Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Oprava laku + rada
Fórum: Exteriér
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
Sethox je teď offline  Sethox
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 12:03   Citovat  

Zdravím, přes zimu se mě udělali na laku takové bublinky, byla pod nimi voda, bylo mi doporučeno, to nehtem propichnout a malinko oškrabat ať se tam ta voda nedrží. Co od vás potřebuji. Mám přítelkyni a ona má taťku, jenž by to opravil mi hnedka, viděl jsem ho několikrát něco opravovat, ale mám problém. Potřebuju si u něj udělat oko, že taky něco zvládnu. Takže potřebuju od vás radu. Jaký kit použít a tak nějak aspoň obrazně pochopit, proč se používá ten a ten. A tak trochu postup Se stydím víceméně co použít Se stydím[img]http://2i.cz/86b8a78d5e[/img]
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
ERVSKY je teď offline  ERVSKY
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 16:05   Citovat  

Sethox napsal:
Zdravím, přes zimu se mě udělali na laku takové bublinky, byla pod nimi voda, bylo mi doporučeno, to nehtem propichnout a malinko oškrabat ať se tam ta voda nedrží. Co od vás potřebuji. Mám přítelkyni a ona má taťku, jenž by to opravil mi hnedka, viděl jsem ho několikrát něco opravovat, ale mám problém. Potřebuju si u něj udělat oko, že taky něco zvládnu. Takže potřebuju od vás radu. Jaký kit použít a tak nějak aspoň obrazně pochopit, proč se používá ten a ten. A tak trochu postup Se stydím víceméně co použít Se stydím[img]http://2i.cz/86b8a78d5e[/img]

Bublinkou to začíná a zreznutím to končí, koroze se netvoří z venku ale zevnitř, když to zakituješ tak se stejně časem objeví znovu...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 16:50   Citovat  

Takže obrousit až na plech a nečím to ošetřit? Se stydím

ERVSKY je teď offline  ERVSKY
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 17:02   Citovat  

Sethox napsal:
Takže obrousit až na plech a nečím to ošetřit? Se stydím

Obrousit, ošetřit odrezovačem, základovka, konečná barva je to dobrý

rotker je teď offline  rotker
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 18:57   Citovat  

ERVSKY napsal:
Obrousit, ošetřit odrezovačem, základovka, konečná barva je to dobrý

A zrezne to akorát o 2 roky déle. Jak už je tam jednou rez, tak vyříznout Velmi šťastný

JamaL je teď offline  JamaL
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 19:15   Citovat  

rotker napsal:
A zrezne to akorát o 2 roky déle. Jak už je tam jednou rez, tak vyříznout Velmi šťastný
a o další dva roky to zrezne v řezech Velmi šťastný člověk si nevybere Velmi šťastný

Kendik je teď offline  Kendik
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 19:17   Citovat  

Bublinky to uz je jasnej rez, takze na plech Úsměv

louňák je teď offline  louňák
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 20:14   Citovat  

Já s tím teď bojuju svýho Jazza. Po hledání spousty info a konzultaci s kolegou z práce (původně autolakýrník) je to asi následovné - vybrousit na plech+vrchní vrstvu plechu, odrezovač. Pak pořádně odmastit (použil jsem technickej benzín, měl by jít i líh, iron, popř. jsou speciální prostředky, ale docela drahota a imho to bude jen přejmenovanej technickej benzin). Následuje plnič (2K, k dostání všude, koupit barvu podle karoserie (ne přesně odstín, ale v tvym případě něco modrýho, ať pak nemusíš dávat tolik vrstev laku). Zastříknout, nemusí toho být tolik, ať se tolik nebrousí, nechat aspoň den vytvrdnout, pak 600-800 šmirgl, pomalu pod vodou srovnat s okolím, doladit tak 1000-1200. Odmastit slabou jarovou vodou (už ne benzinem, mi to udělalo do plniče takový kapilárky a dneska jsem to musel udělat znova, 3 dny v čudu...), pak vodou. Pak rozstřik, to je pakárna. Předpokládám, že už je dávno oblepené okolí toho broušeného. Takže stříknout první vrstvu a koukat, aby nedělala mapy. Po cca 30-60 minutách druhou. Zase si to prohlídnou, pokud vyhovuje, tak nechat trochu zaschnout. Odlepíš blízké okolí té stříknuté oblasti, odmastíš a přestříkáš celé bezbarvým lakem. Stříká se tak, že začneš mimo lakovanou oblast a na ní najedeš. Zároveň musíš mířit tak, aby ti bordel ze spreje/pistole šel mimo lakovanou oblast. Až to pořádně zaschne, tak filcovej kotouč, leštěnku a rozleštit.

Nicméně nemachruj, pokud má zkušenosti, prostory a prostředky, tak toho využij a uč se z praxe. \Je s tím hroznýho sraní a trvá to.

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Mišák je teď offline  Mišák
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 21:07   Citovat  

Souhlasím, pokud máš někoho kdo do toho dělá svěř mu to OK Jinak doporučuji postup jak píše louňák až na pár drobností...

Určitě obrousit až na plech papírem P80 - P240, odmastit, ale radši než benzín nebo líh doporučuji "odmaštovač" který je k tomu určený...v každé lakovně ti ho odlijí... pak určitě použít základovku, pokud použiješ kvalitní produkt s obsahem zinkochromátů tak to kvalitně ozákladuješ + odrezíš, tyto základy dokáží zastavit, nebo hodně přibrzdí začínající rez. Pak určitě kvalitní 2K plnič, ideálně epoxid - má nejlepší antikorozní vlastnosti. Po uschnutí (doba bude napsaná na plechovce... je to různé podle výrobce to obrousíš, ale rozhodně nedoporučuji brousit pod vodou, existují brusné prostředky na broušení za sucha...mokré broušení se v dnešní době prakticky nepoužívá - plnič je porézní a vodu nasákne - to pro začínající korozi která je pod ním není dobré... okolní místo, kde budeš dělat rozstřik doporučuji zmatovat pomocí brusiva Trizact od 3M hrubost 1000 - 2000. No a pak barvu + lak, nechat uschnou, přeleštit a bude hotovo Velmi šťastný

Makám ve firmě, která tyhle věci dělá, resp. prodává...jsem tam 9let, takže lakování mám zmáklé Velmi šťastný Kdyby cokoliv, pomůžu Honda

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 22:23   Citovat  

Díky všem, jenom mě stále dokazujete, že Honda bylo jako mé první auto nejlepší možnost. OK I ti lidi okolo nich jsou skvělý muhehe

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 22:31   Citovat  

Sethox napsal:
Díky všem, jenom mě stále dokazujete, že Honda bylo jako mé první auto nejlepší možnost. OK I ti lidi okolo nich jsou skvělý muhehe

Ano to byla. je to dobrý
Ale uvědom si, že jsi nasadil laťku hodně vysoko. Úsměv

walda91 je teď offline  walda91
2 háčka
2
PříspěvekZaslal: 19.3.2012 , 23:14   Citovat  

Slyšel někdo o způsobu jaký se při této problematice používá při restaurování veteránů? Musím říct, že to mám vyzkoušené a opravdu to funguje. Strašně dlouho mi trvalo než jsem to z těch starejch chlapů dostal a tak trochu se s tím "receptem" který se mi z nich pomalu podařilo vymámit tajím. Proto nevím jestli je správné napsat to tu takhle veřejně... Možná to někomu přijde usměvné, ale já přísáhám, že funkční a píšu to sem jen proto aby jste to taky vyzkoušeli, dali mi za pravdu a třeba taky nějaké to poděkování.
Takže můj postup je následující:
Nabublané místo obrousit flexou s brusným papírem (možno i ručně) co to dá, tak aby se plech neprobrousil a nevznikl z něj papír, koroze může zůstat. Teď se prosím nesmějte, nejdřív to zkuste a pak se smějte. Obroušené místo odmastit, používám tech. benzín a zakrýt okolí. Připravit LUXOL na DŘEVO a štětcem nanášet na zkorodované místo, horkovzdušnou pistolí ihned sušit, opakovat tak 2x-3x a poslední vrstvu nechat zcela zachnout do druhého dne. Luxol je velmi tekutý a lepivý - nasákne se do koroze a zalepí ji tak, že už se dál šířit nebude (restaurátoři mají nádoby napuštěné právě luxolem a např. blatník v nich nechávají pár hodin máčet a pak ho nechají uschnout na sluničku, pak připravují na lak). Pak na zaschlý luxol je dobré dát nějaký dobrý základ, používám klasickou základovku, nebo zinkový spray. Srovnat zinkovým, nebo laminátovým kitem, samozřejmě nějaké broušení, žlutým kitem se odstraňují drobné nerovnosti. Broušení, plnič, broušení, maskování, barva event. ještě bezbarvý lak.

Napiště mi pak jestli vám to fungovalo je to dobrý za mě musím říct, že jsem tuto metodu aplikoval na nabublané lemy aj. xkrát a zatím nikde nic...

Mišák je teď offline  Mišák
0
PříspěvekZaslal: 20.3.2012 , 8:23   Citovat  

Pozor na 1K zinkový základ, nebo jiné 1K základy ve sprejích a pod. Nesmí se na ně tmelit...není na nich dobrá přilnavost polyesterových tmelů!!! Pokud použijete 1K základ, musíte přes něj dát nejdříve 2K plnič a pak teprve tmelit...

crxmann je teď offline  crxmann
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 20.3.2012 , 8:26   Citovat  

walda91 napsal:
Slyšel někdo o způsobu jaký se při této problematice používá při restaurování veteránů? Musím říct, že to mám vyzkoušené a opravdu to funguje. Strašně dlouho mi trvalo než jsem to z těch starejch chlapů dostal a tak trochu se s tím "receptem" který se mi z nich pomalu podařilo vymámit tajím. Proto nevím jestli je správné napsat to tu takhle veřejně... Možná to někomu přijde usměvné, ale já přísáhám, že funkční a píšu to sem jen proto aby jste to taky vyzkoušeli, dali mi za pravdu a třeba taky nějaké to poděkování.
Takže můj postup je následující:
Nabublané místo obrousit flexou s brusným papírem (možno i ručně) co to dá, tak aby se plech neprobrousil a nevznikl z něj papír, koroze může zůstat. Teď se prosím nesmějte, nejdřív to zkuste a pak se smějte. Obroušené místo odmastit, používám tech. benzín a zakrýt okolí. Připravit LUXOL na DŘEVO a štětcem nanášet na zkorodované místo, horkovzdušnou pistolí ihned sušit, opakovat tak 2x-3x a poslední vrstvu nechat zcela zachnout do druhého dne. Luxol je velmi tekutý a lepivý - nasákne se do koroze a zalepí ji tak, že už se dál šířit nebude (restaurátoři mají nádoby napuštěné právě luxolem a např. blatník v nich nechávají pár hodin máčet a pak ho nechají uschnout na sluničku, pak připravují na lak). Pak na zaschlý luxol je dobré dát nějaký dobrý základ, používám klasickou základovku, nebo zinkový spray. Srovnat zinkovým, nebo laminátovým kitem, samozřejmě nějaké broušení, žlutým kitem se odstraňují drobné nerovnosti. Broušení, plnič, broušení, maskování, barva event. ještě bezbarvý lak.

Napiště mi pak jestli vám to fungovalo je to dobrý za mě musím říct, že jsem tuto metodu aplikoval na nabublané lemy aj. xkrát a zatím nikde nic...

vyzkouším na wintercaru a dám vědět! OK

jazzik je teď offline  jazzik
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 20.3.2012 , 9:22   Citovat  

pokud ti to rezne,je neco spatne,obvykle to ale rezne ze vnitr,tim padem zvenku obrousit,zevnitr vystrikat voskem (muzes zkusit tu metodu s tim lakem na drevo,je to zajimavej napad a za trochu toho casu nic nedas) a na tmely typu - baumax,obi rovnou zapomej,jelikoz to sou takovy zblepty,ze to pak akorat tak praskne...vyhlidni si treba 4cr-shop.cz nebo nekde autolaky,nebo v auto kelly maji nejake tmely...a zluty je opravdu na jemne doladeni (spis na pory ktere uz nejdou vybrousit bez nadelani si vetsich dulku atd)

Mischell83 je teď offline  Mischell83
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2012 , 9:04   Citovat  

jak na rez máte v diskuzi zde + foto dokumentace tudy odkaz

resize_of_fotografie1658_515.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
resize_of_fotografie1658_515.jpg, 122.92 kB

0
PříspěvekZaslal: 31.3.2012 , 10:38   Citovat  

Jak vlastně na finální rozleštění? Názory se dost různí. Zatím jsem vybrousil dané místo až na plech + vše, co jen trochu vypadalo nemocně, odrezovač, odmašťovač (nakonec perchloretylen, zaschnout a na doporučení odmašťovač Univerzal), 2K plnič, zbroušení, odmaštění, lak (podle výrobkových listů mokré na mokré, tzn asi po hodině schnutí plniče) a bezbarvý na povrch.

Barevně to s původním celkem sedí (líp než co mi udělali posledně u lakýrníka), ale je tam pochopitelně trochu schod, takže teď řeším, jak to udělat. Mám to přejet 2000 (na mokro/sucho?), celé nebo jen ty hrany? Leštěnku s abrazivem nebo bez?

walda91 je teď offline  walda91
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 1.4.2012 , 10:31   Citovat  

louňák napsal:
Jak vlastně na finální rozleštění? Názory se dost různí. Zatím jsem vybrousil dané místo až na plech + vše, co jen trochu vypadalo nemocně, odrezovač, odmašťovač (nakonec perchloretylen, zaschnout a na doporučení odmašťovač Univerzal), 2K plnič, zbroušení, odmaštění, lak (podle výrobkových listů mokré na mokré, tzn asi po hodině schnutí plniče) a bezbarvý na povrch.

Barevně to s původním celkem sedí (líp než co mi udělali posledně u lakýrníka), ale je tam pochopitelně trochu schod, takže teď řeším, jak to udělat. Mám to přejet 2000 (na mokro/sucho?), celé nebo jen ty hrany? Leštěnku s abrazivem nebo bez?

Dobře na tyhle "schody" poslouží matovací pasta od 3M. Ale to bys musel zmatovat před nanesením barvy. Rozstříkne se to kousek do toho zmatovaného místa, pak přelákne a přechod se rozleští. Používám nejdříve brusnou pastu a pak leštící s jemným kotoučkem. S tou brusnou pastou opatrně na nový lak ať se to neproškrábe, raději malé otáčky a klidně také jemný kotouček. Ty jsi měl to stříkané místo zamaskované, nebo jak mám chápat ten schod?

0
PříspěvekZaslal: 1.4.2012 , 11:20   Citovat  

To místo nebylo daleko od rohu střechy, takže jsem si nechal odkrytou část od rohu po určitý přesah daného místo. Jeden přechod se schová za gumovou lištu, druhý mezerou mezi pátýma dveřma, takže mi zbývají dvě hrany mezi zbytkem střechy.

Tuča je teď offline  Tuča
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2012 , 19:37   Citovat  

walda91: zkusím vyzkoušet ten luxol, ale kterej mám použít?luxol
a ještě mi není jasný jestli se ten základ nanáší přímo na ten luxol, nebo po nasáknutí
do té rzi se zbrousí ať je okolní zdavej plech čistej?

alien44 je teď offline  alien44
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2012 , 19:51   Citovat  

Tuča napsal:
walda91: zkusím vyzkoušet ten luxol, ale kterej mám použít?luxol
a ještě mi není jasný jestli se ten základ nanáší přímo na ten luxol, nebo po nasáknutí
do té rzi se zbrousí ať je okolní zdavej plech čistej?

luxol originál... sice to vyzkoušené nemám ale když už bych něco takového zkoušel, tak tohle tudy odkaz . Je to prakticky zahuštěný luxol s přídavkem antikorozivního pigmentu.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 19.4.2012 , 11:39   Citovat  

Ještě se něco ujasním. Na holý plech teda základovou barvu? A na ní plnič popřípadě tmel a na ten stříkat barvu?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 19.4.2012 , 16:45   Citovat  

Sethox napsal:
Ještě se něco ujasním. Na holý plech teda základovou barvu? A na ní plnič popřípadě tmel a na ten stříkat barvu?

barvu můžeš dát na vhodný tmel (musí zaplnit pory, je to na nich napsáno, ten nejjemnější) ale lepší je to dát na plnič, sjednotí ti nasákavost barvy a vyplní pory, kvůli dokonalejšímu výsledku.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 20.4.2012 , 17:44   Citovat  

A na co je teda vhodný kit? Na zadělání třeba děr? to mi hlava nebere

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 20.4.2012 , 18:38   Citovat  

Sethox napsal:
A na co je teda vhodný kit? Na zadělání třeba děr? to mi hlava nebere

máš různé typy tmelů, základní rozdělení: 1) hrubý (zelený) - se skelným vláknem na větší díry(nerovnosti), střední (žlutý) - vyrovnání nerovností a jemný (bílý), kterým doladíš třeba rýhy po broušení a ten ti třeba i může zaplnit pory, takže na něj můžeš dát rovnou barvu. Pak máš třeba stříkací tmel, kterým děláš plochy případně místa, kam se nemůžeš dostat. Pak používáš plnič, aby jsi to sjednotil do barvy, případně zaplnil pory a pak jedeš barvou, případně metalízu + lak. (barvy tmelů se můžou lišit dle výrobce, různých tmelů je víc, čím hrubější, tím můžeš použít větší vrtsvu, aniž by praskal)

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 21.4.2012 , 9:08   Citovat  

Jo, dobře, tak nějak jsem si to myslel. Asi teda bude lepší v mém případě možná jemný kit? Když to nemám rovnou plochu ale s jistým zkosením? Není třeba nějaká literatura o tom?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.4.2012 , 8:13   Citovat  

Sethox napsal:
Jo, dobře, tak nějak jsem si to myslel. Asi teda bude lepší v mém případě možná jemný kit? Když to nemám rovnou plochu ale s jistým zkosením? Není třeba nějaká literatura o tom?

pokud chceš zaplnit rýhy do 1mm, tak jemný. Nějaké počtení o tom bude ale hlavně to bude ''v rukách''. Chce to vyzkoušet

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 2.5.2012 , 17:21   Citovat  

Ještě poslední dotaz. Když to obrousím až na plech (nebo jenom mírně obrousím). Můžu použít 1K plnič? Například tento Plnič ? A jak se to s těma základama? opravdu se nesmí na 1k základ tmelit ani použít 1k plnič?

DOHCVTEC je teď offline  DOHCVTEC
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 20.5.2012 , 8:37   Citovat  

kdo opravi lak ,Plzen okoli ,jedna se o trosku zrezlej blatnik po oprave Bueee ,dik za odpovedi přátele

jazzik je teď offline  jazzik
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 20.5.2012 , 12:30   Citovat  

DOHCVTEC napsal:
kdo opravi lak ,Plzen okoli ,jedna se o trosku zrezlej blatnik po oprave Bueee ,dik za odpovedi přátele

napis mi,poresime Mrk nejlepe kdyz dame jeste nekdy sraz Úsměv

Obsah fóra Honda-club.cz   
Oprava laku + rada
Fórum: Exteriér
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď