Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Klepání motoru D16Y8 SOHC VTEC na CRX Targa
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
PeterP je teď offline  PeterP
0
PříspěvekZaslal: 15.2.2008 , 19:12   Citovat  

Mám problém, kúpil som Targu a má klepavý zvuk z motoru. Myslel som že je to olejom ale ani po výmene to neprestáva. Dal som dole olejovú vaňu a skontroloval som ojničné aj hlavné ložiská ale sú absolutne bez viditeľného poškodenia a vypadajú že sú v dobrej kondícii, ojničné pánve ani kluka neboli fialové ako pri prehrietom alebo pridretom motore. Čapy na kluke sú tiež bez poškodenia - spodok vylučujem. Ventily sú nastavené ale dva sacie som musel povoliť pretože mali malú vôlu ale nepomáha. Je to taký typický klepkavý zvuk tak ma napadá ešte piestny čap. Nemá s tým niekto skúsenosť?? Viem že čap by mal byť v tomto motore napevno zalisovaný v ojnici a plávajúci v pieste, nemal tu niekto problém s vôlou v pieste? Alebo mám skúsiť zhodiť hlavu a pozrieť či nie sú podpálené ventily ? Môže to pri podpálenom ventile klepať? Motor má inak uplne normálny ťah a nebiť toho klepkania tak je v pohode.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 17.2.2008 , 11:02   Citovat  

kolik má motor najeto?
jaký tam je olej? a jak vypadal při vypouštění?

Jestli jsou spodní ložiska OK tak to můžou být i pístní čepy nebo třeba písty.
Jestli to jde teda určitě z motoru a je to ten kovový klapavý zvuk přidřeného motoru, podle mě je to na rozebrání. Sundal bych hlavu a zkontroloval při otáčení klikou vůli na pístech.

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
0
PříspěvekZaslal: 17.2.2008 , 11:55   Citovat  

Ahoj PreludeZ, čakal som kedy odpíšeš. Motor má podla tacho 139000, keď som vypúšťal olej bol na spodnej riske a mal najazdené vraj niečo cez 10000km auto som kupoval od kamoša ktorý ho bol kúpiť sám v nemecku a on to klepanie pripisuje "VTEC ventilu"!!!
Auto som ale zobral s pokazeným termostatom nedalo sa zohriať viec ako do 1/4 na teplomery po výmene termostatu sa normálne zohreje do 1/2.
Hlavu dám va budúci víkend dolu a uvidím, stále rozmýšlam nad tými ventilmi pretože som sa u hondy ešťe nestretol s klepaním piestneho čapu.

0
PříspěvekZaslal: 17.2.2008 , 11:57   Citovat  

Olej: dal som tam Valvoline Durablend 10W40, pred tým tam bol vraj Mobil 10W40.
Starý olej bol čierny ale nesmrdel ako prepálený.

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 18.2.2008 , 9:52   Citovat  

ještě před tím než to rozebereš tak se vraťme k tomu klepání...

jak moc to klape? hodně silně? nebo míň? klape při zahřátém nebo studeném? slyšíš to i když jsi v autě nebo jen když stojíš u motoru?

Není to náhodou nepravidelné a slyšitelné hlavně na volnoběh? asi takhle: .....klap klap klap klap ...................klap klap ................klap klap klap .................klap klap klap klap klap .........................klap klap ..............

to by pak byly staré známé LMA (lost motion assembly) neboli tlumítka na které dělal Tygr návod....

0
PříspěvekZaslal: 18.2.2008 , 20:15   Citovat  

ahoj, je to uplne pravidelné klepanie. Oveľa lepšie je ho počuť v aute ale je to zreteľné aj z vonku len sa tam mieša viacej zvukov takže to tak nerozlíšiš. Ráno keď natočím motor tak maximálne prvých 30 sekund ten klepkavý zvuk nepočujem ale hneď ako sa trochu zohreje olej tak ten zvuk tam je . Inak najlepšie je to počuť na voľnobeh keď je motor zahriaty na pracovnú teplotu. Po pridaní plynu sa začne pozvoľna nad 2500ot. strácať (zrejme ho už prehluší zvuk motora). Ono to klepanie nie je až tak brutálne ale vadí mi pretože ani jedna honda čo som mal taký hnusný klepot nevydávala a tiež namám rád pocit keď svojmu autu neverím.
Inak robím prijímacieho technika (autoservis Hyundai) a keď som ten zvuk počul prvý krát automaticky som myslel že má motor málo oleja prípadne klepe na kluke u starých hyundai motorov podobne klepú špatné hydraulické zdvihátka, prípadn to robí keď má motor málo oleja.
Sadu tesnení už som kúpil takže rozborka hlavy bude pravdepodobne v sobotu.
Nevieš náhodou niekde na webe o servisnom manuáli na targu?

mad_zed je teď offline  mad_zed
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.2.2008 , 21:00   Citovat  

No tak přesně tohle dělá mě accord.nastartuju studený motor a je krásně tichý...po cca.20sekundách to začne klepat jak nafťák.Nejhorší když se trošku ohřeje a vypne sytič.Jak se to úplně zahřeje je to pryč.Jen když se člověk hodně soustředí,tak v nízké rychlosti při mírném přidání plynu je asi v oblasti 2-3,5tis slyšet mírné cvakání.
Jelikož mi to taky znělo jako klika byl mým prvním krokem výbrus kliky,protože motor měl víc než 300tis. a tyto auta jsou problémy s klikou pověstné.Přitom jsem udělal všechny gufera,vyměnil lamelu,udělal rozvody a je to pořád stejné Ble .
Ventilové vůle už jsem šteloval 5x a změny minimální...co jsem se bavil s borcem co má stejné auto a měl stejný problém,tak taky udělal výbrus kliky a nepomohlo to.Pomohlo mu obrousit vačku a vyměnit tuším 2 vyběhané vahadla.Teď si pochvaluje jak je to za studena pěkně tiché...má cca.220tis..Toto je ale pro mě nákladné a hlavně potřebuju auto pořád mobilní.
Navíc když jsem ten zvuk zkoušel lokalizovat,tak mi vychází,že největší kravál dělá vstřik 3válce(ze všech 4vstřiků).
Zkusil bych vstřiky vyměnit,ale všichni za ně chcou moc.Asi budu muset počkat až se oteplí to neklepu vůbec Úsměv .

S hydroštelama se trápil kámoš na své mazdě,dokonce všech 16vyměnil,ale stejně to cvakalo jako ten Hyundai...nakonec stačilo vyměnit relief valve i s pružinou na olejovém čerpadle a má po problému.Původní byl pěkně rýhovaný a pružinka unavená.

0
PříspěvekZaslal: 18.2.2008 , 21:56   Citovat  

Mne to ale po zahriati motoru na prevádzkovú teplotu neprestane - práve vtedy je to najlepšie počuteľné. Inak tie vstrekovače to je celkom dobrý nápad, akurát neviem kde by som našiel nejaké na odskúšanie. Možno by sa dali použiť vstreky z kamošovej EK3 1,5 VTEC alebo z tatkovej EK4 1,6VTi.
Inak moja prvá honda civic rok 88 motor 1,6D16A6 mala na tacho 240tis.km (potom som zistil že už po stočení) a oproti tomuto motoru šepot kvetín. Vlastne všetky hondy čo som mal mali krásny zvuk motora (aj keď B16A1 v CRX bolo trochu počuť-LMA).
Tie vahadlá som pri nastavovaní ventilov nedemontoval z motoru ale skúšal som s nimi pohýbať a nezdalo sa že by mali vôlu. Ale asi sa to nedá tak odhadnúť bez demontáže.
Inak kamoš mal 3,2Legende 770tis.km a bez poruchy a otvorenia motora.

Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 19.2.2008 , 11:41   Citovat  

Mám podobný motor (D16W4) a dá se říct že oproti jiným motorům jsou rozvody hlučnější, v autě prakticky není nic slyšet, ale když se poslouchá uchem těsně u motoru, tak určitý rachot slyšet je. Vychází to z pod ventilového víka a není to úplně pravidelné, takže bych to tipoval na LMA jak píše PreludeZ. Co jiného by taky mohlo v rozvodech klepat, když ventily mají správné vůle a vahadla jsou bez citelných vůlí (zkoušeno při zcela uvolněném šroubku nastavování ventilové vůle). Nad 4900 ot. když sepne VTEC se mi zvuk motoru zdá o poznání čistější.
Zkus se projet se staženým oknem podél svodidel nebo podél zdi (kvůli odrazu zvuku) a poslouchej jestli to klepání po sepnutí VTECu úplně zmizí, pak by to byly LMA. SOHC má trochu jiná tlumítka LMA než DOHC, nevím jestli by se na ně dal aplikovat Tygrův návod na repasi. Já se rozhodl na svoje tlumítka nešahat, VTEC vačky stále vypadají jako nové, tlumítka chodí bez zadrhávání a kladou dost velký odpor, tak ať si to pod kapotou rachotí HaHaaa.
Co se týče manuálu, tak si zkus stáhnout manuál na Civic 5D 95-97, je tam motor D16Y2 VTEC, je to evropská verze motoru D16Y4 takže se dá čekat že bude motoru D16Y8 dost podobný. Hlava motoru je tam kompletně popsaná včetně VTEC systému.

mad_zed je teď offline  mad_zed
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 19.2.2008 , 18:37   Citovat  

S tím odrazem zvuku od svodidel má Ivoss naprostou pravdu.Ideální je nějaký spíš podjezd uzavřený s obou stran,tam je to ještě zřetelnější.
Co ten zvuk nahrát a dát někde na web.Nebylo by špatné udělat nějaký archiv zvuků,které by se daly okomentovat.

0
PříspěvekZaslal: 23.2.2008 , 20:23   Citovat  

Mám v tom už jasno. Nejaké hovada to jazdilo bez oleja a sú vydraté dosadacie plochy vahadiel Smutný jedná sa o styčné plochy vahadlo -vačka . Vačka je samozrejme tiež poškodené ale oproti vahadlám je to super. Bohužial je to takmer na všetkých vahadlách tak neviem ale nové stoja mailand.

0
PříspěvekZaslal: 23.2.2008 , 20:26   Citovat  

Vložil by som sem foto ale neviem to Smutný

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 24.2.2008 , 16:00   Citovat  

kousek od tlačítek "náhled" a "odeslat" je tlačítko "připojit soubor" OK

jinak pokud by byl motor bez oleje tak budou poškozená i ložiska kliky takže spíš budou přicpané olejové kanály do hlavy nebo čerpadlo nedává dostatečný tlak...

0
PříspěvekZaslal: 24.2.2008 , 19:44   Citovat  

Takto to vyzerá

Kópia – DSC02098.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
Kópia – DSC02098.JPG, 151.31 kB

0
PříspěvekZaslal: 24.2.2008 , 19:46   Citovat  

Tieto sú ešte celkom v pohode, sú tam aj horšie ale nemal som po ruke dobrý foťák Smutný , tú kluku som pozeral a ložiská vyzerali absolutne v pohode. Samozrejme som to nemeral tými plastovími pásikmi pretože motor je stále v aute - pretože potrebujem každý deň jazdiť .
Už preverujem možnosti dalšieho postupu ale neviem či môžem použiť vačku a vahadlá z ESi z rokov 92-95

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 25.2.2008 , 9:50   Citovat  

no to není moc hezký... jak dopadla vačková hřídel? Je taky sedřená?

tohle může udělat malý tlak oleje v hlavě. VTEC spíná normálně?
Příčiny můžou být od přicpaného sacího koše přes špatné olejové čerpadlo až po ucpané olejové kanály v hlavě...

Začal bych asi tím že bych změřil tlak oleje v mazacím systému. Měl bys dostat tyhle hodnoty (obrázek). Měřák se dává místo čidla tlaku oleje.

C25.2.2008-8.30.08.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
C25.2.2008-8.30.08.jpg, 30.3 kB

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.2.2008 , 14:11   Citovat  

No to je solidně vydřený ty vahadla.. co se s tím dá dělat? Takové škody... Tak to koukám!.
Pokud jsou vačky odřené po celém obvodu, tak pak to ani nemusí být neodstatkem oleje, ale někdo prostě dlouho nešteloval ventilové vůle a vahadla se opírala o vačku nepřetržitě, na což rozvody nejsou dimenzované. Pokud jsou na všech vačkách odřené jen vrcholky tak se špatně mazalo.

Jinak D16Z6 má trochu jinou vačku, možná by pasovala mechanicky ale časování má o nějaký ten stupínek jiné. Vahadla by snad mohla být stejná ale pochybuju že z nějaké olítané D16Z6 budou stát za shánění. Radši někdo poraďtě někoho kdo by ty vahadla spravil Úsměv.

0
PříspěvekZaslal: 25.2.2008 , 19:52   Citovat  

Vačka je poškodená videteľne menej ale je to zrejme tvrdší materiál takže to vidím tak že keby som tam dal len nové vahadlá tak by ich po čase znovu zničilo. Skúsim zmerať ten tlak oleja a uvidím.
Ak to budem opravovať tak samozrejme vyčistím všetky mazacie kanále.
Zatial som z toho na prášky pretože to auto potrebujem každý deň jazdiť Smutný

0
PříspěvekZaslal: 25.2.2008 , 19:56   Citovat  

Ivoss: nie som si celkom istý či niekto dokáže opraviť tie dosadacie plochy na vahadlách pretože tam je len taká platnička z ktorej chýba zhruba 1/4 materiálu. Problém je že kedy som to dal obrúsiť už by tam nebola taká kvalita materiálu (tvrdosť) a myslím že by to asi malo krátku životnosť.

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 25.2.2008 , 22:38   Citovat  

zkusil bych kontaktovat někoho kdo se zabývá přebrušováním vaček , musí řešit obnovení povrchový vrstvy , takže by šlo obrousit jak vačku ,tak vahadla a udělat tam novej povrch,doomm tu zakládal tema kde hledá.ale na počkání to asi nebude dělat nikdo.

0
PříspěvekZaslal: 26.2.2008 , 21:37   Citovat  

Je to dobrý nápad to prebrúsenie, viem že na počkanie je to samozrejme nereálne. Otázka aká bude životnosť, doba opravy a cena, možno sa mi oplatí viac kúpiť diely z iného motora. Pochybujem že by niekto prebrúsil 20 vahadiel a vačku za pár šupov. Mám na ruke jeden dobrý motor zo zárukou za 14tis.sk a potom ešte jeden čo má špatný spodok za 7tis. kč ale ten je D16Z6 otázka je či mi z neho bude pasovať vačka a vahadla. Prípadne či z toho D16Z6 bude pasovať komplet hlava ale s mojim rozdeľovačom.

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 26.2.2008 , 21:47   Citovat  

PeterP napsal:
Je to dobrý nápad to prebrúsenie, viem že na počkanie je to samozrejme nereálne. Otázka aká bude životnosť, doba opravy a cena, možno sa mi oplatí viac kúpiť diely z iného motora. Pochybujem že by niekto prebrúsil 20 vahadiel a vačku za pár šupov. Mám na ruke jeden dobrý motor zo zárukou za 14tis.sk a potom ešte jeden čo má špatný spodok za 7tis. kč ale ten je D16Z6 otázka je či mi z neho bude pasovať vačka a vahadla. Prípadne či z toho D16Z6 bude pasovať komplet hlava ale s mojim rozdeľovačom.

Myslím, že jsi konečně došel k rozumné variantě. Nepouštět se do nesmyslných a téměř nerealizovatelných oprav.
Dej tam komplet jinou (dobrou) hlavu a ještě ten den jezdíš. OK
Jinak ANO, hlava z D16Z6 ti tam půjde dát OK

0
PříspěvekZaslal: 27.2.2008 , 22:17   Citovat  

A nevieš či mi bude do tej hlavy z D16Z6 pasovať môj rozdelovač? Ja mám jednotku OBD2 a motory D16Z6 sa dávali do modelov 92-96 takže tam bola zrejme OBD1 .

gravedancer666 je teď offline  gravedancer666
0
PříspěvekZaslal: 15.2.2011 , 0:26   Citovat  

zdravim
kupoval som auto asi minuly tyzden, isiel ten motor potichu no bolo evidentne ze ten dochodca co to mal predomnou to moc nevytacal, nejazdim jak kkt, ale pocujem ze ten motor ide trosku hlucnejsie nez som ho kupil, vytocil som to par krat a dnes som si vsimol tiez klepanie motora no moc som sa tomu nevenoval, nebolo casu a bola tma, otazka znie, ak motor nezazil trosku ,,sportovejsie,, jazdenie ako jazdim na nom teraz je mozne ze sa tam zacli dodrbavat rozne suciastky? alebo co lubi odist medzi prvymi ak sa motor zacne viac opotrebovavat, jazdim na nom kazdy den, olej mi to nezerie nestratilo sa mi na meradle ani milimeter, som kompletne po vymene kvapalin a rozvodov, mam 1,5 vtec 99rocnik, 170 tis km, nezda sa mi to nejake hlucne je to skorej potichsie zvnutra to nieje pocut iba ak stojim pred autom, + este ked to vytocim za jazdy tak sa ozyva nejaky divny pisklavy zvuk z motora, mozna ze to je naporovy ale pochybujem to znie trosku inak, nemam nic menene ziadne upravy ani sanie, ani zvody, takze skuste mi trosku poradit prosim na co by som sa mal zamerat, diky moc

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.2.2011 , 13:50   Citovat  

Neměj strach, nedej na ty, co tu přispěvatelům nadávají, že málo používají funkci "hledat" a založ si nové vlastní téma. Máš totiž úplně jiný motor, než který se řešil v tomto tématu Mrk.

gravedancer666 napsal:
zdravim
kupoval som auto asi minuly tyzden, isiel ten motor potichu no bolo evidentne ze ten dochodca co to mal predomnou to moc nevytacal, nejazdim jak kkt, ale pocujem ze ten motor ide trosku hlucnejsie nez som ho kupil, vytocil som to par krat a dnes som si vsimol tiez klepanie motora no moc som sa tomu nevenoval, nebolo casu a bola tma, otazka znie, ak motor nezazil trosku ,,sportovejsie,, jazdenie ako jazdim na nom teraz je mozne ze sa tam zacli dodrbavat rozne suciastky? alebo co lubi odist medzi prvymi ak sa motor zacne viac opotrebovavat, jazdim na nom kazdy den, olej mi to nezerie nestratilo sa mi na meradle ani milimeter, som kompletne po vymene kvapalin a rozvodov, mam 1,5 vtec 99rocnik, 170 tis km, nezda sa mi to nejake hlucne je to skorej potichsie zvnutra to nieje pocut iba ak stojim pred autom, + este ked to vytocim za jazdy tak sa ozyva nejaky divny pisklavy zvuk z motora, mozna ze to je naporovy ale pochybujem to znie trosku inak, nemam nic menene ziadne upravy ani sanie, ani zvody, takze skuste mi trosku poradit prosim na co by som sa mal zamerat, diky moc

Obsah fóra Honda-club.cz   
Klepání motoru D16Y8 SOHC VTEC na CRX Targa
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina