička se ani nepohla směrem dolů.
na hlavě ,cca někde pod rozdělovačem, přesně bych se musel podívat , je to jen takový váleček na 1 drát

martyCZ je teď offline  martyCZ
0
PříspěvekZaslal: 6.2.2008 , 12:52   Citovat  

Problem oleju z meho pohledu a proc jsem zvolil Mogul.

Rad bych se s vami podelil o to, jak se po nekolika letech starani se o 5 aut a precteni nespoctu clanku, odbornych studii, testu a prispevku do for divam ja osobne na problematiku volby motoroveho oleje. Doufam, ze timto clankem nikoho nepohorsim. Dost mozna se nad nim nekteri zamysli. Pripadne diskutery bych rad poprosil, aby brali v uvahu, ze je to vsechno jenom muj subjektivni nazor a ze mluvim o obycejnem aute na normalni jezdeni. Nemam patent na rozum a nikomu svuj nazor nevnucuji. Polemice se nebranim a dotazy rad zodpovim ;o)

Skrytý: 

Viskozitni tridy SAE se tu probiraly nekolikrat. Strucne zrekapituluju:

1) SAE 0W, 5W nebo 10W je tzv. zimni a urcuje, jak viskozni je olej za studena (resp. urcuje minimalni teplotu pro cerpani oleje).
2) SAE 30, 40 a 50 je letni a rika, jake teploty zvladne (resp. jakou musi mit minimalni viskozitu pri 100 °C).

Tyto dva indexy jsou na sobe v podstate nezavisle. Pri rozhodovani o vhodnosti oleje je treba kazdy z nich posuzovat zvlast.

1) Zimni index je pomerne jasny. Urcuje minimalni teplotu oleje, za ktere je jeste schopen mazat resp. byt vubec nekam cerpan. Osobne doporucuji cim nizsi tim lepsi. V realite nasich kraju ale ma smysl nanejvys 5W, bezne plne vyhovi 10W. Ono se za tech par vterin bez dostatecneho mazani zase tolik nestane a pokud to bude nekolikrat denne cely rok tak ten motor driv umre na neco jineho.

2) Co se letniho tyce, tady zalezi predevsim na tom, co predepisuje vyrobce. Pokud budem brat 100 °C jako provozni teplotu oleje (zhruba tam nekde se pohybuje, proto byla zvolena jak teplota pro mereni), je pro nas letni index dulezity proto, ze rika, jak viskozni bude olej po vetsinu "aktivniho" casu v motoru. Vyrobce cely motor navrhl nejakym zpusobem. Cele olejove hospodarstvi pocita s urcitou viskozitou a pri te optimalne plni svou funkci. Pokud bude olej prilis malo viskozni, nebude cerpadlo schopne udrzet pozadovany tlak a muze dochazet k pridirani. Stejne tak, pokud bude olej viskozni prilis, nebude kolovat tak rychle, jak by mel a muze dochazet k prehrivani. Vice viskozni olej take zvysuje spotrebu.

Pro Hondy je podle vseho nejlepsi SAE 40. Takto vyskozni olej byl predepsan a pouzivan dlouha leta bez problemu a proto jsem se i ja rozhodl tento dodrzet. Zaroven, jelikoz nemam nejnovejsi motor (250 tkm), chtel jsem olej pokud mozno viskoznejsi. Prece jenom vsude uz budou vule vetsi nez za "mlada" a viskoznejsi olej to muze castecne kompenzovat.

Pri hledani jsem narazil na oleje Mogul. Rikal jsem si, ze bych je jako vlastenec mohl vyzkouset. Pro jistotu jsem si jeste chtel overit a porovnat dostupne parametry se "svetovou spickou". Mogul vypadal i v porovnani s ostatnima olejema slusne a tak jsem zacal zjistovat ceny. Pri zjistovani cen jsem narazil na zajimavou vec. "Svetova spicka" prodava v teto "vychodoevropske dire" jine oleje, nez na zapadnich trzich. Docela me to prekvapilo.

Oleje se lisi treba tim, ze nekde chybi nejake pismenko v nazvu, obcas se pridavaji nebo ubiraji slova jako "synth" apod. U nejvetsich spolecnosti je to ostatne videt i v technickych listech oleju, ktere jsou volne dostupne a maji take vzdy uvedeno, pro ktere zeme plati. Vetsinou nejde o nic zasadniho, jenom se horsi (ale stale kvalitni) olej prodava za cenu drazsiho. Vzhledem ke kvalite vetsiny dnesnich oleju zadny technicky problem s motorama zakazniku nehrozi tak proc si pri pravnim prostredi v CR nezvetsit zisky.

Zjistil jsem tedy, ze ja jako zakaznik nemam vubec zadnou kontrolu nad tim, jaky olej se ke me dostane. A nebo ano? Co cesky Mogul? Pristoupi taky na tuto hru? Bude u nas prodavat neco jineho nez v zapadni evrope? Bohuzel je Mogul pomerne skoupy na informace a tak se mi nepodarilo zjistit nic blizstiho. Oleje Mogul lze v zahranici nalez vyjimecne. Mogul pri vehlasnosti sve znacky muze zaujmout jenom pomerem kvality a ceny. Doby, kdy spickou jeho nabidky bylo M6AD uz jsou taky davno pryc. Oleje ma podle dostupnych informaci dobre a ja verim tomu, ze dostanu Mogul jaky jsem si vybral. Vim, ze tato cast bude asi nejkontroverznejsi, ale ja proste ceskemu Mogulu, narozdil od jinych vehlasnych znacek, verim. A tak bylo rozhodnuto.

Podle parametru jsem vybral Mogul Racing PRO 5W-40. Musim priznat, ze masaz vetsiny lidi kolem me - "mogul nebrat" - byla opravdu kvalitni, ptz. jsem tesne pred nalitim oleje do motoru vahal, jestli nemaji vsichni pravdu, jestli jsem se uplne nezblaznil a jestli ten motor neznicim tak, jak vsichni predpovidali. Olej jsem tam nalil, nastartoval a ... nic. Nestalo se vubec nic. Vse fungovalo normalne.

V tuto chvili uz mam za sebou vymeny tri. Celkove jsem tedy najel pres 30 tkm a nepozoruju zadnou zmenu zvuku, cukani, zmenu spotreby nebo cokoliv. Vicko na olej i hlava + mechanika kterou vickem vidim jsou taktez stale stejen ciste. Zrejma je jenom zmena startovani za silnych mrazu - motor ma ihned po startu zvuk hrozny, ale okamzite se to ztisi a lehounce si pri 3000 ot/min ;o) prede. U SAE 10W, ktery jsem lil predtim to trvalo nekolik sekund, po ktere byl motor hlucny.

Olej jsem doporucil i Ivossovi a ten si ho temer okamzite po vymene zacal pochvalovat (prasknu na neho, ze pred tim tam lil drahou Seleniu a spokojen teda nebyl). Stejne tak na ten olej jezdi bracha v Acco 2.0 VTEC a neni problem. Do sveho Fava, ktere mam na jezdeni po meste jsem ted koupil Mogul Racing 5W-40 (bez PRO). Tento olej je parametrove o neco horsi nez PRO, nicmene stare vybehane 40kW 1.3 tento olej vylozene prospel. Motor ma mnohem hladsi chod a lepe se vytaci (musi, tech 40 kW z neho nejak dostat musim). Predtim Favo Texaco Havoline 10W-40 nebo 15W-40.

Hezky den vsem

Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.2.2008 , 15:39   Citovat  

martyCZ napsal:
Problem oleju z meho pohledu a proc jsem zvolil Mogul.

Rad bych se s vami podelil o to, jak se po nekolika letech starani se o 5 aut a precteni nespoctu clanku, odbornych studii, testu a prispevku do for divam ja osobne na problematiku volby motoroveho oleje. Doufam, ze timto clankem nikoho nepohorsim. Dost mozna se nad nim nekteri zamysli. Pripadne diskutery bych rad poprosil, aby brali v uvahu, ze je to vsechno jenom muj subjektivni nazor a ze mluvim o obycejnem aute na normalni jezdeni. Nemam patent na rozum a nikomu svuj nazor nevnucuji. Polemice se nebranim a dotazy rad zodpovim ;o)

Hezky den vsem

je to dobrý přátele pifko

K tomu jen dodám, že bych se nedivil, kdyby v kanystrech nějaké zahraniční značky byl úplně ten stejný olej jaký je v kanystrech mogul. Když si v čr koupím coca colu, tak je taky vyrobená v nějaké české sodovkárně (licenčně). Jeden čas se proslýchalo že valvoline durablend ve 200L sudech se vyrábí v paramu a v podstatě je to mogul. Možná to byl jen drb, ale kdo dokáže že to nemůže být pravda.. Je to tam.. Proto jsem zkoušel olej Selenia, u nějž jsem měl relativní jistotu, že je to originál, protože Selenia se nikde po světě licenčně nevyrábí, má jen jeden závod v itálii.. obaly ve kterých se u nás prodává jsou stejné jako na fotkách na oficiálních stránkách výrobce, což jsem u ostatních značek nepozoroval, např. u olejů valvoline je český obal evidentní napodobenina. Nicméně Selenia byl krok vedle, je to olej vhodný možná tak do italského teplého podnebí, 10W od selenie za mrazu ani nešel vylít z plechovky...

feroF je teď offline  feroF
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.2.2008 , 16:33   Citovat  

Musim sa priznat, ze som jeden z tych, ktorí v pozitivnom slova zmysle boli "ovplyvneni" rozhodnutim martyCZ. A nelutujem. Dokonca mam v zasobe este tri balenia predmetneho oleja (neodolal som akcii 4+1).

LENZE: je tam predsa len jedna odlisnost, aspon to tak SUBJEKTIVNE" vnimam: po nastartovani v tomto chladnejsom pocasi je motor predsa len troska hlucnejsi, nez to bolo pri inom oleji (s rovnakym rozsahom). To klasicke ranne "klopkanie" zretelne pocujem, kdezto predtym ani nahodou. Takze asi to s tou 5W nebude celkom koser ...

(

Obsah fóra Honda-club.cz   
Olej (rozdělené tema-zap. svíčky)
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď